Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek vmetl Babišovi obdiv k zrůdnostem nacistů, šéf ANO kritiku odmítl

Autor: val - 
6. září 2016
16:00

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek zkraje zářijové sněmovní schůze vmetl předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi jeho nedávný výrok o koncentračním táboře v Letech u Písku. Vicepremiér podle něj pochválil nelidské praktiky třetí říše. Vicepremiér to odmítl a celou událost označil za pseudoaféru. Prý pouze poznamenal, že tábor vznikl jako pracovní a až později byl přeměněn v koncentrační.

Kalousek navrhl, aby poslanci jednali o stanovisku k výroku vicepremiéra Babiše z minulého týdne. Ten podle fotografa serveru Aktuálně.cz řekl při návštěvě Varnsdorfu toto: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“

„Pokládáme to za výrok absolutně nebezpečný,“ prohlásil Kalousek s tím, že Babiš jím popírá humanitní ideje základu republiky. „Česká republika si nezaslouží, aby ji reprezentoval člověk, který je ochotný pochvalně hovořit o nelidských praktikách třetí říše,“ dodal.

Babišovi vmetl bývalého říšského vůdce SS a organizátora vyvražďování Židů Heinricha Himmlera: „To, co je urážlivé, nepřijatelné a pobuřující, je onen obdivný a pochvalný tón k tehdejší praktice: Podívejte se, jak oni to tenkrát uměli. Heinrich Himmler to řídil jako firmu, nekecal, makal. Kdo nepracoval – šup a byl tam.“

Babiš jeho poznámky odmítl a uvedl, že se jedná o další kampaň proti němu. „Celá tato pseudokauza je o tom, že jsem interpretoval slova člověka, který řekl, že Lety vznikly jako pracovní tábor. A pan fotograf si to jako přizpůsobil,“ řekl poté, co ocitoval historickou analýzu.

Ve Varnsdorfu prý pouze citoval svého známého a řekl, že tábor vznikl jako pracovní a až později se změnil na koncentrační. „Je to zcela tendenční politická hra,“ dodal. Zmíněného fotografa obvinil ze lži. 

Babiš se za výrok opakovaně omluvil

Do diskuse se zapojil i předseda komory Jan Hamáček (ČSSD), kterému scházelo, že se Babiš ve svém vystoupení za výrok neomluvil. „Až budu svým dětem vysvětlovat, co je to popírání holokaustu, tak mám velmi dobrý příklad,“ poznamenal. „Stačilo říci: ‚Promiňte, já jsem to tak nemyslel a omlouvám se.‘ To tady nezaznělo a asi to necháme na voličích, aby si udělali obrázek,“ dodal.

Omluvu pak po Babišovi požadoval i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Výrok byl podle něj nevhodný a skandální. Babiš nakonec předstoupil před poslance znovu a řekl, že fotograf o jeho výrocích lhal. „Omlouvám se za věc, kterou jsem nikdy takhle nevyřkl, a distancuju se od toho,“ prohlásil rezignovaně.

joudajoudovy ( 7. září 2016 07:22 )

kalousku, kalousku! pandury jsi vymenil za diabolky. jak malo staci k propagaci politicke strany. nejdrive tibet, nyni romsti spoluobcane..... nepremyslis o zmene profese? odbornici doporuci zmenu po 4.letech. a co koste, kybl a hadr? nevidis zde svoji budoucnost?

kara54 ( 6. září 2016 19:56 )

 je až nechutné jakou štvanici pořádají na Babiše.Proč kníže neřekne že pracovní tábor zřídili jeho předkové aby makali na jejich panství

lambrika ( 6. září 2016 18:58 )

Chemik tou zlobou už jednou praskne. On doma i v posteli nemyslí na nic než na to co by ještě vyvedl Babišovi. U něj už to bude i diagnóza , ještě k tomu ten alkohol a to už je divoká kombinace.

aaobcanka ( 6. září 2016 18:54 )

Panu Babišovi od party VŠ,SŠ,poctivě vystudovaných. Nejsme jako dálkaři "vystudovaní" na: 1)PA,policejní akademii, šéf GIBS p.Murín a býv.šéf,nyní podšéf protišlachtovské kriminálky p.Vild ? Nedávají maturitu/diplom VŠ vyučeným čtyřkařům ze ZŠ,sedícím x let na PČR, jen za docházku ? 2)plz.právech,p.Chovanec a x horších ? 3)ČZU,M.Richter,býv.starosta asi od 25r. v Praze 10,pak na MHMP ? Všem se omlouváme,známe praktiky PČR-SZ-soudců-papalášů.Spojí se,nechají si nás zjistit,podají žalobu tito milionáři z našich daní schovaní pod st.organizací,tudíž bez zveřejnění svých jmen,nacpou nás do médií k vyděšení diskutérů,že nás odsoudili k pokutě 100 000 Kč za pomluvu. Tak to udělal p.Hollý,ODS+šéf Bohnic,schován za blázinec PNB. SVOBODA SLOVA SKONČILA. Pan Hollý nejenže hájil propuštění vražedkyně,i když opakovaně tvrdila,že bude vraždit. Ale udal za slušné zveřejněné texty invalidu s dítětem,jenž text neeepsal,ale p.Hollý usoudil,že ano. Invalida obdržel od p.Hollého před soudem kopii urážejícího či pravdivého textu,že údajně: PNB týrá Alzheimery hladem (vakuově balené jídlo Alzheimerů si nosí sestry domů?),Alzheimera musíte krmit min.10 min.,zapomíná i jíst,sestrám je cizí člověk lhostejný?,Alzheimery sestry nepřebalují,nechají je i 5h ve výkalech,neléčí svrab,oční záněty,opruzeniny,Alzheimery uspávají sedativy,aby umírali hlady"v klidu"?Aby je utýrali k smrti ?? Invalida tomu jen věří.Pan Hollý je tak "nenasytný" při své mzdě třeba 150 000 Kč/měs.,že jako mstu za víru invalidy v něco napsaného na netu žádá sankci 100 000 Kč+omluvu.Kdo asi soud vyhraje ? Invalida či šéf Bohnic a současně podšéf+býv.šéf všech psychiatrů? Když všichni policisté+st.zástupci+soudci potřebují znalecké posudky od psychiatrů, tj.podřízených p.Hollého ? Udáváte nevinné,zastrašujete diskutéry ? Vše anulujeme,abyste nemusel nutit policistu Prahy 8 k ev. podvodům. Omluva všem,abyste nemuseli udávat za slušné,ev.i pravdivé texty s táz.větami. Nic netvrdíme,jen se ptáme.

ivoadller ( 6. září 2016 18:37 )

Možná mu řeka zase vytopila ten jeho barák co má na kopci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa