Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve „Strakovce“ řešili odchod Británie z EU. Kalouskova pravá ruka byla u toho

Pondělní jednání zástupců stran o brexitu ve Strakově akademii. Kromě Tomáš Prouzy se zúčastnil například Pavel Telička, Marek Ženíšek nebo Zuzana Roithová.
Pondělní jednání zástupců stran o brexitu ve Strakově akademii. Kromě Tomáš Prouzy se zúčastnil například Pavel Telička, Marek Ženíšek nebo Zuzana Roithová.  (Autor: Twitter Tomáše Prouzy)
Autor: val - 
6. září 2016
19:20

Zástupci všech parlamentních stran se v pondělí sešli ve Strakově akademii. V sídle vlády zahájili sérii debat o budoucí podobě Evropské unie po plánovaném odchodu Velké Británie. Pod taktovkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy si vyjasňovali své priority. I dvojka Miroslava Kalouska Marek Ženíšek (TOP 09) si po setkání pochvaloval některé názorové průniky.

„V pondělí to bylo první kolo politické diskuse, kterou nabídl všem parlamentním stranám premiér. Informoval jsem je o tom, co vláda zatím udělala, a bavili jsme se o tom, na co by se každá z politických stran chtěla při přípravě reforem EU soustředit. Příště budeme pokračovat konkrétněji o tématech vnitřní bezpečnosti, obrany a fungování EU institucí,“ nastínil pro Blesk.cz Prouza.

Prouza už dříve například odmítl možnost, aby Britové měli nadále přístup na evropský trh, ale zároveň zavřou svůj pracovní trh. „Summit v půlce září v Bratislavě bude začátkem jednání o reformě EU, výsledky budeme chtít mít v březnu příštího roku u příležitosti 60. výročí podpisu Římských smluv. Takže je na debatu prostor,“ dodal.

Pondělní jednání si pochvaloval i jeden ze zúčastněných, první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Nepřeceňuji to, ale vítám, že se vláda snaží alespoň poskytovat informace i opozici a že jí jde o širší souhlas české pozice v Bruselu,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Jsem rád, že vláda vnímá, že je nutné kromě V4 hledat spojence i jinde, například v některých oblastech Nizozemsko či Švédsko. Nebo že je shoda na tom, že pokud bude chtít být Velká Británie součástí jednotného trhu, musí respektovat všechny čtyři svobody, na kterých je postaven,“ doplnil Ženíšek.

V pracovní skupině k řešení brexitu zasedají pod vedením Prouzy zástupci ministerstev, ale také Hospodářské komory nebo odborářů. Scházet se mají nepravidelně podle potřeby. Zpočátku ale častěji, zhruba dvakrát do měsíce. Pondělní schůzky se kromě Ženíška zúčastnili například europoslanec Pavel Telička za ANO nebo místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová. 

Podívejte se, co řekl Tomáš Prouza o brexitu ve Studiu Blesk:

Video  Sobotkovy složky i důsledky brexitu. Eurotajemník Prouza rozebral odchod Britů.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa