Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čínský generál v Praze: Naše armáda není hrozba, džihádisté z ISIS ano

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. září 2016
05:35

Čínská armáda sílí, je to ale potřeba i kvůli boji s terorismem, upozorňoval v Praze generál Zhao Ning. Vysoká šarže dorazila na konferenci o spolupráci mezi Českem, EU a Čínou. Generál tu zmínil hrozbu ISIS, která bují na Blízkém východě, ale i v Asii. Čeští experti mu přikyvovali. Džihádisté ohrožují nejen Evropu, ale i myšlenku obnovené Hedvábné stezky.

Pás a Stezka. Tak se jmenuje záměr Číny na obnovení starobylé Hedvábné stezky táhnoucí se po pevnině i na moři. Je teprve ve fázi příprav, i když čínští představitelé v Praze přesvědčovali posluchače, jak velký je zájem o projekt i mezi evropskými státy.

Přidali se i Češi, třeba exministr zahraničí Jan Kohout. „Obavy, zda nám tady Čína nepředělává geopolitiku a chce to tady rozvrátit, to je úplný nesmysl. Lidi se samozřejmě rádi nechávají strašit nějakým strašákem, tak proč ne tímhle,“ uvedl.

Číňané však také upozorňovali, že takový „megaprojekt“ bude čelit i bezpečnostním hrozbám. Vést má totiž přes třeskutá území nejen na Blízkém východě.

Každá armáda roste, hájil Kohout čínský rozmach

Čína kvůli tomu buduje kapacity na ochranu svých hospodářských záměrů a je schopna nově nasadit své ozbrojené síly i do mezinárodních operací. Růst její armády však vyvolává obavy. „Každá armáda roste, každá modernizuje, i naše armáda chce modernizovat a být lepší. Nemůžeme Čínu vinit, že roste armáda a stává se jakousi hrozbou,“ bagatelizoval „strašáka“ exministr Kohout.

A obavy z armády Číny odmítl i její generál. „Čínská armáda se samozřejmě bude připravovat i na mise, které budou vedeny proti pirátům a teroristům. Snaží se chránit světový mír a třeba v oblasti toho, že se angažujeme v boji proti pirátům, chráníme i čínské zájmy. Vyplývá to i z toho, že jsme členy OSN,“ uvedl v Praze Zhao Ning, jinak náměstek Čínského institutu pro mezinárodní strategická studia.

Čína je podle generála připravena zapojit se do protiteroristických cvičení, výměny informací, misí pod záštitou OSN. V té souvislosti zmínil také osmitisícový kontingent své země, který by měl být schopen zareagovat do 48 hodin v případě bezpečnostní situace typu zemětřesení či jiné přírodní katastrofy. 

Problémy Číňané očekávají i ze strany Islámského státu. „Existují různé bezpečnostní hrozby, tradiční i netradiční. Tou tradiční je terorismus. V rámci Pásu a Stezky leží těžce postižená oblast, kde je teroristická síla reprezentovaná Islámským státem, který produkuje chaos,“ poznamenal armádní důstojník.

Ochrana samotné obnovené Hedvábné stezky proto nebude jen tak, uvědomují si Číňané. „Obtížnost ochrany mezinárodní transkontinentální infrastruktury je vysoká. Extrémně snadno se může stát terčem útoku teroristů, hackerů či pirátů. Bude přibývat útoků na čínské podniky a pracovníky. V reakci na zákeřné a komplikované hrozby je důležitá spolupráce Číny a dalších oblastí,“ připustil čínský generál.

Na mysli měl kromě plynovodů i dopravní a námořní cesty. „Otázka společných cvičení, sdílení informace i společných doprovodů lodí z hlediska spolupráce mezi Čínou a EU je velmi důležitá,“ přitakával Miloš Balabán, šéf Střediska bezpečnostních studií FSV UK.

Český expert: ISIS ohrožuje Západ, ale bují i na Východě

Problémy s ISIS Čína řeší už teď. Byť útoky neprobíhají přímo na jejím území, ale třeba na zastupitelské úřady, jako je ten v Kyrgyzstánu. Na 300 Číňanů odešlo podle generála také bojovat za islamisty. Problém návratu těchto bojovníků je i tady možný zdroj teroristických aktivit na čínském území, varoval český bezpečnostní expert Miloš Balabán. „Důležité je zaškrcení proudu teroristů oběma směry,“ apeloval proto Zhao Ning na to, co nemá vyřešené ani Evropa.

Islámský stát je i v Asii stále častěji negativním faktorem, podotkl Balabán, který je navíc tajemníkem nově vzniklého Česko-čínského centra UK. „Islámský stát začíná prudce komplikovat situaci. Expanduje z Blízkého východu do Střední, ale i jihovýchodní Asie. Když to vidím podle teroristických útoků, tak od Bangladéše až po Indonésii,“ uvedl. Podle něj se i asijští ministři zahraničí netají tím, jak velkou hrozbou pro ně ISIS je. Třeba i proto, že v takové Indonésii již dokázal zradikalizovat celkem 7 procent populace.

Vloží se Čína do situace na Blízkém východě?

Právě obnovená Hedvábná stezka může pomoci i ve zlepšení bezpečnostní situace, věří Balabán. „Je velmi racionální čínský předpoklad, že ekonomický rozvoj může přispívat ke snižování společenského napětí vyplývajícího z chudoby a neuspokojivé sociální situace, což je vždy jakési pařeniště pro extremistická a teroristická seskupení typu al-Káidy či Tálibánu, nově nepochybně Islámského státu,“ upozornil český expert.

Připomněl také, že už v roce 2011 mluvila o obnově Hedvábné stezky a projektu New Silk Road Strategy tehdejší ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Tehdy měly projekt vést Spojené státy a jeho cílem byl rozvoj Afghánistánu. Plány však ztroskotaly na finanční nákladnosti i nestabilitě v oblasti. Peníze by ale nemusely být pro Čínu problém, podotkl Balabán.

Právě Afghánci přitom tvoří významný podíl uprchlíků mířících do Evropy. „Perspektiva ‚stabilního přítoku‘ afghánských uprchlíků pokračuje,“ uvedl Balabán. Pomoci by podle něj mohla i přímá obchodní výměna s Čínou – třeba vývoz afghánských komodit jako sušené ovoce (např. rozinky), po kterém je na čínském trhu poptávka, případně mramoru a šafránu. I proto, že by to dalo zemi prostředky, lidem práci.

„Nezaměstnaní, respektive špatně zaměstnaní mladí lidé jsou výborné náborové portfolio pro džihádistické organizace,“ poznamenal Balabán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa