Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Je to šikana, Korte potřebuje léčení,“ křičí Babiš po obvinění za odposlechy

Babiš se rozčiluje kvůli obvinění, se kterým přišla TOP 09.
Babiš se rozčiluje kvůli obvinění, se kterým přišla TOP 09.  (Autor: Poláček Jakub)
Autor: bru/ČTK - 
8. září 2016
11:08

Za šikanu a lživou kampaň pokládá ministr financí Andrej Babiš (ANO) nařčení TOP 09, že nepředkládá Sněmovně zprávy o odposleších nasazených celníky. Z porušování zákona ho nařkl předseda komise pro kontrolu použití odposlechů Daniel Korte (TOP 09). Babiš dnes před novináři zdůraznil, že ministerstvo financí zákonné povinnosti plní. Omluvu od Korteho nepožaduje.

„Pan Korte nepotřebuje žádnou zprávu, jeho to vůbec nezajímá, on potřebuje mě nějakým způsobem šikanovat,“ uvedl Babiš. Soudí, že ten člověk potřebuje protialkoholické léčení a má sám problém se sebou“. Korte svolal na dnešní odpoledne mimořádné jednání komise, na němž chce záležitost probrat.

Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že zprávy, které jsou neveřejné, byly doručeny tajemníkovi komise. Ve sněmovním trezoru pro utajované dokumenty se podle dnešního Práva dvě zprávy od celníků podepsané Babišem a další z dob, kdy finance řídil Miroslav Kalousek (TOP 09), skutečně našly. Problém je prý v tom, že se do komise nikdy nedostaly. Korte ale trvá na tom, že ministr porušil zákon, když ukládá povinnost posílat zprávy dvakrát ročně.

Schillerová ale podotkla, že zákon termíny nestanoví. Zasílání zpráv jednou ročně se dvěma přílohami vždy za pololetí předchozího roku označila za obvyklou praxi a efektivní postup. Náměstkyně se taky ohradila proti informacím, že zprávy neobsahují správné údaje. „Podle našeho názoru obsahují to, co požaduje zákon,“ řekla. Poukázala taky na to, že komise si může ze zákona vyžádat další informace, což nikdy neudělala.

Ministerstvo financí ukázalo doručenky za roky 2013 a 2014, kdy zprávy podepisoval Babiš. Zprávu za loňský rok má Sněmovna dostat podle Babiše dnes.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

VladimirSedovsky ( 8. září 2016 19:10 )

Víte co by vám na to Andy řekl, že jo? To je přece úplně něco jiného a vytrháváte to z kontextu..

VladimirSedovsky ( 8. září 2016 19:08 )

Proč by odstupoval? Protože by se to líbilo Babišovi? Jediný, kdo tu porušuje zákon a je vyšetřován pro dotační podvod je právě Babiš. Stálá komise pro kontrolu odposlechů od ministra financí stále nemá dvě zprávy za rok 2015 a jednu za první pololetí roku 2016. Babiš si ohýbá zákony, jak se mu zlíbí a chce po ostatních, aby se mu omlouvali. To určitě.

VladimirSedovsky ( 8. září 2016 19:04 )

Fakt bych se chtěl dožít dne, kdy si Babiš nebude stěžovat, že mu někdo ubližuje. Hlavně si může stěžovat jak chce, když jednoznačně pouršuje zákon. Stálá komise pro kontrolu odposlechů od ministra financí stále nemá dvě zprávy za rok 2015 a jednu za první pololetí roku 2016. Babiš si ohýbá zákony, jak se mu zlíbí a chce po ostatních, aby se mu omlouvali. To určitě.

zednik ( 8. září 2016 16:29 )

Korte do včerejškan ani netušil, že existuje zákon, z jehož porušování teď viní Babiše . Mohl si ty zprávy přece vyžádat sám, když po nich tak prahnel, ležely v trezoru několik let. Fakt magor.

speaker ( 8. září 2016 16:18 )

Spise za co je berou KSCM? Jeden kladny vysledek vis? Ja ne, jen sedi ve vlaku a mlcky se vezou zadara pro par senioru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa