Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš uctil romské oběti v Letech a otočil: „Výkup vepřína neřeším“

Autor: bud, ČTK - 
6. září 2016
08:45

Andrej Babiš (ANO) na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech na Písecku uctil památku jeho obětí. Opět odmítl, že by zpochybňoval holokaust. Přijel sem poté, co minulý týden ve Varnsdorfu prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. Za výrok se Babiš již dříve omluvil a slíbil také peníze na postavení památníku. Do Letů vicepremiéra doprovodili ministři spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Babiš v úterý zopakoval, že jeho slova byla vytržena z kontextu a zpolitizována. „Mým cílem nebylo mluvit negativně. Já jsem svůj postoj k holokaustu jednoznačně vyjádřil tím, že jsem se přátelil s Arnoštem Lustigem, že jsme chodili spolu na večeře a že jsem sponzoroval jeho knížky,“ uvedl.

Památník obětem tábora v Letech se nachází v těsné blízkosti vepřína. Vládě se už 18 let nedaří najít řešení situace. Zatím nedala peníze na to, aby vepřín od současných majitelů vykoupila, zdemolovala jej a vzniklo tak pietní místo. Babiš řekl, že on otázku případného výkupu vepřína neřeší. „To má za úkol pan ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, vláda mu to uložila v březnu 2016, takže já věřím, že to vyřeší,“ řekl.

O ceně vepřína se vede diskuse

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který dnes Babiše v Letech doprovázel, před měsícem uvedl, že se domnívá, že vláda dokáže do konce volebního období otázku vepřína v Letech uzavřít. Naznačil, že existuje reálná možnost, jak na výkup sehnat peníze. Nikdo zatím nevyčíslil cenu vepřína. Babiš uvedl, že má určitou představu o tom, jakou cenu by objekt mohl mít. „Nechci to ale komentovat, protože to není můj úkol,“ řekl ministr financí.

Vláda v pondělí potvrdila své odhodlání ukončit provoz velkovýkrmny na pietním místě. Podle ministra Dienstbiera kabinet preferuje výkup vepřína. Jeho majitelé nevylučují, že by vepřín prodali, a jsou ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internováni v Letech a posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

e.44 ( 6. září 2016 13:18 )

Tak týhle starý pohádce, už věřej jenom idioti, co nechápou, že nemít Babiš v Štb silné postavení, nejen že by bývalí ŠtBáci nikdy nesvědčili v jeho prospěch, ale hlavně by mu bez vazeb na staré ŠtBáky, co dodnes ovládají mocnou šedou zónu, nikdy neprošel podvod na Petrimex, kterým odstartoval svoje "podnikání", stejně jako nebyl nikdy stíhán/žalován za své další podvody a jiné lumpárny kvůli umlčení žalobců, svědků, ztrátě důkazů, ....... Doporučuji knihu Počestný Andrej Babiš a prohledání článků na internetu během tak pěti let zpět před volbami, pokud je už ten gauner nestihl všechny odstranit. Holt informovat se musí člověk předem před volbami o tom, co je kdo zač, ne až s křížkem po funusu.

diella ( 6. září 2016 13:04 )

Je to spasitel : " řekl na tvrdo co jsou cigáni za ksindl" ,... dotace pro Agrofert rostou, bude finanční policie, která bude mít odposlechy a tím možnost likvidace konkurence, doklady pro Čapí hnízdo se ztratily, daní Agrofert odvádí míň,... i koblihy zase budou. No nekupte to !

speaker ( 6. září 2016 11:56 )

Asi vas v r. 89 hodili prvni z bidla.

ivoadler ( 6. září 2016 10:35 )

Ty hned jak hubu otevřeš, hned inzeruješ - já jsem Vuhl.

ivoadler ( 6. září 2016 10:32 )

Je vidět, že víte how no o životě. Všichni pracovníci zahraničního obchodu byli systematicky vytěžováni StB ze svých cest do zahraničí. Proto byl Babiš v evidenci StB. Byli tam všichni, kdo jezdili ven. Jinak by svou práci nemohli dělat. Ovšem, jenom Babiš to dotáhl tak daleko. Proto se to na něj vytáhlo. Ovšem vázací akt chybí, žádnou spolupráci nepodepsal. Cikáni ze sebe systematicky dělají oběť holocaustu. Chtějí z toho něco trhnout. V podmínkách naší politické připos ranosti se jim to i daří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa