Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš porušuje zákon, křičí opozice kvůli odposlechům. Lež, tvrdí vicepremiér

Autor: ČTK, Mii - 
6. září 2016
13:09

Ministerstvo financí nepředložilo kontrolní komisi Poslanecké sněmovny pravidelnou zprávu o odposleších použitých celníky. Tvrdí to opozice, podle které vicepremiér a šéf ministerstva Andrej Babiš (ANO) porušuje zákon. Babiš kritiku odmítl, úřad podle něj postupuje stejně jako v době, kdy ministerstvo financí řídil Miroslav Kalousek (TOP 09). Poslanec TOP 09 Daniel Korte Babišovo vyjádření označil za lež, zákon podle něj začal platit až na konci Kalouskova působení v čele financí.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte novinářům řekl, že to vidí v rozporu s plánem Babiše rozšířit pravomoci celní správy. „Ostře to kontrastuje s přístupem ministra vnitra, který svou zákonnou povinnost plní rutinně a v řádných termínech,“ uvedl Korte.

Ministerstvo financí, vnitra a Generální inspekce bezpečnostních sborů mají zprávu předkládat pravidelně každého půl roku, což ministerstvo financí nedělá. „Trpělivost mi došla včera, když ji předložilo ministerstvo vnitra,“ uvedl Korte.

Babiš na tiskové konferenci řekl, že obvinění není pravdivé. Úřad podle něj postupuje stejně jako v minulosti, kdy je vedl Kalousek. Na obvinění TOP 09 reagovalo i ministerstvo financí. Uvedlo, že zprávu předkládá pravidelně a včas, tedy vždy za obě pololetí předešlého roku na podzim roku následujícího. "Jedná se o dlouhodobou praxi zcela totožnou s obdobím, kdy jako ministr financí působil například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek," uvedl mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Vyjádření Babiše vyvolalo další ostrou reakci Korteho. Podle něj zákon, který povinnost předkládat zprávu stanovil, platí od roku 2013. Kalousek proto podle něj nemohl postupovat, řekl.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek z toho viní celou vládu. „První místopředseda koaliční vlády porušuje zákony. Navíc se dopouští pochvalných výroků vůči nelidským praktikám třetí říše. Obracíme se na dvě starší státotvorné strany – ČSSD a KDU-ČSL – s naléhavou otázkou, zda je pro jejich vládu jednání jejího prvního místopředsedy přijatelné a zda jsou ochotny za něj nést společnou odpovědnost,“ uvedl.

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu trestního řádu, která by umožnila celníkům vyšetřovat daňové trestné činy. Rozšíření pravomocí celníků od roku 2019 navrhl Babiš, pod něhož celní správa spadá. Proti se postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

speaker ( 6. září 2016 20:49 )

Obvr ves

gabreta ( 6. září 2016 18:30 )

No, tak tys mi to teda nandal! To z toho dneska asi neusnu! Tak zkus vypotit ještě nějaký moudro blbe!!

zzz77 ( 6. září 2016 18:21 )

zzz77 ( 6. září 2016 17:29 )

Emánek taky nacestoval a hurá na hrad.

gabreta ( 6. září 2016 17:24 )

Omyl! Mluví za 90% národa!! Vás, psychicky narušených se to netýká!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa