Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec a Babiš na koberečku: Poslanci budou řešit i „prověrku pro Vráťu“

Andrej Babiš se opět navezl do ministra vnitra Milana Chovance.
Andrej Babiš se opět navezl do ministra vnitra Milana Chovance.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
5. září 2016
11:26

Ve Sněmovně začalo páté jednání poslanecké komise, která se zabývá spornou reorganizací policie. Před poslanci začal jako první vypovídat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který policejní reformu podepsal i přes nesouhlas koaličního hnutí ANO. Jeho předseda a ministr financí Andrej Babiš patřil mezi nejhlasitější kritiky změn u policie a dnes by měl před poslanci také vystoupit. Poslanci by měli vyslechnout i hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli bezpečnostní prověrce, kterou se neúspěšně pokusil získat.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října.

O co přesně jde v kauze reorganizace policie? Podívejte se na rychlé shrnutí:

Blesk analýza sporu o reorganizaci policie Blesk analýza sporu o reorganizaci policie | Blesk - Lukáš Červený

Komise už dříve vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který od policie kvůli nesouhlasu s reorganizací odešel, a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ištvan dal členům komise dokument, který vypracoval bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Výslech Komárka, jenž se kvůli reorganizaci dostal do ostrého sporu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, členové komise v srpnu nedokončili. Komárek by měl výpověď dokončit ve čtvrtek.

Před poslance už předstoupili Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube a náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild, jenž dříve vedl protikorupční útvar. V minulém týdnu svoje názory na policejní reformu poslancům sdělili šéf tuzemských žalobců Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zzz77 ( 5. září 2016 16:00 )

Má to za pár.

speaker ( 5. září 2016 14:41 )

dodam, policejni pomoc.

speaker ( 5. září 2016 14:38 )

Zajimave je ze ted Zeman prislibil BLR pomoc u hranic a u nas neresi nic.

speaker ( 5. září 2016 14:24 )

Doprejte Zemanovi navrat na duchodek, je to stary pan.

vladimir1950 ( 5. září 2016 14:16 )

To je otázka vkusu, vy žádný nemáte. Ta ban da z Kroměřížské výzvy je parta hajz líků, co spolu mluví. Jeden větší pak o,jak ten druhý. Opomíjíte, jak byl Zeman zvolen a nějaké plivání na něho ukazuje na vaši (ne)kulturu. Nejste zastáncem Evropských hodnot a buz íka Jandy? To by tak odpovídalo..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa