Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čáslavská podepsala výzvu na soupeře pro Zemana. Kocáb má na seznamu i Ebena

Autor: simao, ČTK - 
5. září 2016
18:25

Zdatného konkurenta do prezidentského klání v roce 2018 chce pro Miloše Zemana najít Kroměřížská výzva. A mezi řadou osobností, které ji podepsaly, se nachází i minulý týden zesnulá gymnastka Věra Čáslavská. Vedle více než 6500 podporovatelů hudebník a expolitik Michael Kocáb a jeho spolupracovníci uveřejnili také to, kdo je na seznamu možných prezidentských kandidátů. Nechybí exministr Jiří Pospíšil, kněz Tomáš Halík, ale ani Marek Eben.

„Ještě před několika lety nikoho nenapadlo, že hodnoty svobody a demokracie u nás budou znovu ohroženy. Jsou,“ uvádí iniciativa na svých stránkách a dodává: „Čelíme dnes nebezpečí zvratu od demokratického vývoje k autoritativní formě vlády populistů a posunu naší země do sféry vlivu nedemokratických režimů, jež neuznávají hodnoty svobody a lidské důstojnosti. Jsme v bodu zlomu. Stojíme na křižovatce Západ, nebo Východ, demokracie, nebo autoritativní režim, prosperita, nebo chudoba.“ 

Ve stejném duchu navázal na tiskovce v Café Lucerna v centru Prahy i Michael Kocáb, jedna z jejích vůdčích osobností. „Příští prezidentská volba bude mít zásadní význam pro další směřování naší země,“ upozorňoval hudebník a někdejší politik Kocáb. Ten se na předběžném seznamu možných kandidátů sám nachází, ale tvrdí: „V tento moment nezvažuji, že bych zvažoval.“

Kroměřížská výzva si dala za cíl sjednotit lidi k podpoře jednoho protikandidáta současné hlavě státu Miloši Zemanovi, s jehož kandidaturou se počítá, byť se ji sám zdráhá až do jara 2017 oficiálně potvrdit.

Kroměřížskou výzvu podepsali Čáslavská, Rottrová či Menzel

Pod Kroměřížskou výzvu, která chce podporovat kandidáta „spojovatele, který nebude společnost rozdělovat, nýbrž smiřovat“, rozhodnou a respektovanou osobnost, otevřeného člověka, „který bude citlivě a zároveň odpovědně vystupovat vůči lidem jiných vyznání, kultur a barvy pleti“ a který bude pozitivně ovlivňovat společenskou atmosféru v Česku, se podepsala řada známých osobností.

Nechybí mezi nimi ani Věra Čáslavská, která za komunistů podepsala v době pražského jara i petici Dva tisíce slov a po pádu totalitního režimu v lednu 1990 nastoupila na Hrad coby poradkyně Václava Havla pro sociální otázky a sport. A která aktivně podporovala Zemanova rivala z prezidentské volby v roce 2013 Karla Schwarzenberga.

Celkem již výzvu podepsalo přes 6600 signatářů. Režiséři Jan Svěrák, Fero Fenič, Jiří Menzel, Jan Hřebejk či Olga Sommerová, zpěvačka Marie Rottrová, zpěvák Matěj Ruppert, šéf Trutnoff Open Air Martin Věchet, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský či teolog Tomáš Halík. Ale také řada současných či bývalých politiků – poslanec Ivan Gabal, senátorky Eliška Wagnerová a Jitka Seitlová, europoslanci Michaela Šojdrová či Luděk Niedermayer a také bývalí politici Petr Pithart či Kateřina Jacques.

Mezi navrženými kandidáty je Eben, Svěrák i Němcová

Samotného kandidáta chce iniciativa představit příští rok v červnu. Zajímavý je však i předběžný seznam případných uchazečů o Hrad, který čítá 25 jmen. Navrhli je právě signatáři výzvy. A padla jména jako Tomáš Halík či Michal Žantovský, ministr Jiří Dienstbier či jiný neúspěšný prezidentský kandidát z poslední volby Karel Schwarzenberg, ale také ekonomové Jan Švejnar a Tomáš Sedláček, moderátor Marek Eben, herec Zdeněk Svěrák či astrofyzik Jiří Grygar. A na listinu se dostaly i ženy, političky Zuzana Roithová a Miroslava Němcová.

Na tiskovou konferenci iniciativy přišli i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a diplomat Petr Kolář, kteří na seznamu figurují také a oba prý kandidaturu zvažují. Je na něm však třeba i textař, spisovatel a producent Michal Horáček, který kandidaturu také zvažuje, ale s Kroměřížskou výzvou spolupracovat nechce.

Pospíšil i Kolář uvedli, že se ještě nerozhodli, zda se budou o hlasy lidí v prezidentské volbě začátkem roku 2018 ucházet. „Kroměřížskou výzvu beru velmi vážně. Už ne tak úplně vážně beru sám sebe,“ řekl Kolář. Z Pospíšilova i Kolářova vyjádření vyplynulo, že by mohli podpořit uchazeče, který z výběru iniciativy vzejde, případně i jiného uchazeče.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
deratizator ( 13. srpna 2017 19:30 )

jj, alkoholik a zloddějíček, Kikina Vašek Klauzů a jeho suita to byli fakt ruští řiťolezci, to máte pravdu .... a že rozkradli republiku a Vašek Klauzů je pak amnestoval, to máte taky pravdu

nezadat1 ( 6. září 2016 23:34 )

To je dobře,co ti debilové provázáni z alkoholikem Vaškem navrhnou,tak je pohřeb pro kandidáta.Český lid nezapomněl na výroky dementního ožrali co ho dosadili amici aby měli další loutku na drátě,jak prohlašoval:nikdy žádná nezaměstnanost,žádné králikárny na sídlištích.cestování po celém světě,ale jaksi zapomněl,že jen pro horních deset tisíc a zbytek ve stresu,v bídě a velká část pod mostem.Prostě vožralej blb a jeho pohrobci co sním chlastali a projebali republiku a za každou cenu chtějí k lizu a je vidět jak jsou blbí když ani neví,že už není co ukrást a cpou se hladově k prázdnému korytu.

hanka666 ( 6. září 2016 19:17 )

Když vyšla její knížka, koupila jsem si ji. Už tenkrát po přečtení jsem si říkala TA svého manžela ale musela nenávidět. Z té knihy ta nenávist úplně stříkala.

joudajoudovy ( 6. září 2016 12:29 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Veliky-vysmech-Michaelu-Kocabovi-a-jeho-prezidentskym-k andidatum-Podivejte-452331

speaker ( 6. září 2016 11:50 )

Dedkem, temer pradedkem mate i soucasnou hlavu statu. Kdyz bude kandidovat leta pribudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa