Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Poprask kolem soukromých doktorů zabral. Povinným stážím v nemocnicích uniknou

Autor: ČTK, mib - 
7. září 2016
15:15

Sporné povinné stáže ambulantních lékařů v nemocnicích se do zákona ve Sněmovně nedostanou. Autoři úpravu, která vzbudila nevoli lékařské komory, některých sdružení lékařů i části poslanců, stáhli. Po středečním zasedání sněmovního zdravotnického výboru to řekl jeden z jejích předkladatelů a zpravodaj vládní novely o vzdělávání lékařů David Kasal (ANO).

„Vzhledem k tomu, že času je málo, nechtěl jsem ohrozit zbytek zákona, proto jsme se i s ostatními předkladateli domluvili, že tento sporný paragraf v této chvíli vypustíme,“ uvedl Kasal. Myšlenku ale stále hájil – přesný obsah stáží by totiž závisel na dohodě ministerstva zdravotnictví s odbornými společnostmi a případně i s lékařskou komorou. „Možná nebyl dostatečně komunikovaný,“ připustil Kasal ohledně návrhu.

Zdravotnický výbor ve středu podpořil celkový pozměňovací návrh k vládní předloze, jež se týká například snížení počtu oborů specializačního vzdělávání, ve kterých lékaři pokračují po promoci na lékařské fakultě. Podle úpravy doporučené výborem by jich mělo být 43 místo nynějších 96, uvedl zpravodaj.

Předloha by měla systém vzdělávání lékařů stabilizovat a zkvalitnit. Celkový pozměňovací návrh si podle předkladatelů klade stejné cíle. Umožní mimo jiné souběžné studium ve dvou příbuzných specializačních oborech.

Spor se mezi poslanci vede o to, zda zachovat obor praktického lékařství pro děti a dorost, nebo jej sloučit s pediatrií. Výbor podpořil sloučení, když návrhy na samostatnost obou oborů nepřijal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa