Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukaž kotel, nebo zaplať 50 tisíc: Úředníci se chystají kontrolovat a kasírovat

Autor: ČTK, simao - 
7. září 2016
13:03

Úřady patrně dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V případě prohřešků by pak úředníci mohli ukládat pokuty. A to až do výše 50 tisíc korun. Opozice se bouřila, že jde o další omezování práv lidí. A podezírá návrh z toho, že je protiústavní. To odmítl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a poslanec Václav Zemek (ČSSD) se snažil mírnit vášně slovy o tom, že se nechystá vykopávání dveří komandem.

Právo kontrolovat, čím si lidé topí, předpokládá novela zákona o ochraně ovzduší, kterou dnes navzdory kritice ohledně prolomení domovní svobody schválila Sněmovna.

Odpůrci nové úřední kompetence neuspěli s návrhem na její vypuštění z předlohy. TOP 09 a ODS vzápětí oznámily, že normu napadnou u Ústavního soudu. Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí. Novela nyní poputuje k posouzení do Senátu a poté případně na stůl prezidentu Zemanovi.

Ministr Brabec: Slušným lidem nic nehrozí

Fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla podle předlohy až krajním řešením. Norma předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně.

Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat. „Nově navrhované ustanovení není protiústavní,“ zdůraznil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Slušným lidem podle něho nic nehrozí.

Nová pravomoc má zamezit spalování různého odpadu, což je zakázáno, ale neexistuje proti tomu žádná obrana, uvedl ministr. „Nepřijde komando, které bude vykopávat dveře,“ podotkl Václav Zemek (ČSSD).

Opozice: Hrozí zneužití v sousedských sporech

Proti nové pravomoci protestovali zejména poslanci opoziční ODS a TOP 09 a vládní KDU-ČSL. „Opatření se může zneužívat v sousedských sporech,“ řekl lidovecký poslanec Jiří Junek.

Podle Michala Kučery (TOP 09) jde o jeden z dalších kroků k omezování osobní svobody obyvatel a o nejhorší možné řešení problému. „Proč tam není soudní příkaz?“ tázal se.

Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50 tisíc korun. Poslanec ODS Jan Zahradník varoval před tím, že jen přibude neplatičů postihů i práce pro exekutory. Zahradníkův a následně Junkův návrh na vypuštění pravomoci podpořilo v dílčích hlasováních vždy 56 ze 178 přítomných poslanců, proti jich bylo 96, respektive 100.

Pro normu jako celek pak hlasovalo 115 ze 178 přítomných poslanců, zejména z řad ČSSD, ANO a KSČM. Proti jich bylo 48. Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly.

Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se rovněž dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu. Novela by na návrh výboru pro životní prostředí mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy. Umožní zavést pro ně emisní limity.

zednik ( 7. září 2016 14:24 )

Nemusí to být ani falešný úředník. Bude muset jistě pořídit fotodokumentaci hříchů hříšníka. Náhodou se v záběru na fotru objeví tu obraz, tu soška, zámek, okno atd...A tipaři jsou hlavně mezi tzv. slušnými lidmi.

308win ( 7. září 2016 14:24 )

Tady pomůže jediné mít doma hodně ostré psy

308win ( 7. září 2016 14:21 )

Můj hlas dostane jedině ten subjekt který bude prosazovat Zákon Můj dům Můj Hrad!!!!!! Jinak topím ekologicky a nějaký šáša se múže jít bodnout. Ostrý pes a Múj majetek a soukromí je nedotknutelné,pokud bude překonána zábrana oplocení psi na zahradě a někdo mi vleze až do obýváku tak je to škodná A podle zákona je škodná celoročně nehájená.

zednik ( 7. září 2016 14:18 )

Proč ta slečna na fotce kontroluje teploměr v místnosti? Přišla se snad podívat čím topí ne ? To bude šmejdit i v ložnici, jestli snad nejsou v posteli zastlané, nebo v prádelníku schované petlahve? Dřív na tohle přeci musela mít policie příkaz k domovní prohlídce, ale to už asi neplatí.

petrpupkin ( 7. září 2016 14:14 )

A budou chodit falešní úřednici a okrádat staré důchodce.Protože úředníka budou muset pustit do domu kvůli kontrole kotle a tam důchodce sejme a vybílí mu barák. Další vynikající zákon který chytne lidi pod krkem, takhle terorizovat obyvatelstvo a zasahovat do domovní svobody.Tak zvaná demokracie a omezená řízená svoboda občana.Hranice se otevřeli a teď nás zavírají do politických klecí zákonů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa