Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rozčílená Marksová: Podle politiků si samoživitelky měly „lépe vybrat partnera“

Autor: Tomáš Polák - 
1. září 2016
05:02

Problémy neplacení výživného nejsou prioritou pro mužské zákonodárce. Ženy si podle některých z nich totiž za výběr špatného partnera mohou samy. Takový pocit vyjádřila v rozhovoru pro Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Té se už delší dobu nedaří prosadit tzv. zálohové výživné, které by za neplatiče samoživitelům platil stát.

Ministryně podle svých slov mívá někdy pocit, že mezi zákonodárci převažují muži určitého věku, pro které nejsou problémy týkající se dětí prioritou. „Dokonce jsem zaznamenala takový velice zvláštní postoj, že přece ty ženy si za to mohou samy, že si měly vybrat dobře partnera, se kterým mají dítě, a že jim my přece teď nebudeme pomáhat a řešit to za ně. To jsem slyšela z úst různých kolegů přes celé politické spektrum a považuji to za naprosto skandální,“ přiznala Marksová

Ta se ve středu opět pokoušela prosadit zvýšení přídavků na děti a také systém zálohového výživného. To by za neplatiče hradil stát až do výše 2500 korun. Posléze by částku vymáhal od neplatícího rodiče. „V 10 zemích existuje dávka, která se jmenuje zálohované nebo náhradní výživné. V dalších lze najít dávky, které reagují na nehrazení výživného povinným rodičem,“ poznamenala ministryně. Podobný zákon existuje například v Německu, Francii, Belgii nebo Švédsku.

Asociace: Lepší jsou exekutoři

Se systémem zálohového výživného ale nesouhlasí předseda Asociace neúplných rodin Petr Sýkora. „Já si myslím, že je to proto, že si politici uvědomují závažnost tématu, a že jsou i vhodnější způsoby, jakými se dá dluh na výživném řešit,“ řekl Sýkora.

Podle předsedy by se v případě zálohovaného výživného podařilo státu zpět vymoci jen zhruba 10 % všech pohledávek. „Pokud se řeší přes soudní exekutory, tak je tak úspěšnost zhruba 65 %,“ dodal Sýkora, podle kterého právě tenhle způsob je nejefektivnější.

Pelikán se k tomu nemá, tvrdí ministryně

Materiál, který ministryně vládě ve středu předložila, obsahoval i návrhy, které by mělo na starosti ministerstvo spravedlnosti, ale to se tomu podle Marksové už několik let brání. „Když jsme se bavili s kolegou Pelikánem, tak i on říká, že je všechno v pohodě a v pořádku, a přitom my máme celý seznam systémových opatření, který vychází od samotných soudců a exekutorů, co by se v resortu spravedlnosti mělo změnit,“ postěžovala si ministryně. Návrh počítal například s lepším shromažďováním dat o soudních rozhodnutích a exekucích nebo se zefektivněním vymáhání výživného.

Tématem se teď bude zabývat koaliční rada. Ministryně si od diskuse slibuje také stejné podmínky pro všechny rodiny. „My jsme zároveň dospěli k tomu, že když uděláme něco pro chudé rodiny s jedním rodičem, tak zda tím nediskriminujeme chudé rodiny, které jsou na tom stejně špatně, i když mají rodiče oba,“ řekla Marksová.

Samotnému prosazení kapitoly zálohového výživného věří. „Já tomu dávám šanci velkou, protože to je závazek v koaliční smlouvě, a i když hnutí ANO před nějakou dobou se tvářilo, že vymyslí něco lepšího než sociální dávky, tak zatím s ničím nepřišlo,“ uzavřela ministryně.

xB_H ( 2. října 2016 17:22 )

moje rec. A navic-vybrala si chlapa se kterym se pelesila a pozdeji si s nim upletla dite. Ze je to debil se pozna behem nekolika mesicu co opadne pocatecni euforie. Pokud s nim zustala a nechala si od nej udelat dite nebo ji nedejboze nasypal jeste pred tak co k tomu dodat....

xB_H ( 2. října 2016 17:16 )

Tak s timhle vyjimecne souhlasim. Slusnej chlap o zenskou nezavadi a trotlove jak jdou na odbyt. Drtiva vetsina zen si vybira lemply co krome chlastani a valeni se na gauci nic neumi ale hlavne ze jsou reprezentativni a vozej se luxusnim autakem. Dobre jim tak, s ditetem na krku at se pak staraji samy o sebe. Takovych holek mam kolem sebe mraky.

kupredu-leva ( 2. září 2016 03:08 )

Slepice nastaví plážovýmu svalovci s trusem místo mozku a pak čeká, že to bude tatíček jako z telenovely.

nikdoaa ( 1. září 2016 16:02 )

Všechny tady píšete, jací jsou muži hovada, ale i mezi Vámi ženskými se najde několik pořádných krav. Mimochodem,nechci tady někoho urážet, každý má svůj příběh. Ten můj možná není jediní. Ve zkratce, o kluka jsem se staral, projevoval jsem o něj zájem posílal peníze a dával klukovi i mimo alimentů: odplata bývalé manželky byla bránění ve styku se synem, potažmo vtloukání klínu synovi do hlavy, jaký jsem Já idiot. Platil jsem měsíčně 3000,- mimo toho jsem dával klukovi další 3.000,- po dobu několika let a to nepočítám náklady na sport , který teď už hraje profesionálně. Pak bývala manželka přišla o práci, tak po dohodě s ní jsem ji posílal 5.000,- a klukovi přispíval dál. A pak se stalo něco, co jsem nečekal, obsílka ze soudu o zvýšení alimentů, tak to jsem málem dostal infakt, v té obsílce stálo, že se o kluka nestarám a nejevím o něj zájem a veškeré náklady na na syna platí ona. Takže panička si sedí 2 roky doma na ***i pobírá soc. dávky cca 7.000.- plus alimenty, a sní o práci sekretářky gen. ředitele, na kterou nemá praxi ani zkušenosti, teď už sice pracuje, ale jako prodavačka. Mimochodem z tech alimentů kluk vyděl asi jenom 800,- za měsíc, jinak žádná snaha matky o výchovu, přes výkend, když přijel domů tak máma nebyla doma, proto že byla někde u kamarádky nebo někde na flámu. Takže nenavařeno a nevypráno !!!! Po tomhle všem to synovy došlo, od mami se odstěhoval a bydlí se mnou, samozřejmě alimenty platím dál, teď už chodí klukovy na jeho účet. Takže nejenom muži jsou hovada, ale i ženy patří do této skupiny. PS: A na závěr, mám kolegu kterého opustila žena, a nechala mu syna na kterého neplatí už 10 let. Tak kdo je tady hovado ?????

tulip ( 1. září 2016 14:31 )

Při dostupnosti antikoncepce,nemusí být vůbec matky samoživitelky.Matky,které se se svým partnerem rozvedly,nejsou samoživitelky.To,jestli jim partner platí,či neplatí výživnéje věc jiná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa