Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vnitro: Konvičkova hra na ISIS byla v pořádku. Úředníka nevyhodí

Autor: tmp - 
8. září 2016
09:36

Magistrátní úředník, který povolil kontroverzní shromáždění Martina Konvičky na Staroměstském náměstí, nebude nijak potrestán. Není pro to důvod. Ministerstvo vnitra totiž vydalo stanovisko, podle kterého byl postup magistrátu správný. Přitom sama šéfka úřadu Adriana Krnáčová (ANO) mluvila o naprostém selhání a žádala o okamžitý vyhazov úředníka. Informoval server iDnes.cz.

„Je to naprosté selhání toho úředníka a já z toho budu chtít vyvodit personální důsledky,“ řekla Krnáčová bezprostředně po „divadelním představení“ Iniciativy Martina Konvičky, která simulovala příjezd islamistů do Prahy.

Členové iniciativy dorazili na Staroměstské náměstí vojenským vozidlem, s velbloudem a vlajkou Islámského státu. S sebou měli také expanzivní zbraně, kterými stříleli, vyvolali tak mezi přihlížejícími paniku.

Vnitro: Magistrát nepochybil

I přes tvrdou kritiku primátorky se ale úředníka magistrát zastal. Důvodem má být stanovisko rezortu Milana Chovance (ČSSD). „Ministerstvo vnitra ve svém stanovisku ve zkratce uvádí, že postup Magistrátu hlavního města Prahy byl správný, není tedy důvod přicházet k nějakým sankcím,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. Sama Krnáčová pak k propuštění úředníka nemá ani pravomoc.

Jediná, kdo může o postizích rozhodovat, je ředitelka úřadu Martina Děvěrová. Ta ale nechtěla věc vůbec komentovat.

Podle ředitele odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality z ministerstva Davida Chovance existují pochybnosti o rozpuštění shromáždění. „Je otázkou, jestli nemohl správní orgán reagovat na nastalou situaci rychleji a shromáždění ukončit již v prvních chvílích celého ‚představení‘, kdy mohl předvídat, jaké dopady může, vzhledem k místu a času shromáždění, tato ‚produkce‘ vyvolat,“ uvedl Chovanec.

Některé části ohlášení akce také měly vzbudit pozornost. Například fakt, že měli být herci „drobně maskovaní“, nebo použití expanzivních zbraní se zvukovým efektem.

Primátorka další akci zkontroluje

Primátorka s rozhodnutím magistrátu nesouhlasí. „Pořád si myslíme, že úředník mohl rozhodovat jinak, ale nejsme ti, kdo o tom rozhodují,“ řekl serveru iDnes.cz poradce Krnáčové Martin Vodička.

Konvička plánuje další akci uspořádat 11. září před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Bubenči. Sama primátorka chce na demonstraci osobně dohlédnout. „Já se chci určitě na tu akci osobně podívat a dohlédnout na to, aby se neopakoval scénář ze Staroměstského náměstí,“ řekla. Ohlášení akce je podle ní formulováno tak, že ji nelze zakázat.

Martin Konvička a jeho hra na ISIS na Blesk.cz >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 8. září 2016 10:50 )

Nebyl to trestný čin ani přestupek. Byl to hapening, rozumíš tomu, Krndo?

agent ( 8. září 2016 10:04 )

Tak a teď stejně důsledně vyšetřit, proč lidé při sebemenším zvuku panikaří, vyvodit z toho závěry a odstranit příčinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa