Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zavřou ordinace a půjdou do nemocnic? Politici řeší povinné stáže doktorů

Budou muset ambulantní lékaři na povinné směny do nemocnic? (ilustrační foto)
Budou muset ambulantní lékaři na povinné směny do nemocnic? (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, zst - 
31. srpna 2016
16:03

Jak to bude se vzděláváním lékařů, není ani po středečním jednání zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny jasné. Skupina zákonodárců totiž navrhuje povinné vzdělávání doktorů z ambulancí v nemocnicích. Ti se obávají snížení výdělku, tedy i zhoršení kvality péče o pacienty, nebo delších front.

Poslanci ze zdravotnického výboru se nedohodli ohledně navrhovaných stáží ambulantních lékařů v nemocnicích. Úprava, kterou by Sněmovna mohla pozměnit vládní předlohu o vzdělávání lékařů, budí nevoli lékařské komory i některých sdružení lékařů.V praxi by totiž znamenala povinné návštěvy soukromých lékařů v nemocnicích, které provozují například kraje nebo ministerstvo.

Zdravotnický výbor po dnešní tříhodinové debatě jednání o novele přerušil. K hlasování, které rozhodne o tom, zda výbor doporučí přijetí tohoto diskutovaného pozměňovacího návrhu, by se měl sejít začátkem září.

Je to hysterie, prohlásil jeden z autorů navrhované změny

Stáže ambulantních lékařů v nemocnicích by měly být podle zastánců úpravy součástí celoživotního vzdělávání. „Byl jsem překvapen hysterickými reakcemi lidí kolem odborných společností,“ uvedl David Kasal (ANO), jenž celkový pozměňovací návrh spolu s několika dalšími poslanci z hnutí ANO a z ČSSD předložil. Úprava je podle něho napsána obecně, protože přesný obsah by závisel na dohodě ministerstva zdravotnictví s odbornými společnostmi a lékařskou komorou.

Kasal uvedl, že stáž by mohla mít například formu semináře, výkonu na operačním sálu nebo pohotovostní služby. Mohlo by se jednat třeba o dva dny v měsíci bez záruky honoráře. Zkušení lékaři by ji zřejmě absolvovat nemuseli.

„Pokud bude mít lékař službu, nebude ve své ambulanci a pacienti budou muset přijít jiný den. Když to bude noční služba, lze si těžko představit, že by lékař ráno šel na 6 až 8 hodin do ordinace, aby s plnou pozorností pečoval o své pacienty,“ myslí si Zoran Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů. „Pak pravděpodobně lékař zpomalí obnovování svých přístrojů a příslušenství. A to se postupně projeví na kvalitě péče o pacienty,“ dodal také.

Dopad na pacienty ale autoři návrhu odmítají. „Chápu, že lékaři se vyděsili, že půjde o nucenou práci. Tak to nebude,“ zdůraznil ve středu předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO). Úpravu podpořili i zástupci ministerstva.

Poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula stále pracuje v brněnském obkologickém ústavu. Poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula stále pracuje v brněnském obkologickém ústavu. | Karel Šanda / Empresa Media / Profimedia

„A co kompenzace a fronty v čekárnách?“ ptají se lidovci

Naopak Marek Benda z ODS přirovnal úpravu ke stavu, kdy by advokáti museli povinně absolvovat stáže u soudu. „Jedna věc je vzdělávání, druhá věc jsou stáže,“ podotkl. Zpochybňují je taky lidovci, Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) mluvil o řešení direktivním způsobem a o zásadním problému pro nejmenší vládní stranu. Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) upozornil na to, že úprava nijak neřeší kompenzace a zástupy v ordinacích. „Nikdo nedokáže říci, jak by to mělo probíhat,“ poznamenal.

„Je to planý pokus napravit něco, co se zahnízdilo v kultuře naší medicíny, že se lékaři nevzdělávají,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ministerstvo a lékařská komora by podle něho měly ke stážím motivovat nějakým zvýhodněním. Poslanci podali hned několik návrhů na vypuštění stáží.

Původní vládní návrh se týkal například snížení počtu oborů specializačního vzdělávání, ve kterých lékaři pokračují po promoci na lékařské fakultě, zhruba o čtvrtinu. Předloha měla systém vzdělávání stabilizovat a zkvalitnit. Celkový pozměňovací návrh si sice podle předkladatelů podobné cíle kladl, z jednání výboru ale vyplynulo, že počet oborů snižuje jen o jednotky. Spor se mezi poslanci vede například i o to, zda zachovat obor praktického lékařství pro děti a dorost, nebo jej sloučit s pediatrií.

velka_0 ( 3. září 2016 01:38 )

Nezbytně nutná je min. roční praxe lékařů po VŠ v nemocnici ! Lékaři ze soukromých ambulancí neumí nic. Mně např. sdělila očařka z Prahy 22 - Uhříněvsi, že mám 2 nemoci ke slepotě vedoucí. V nemocnici mně poté zjistili, že nemám ani jednu z uvedených nemocí ! Zubařka z Prahy 22 - Uhříněvsi mě nevrátila 2 000 Kč (záloha na zub). Když jsem je chtěl zpět, tak dělala hloupou a pak se ani neomluvila. Jako mstu za zveřejnění tohoto případu na "znamyLekar.cz" mně potom při kontrole po návštěvě pohotovosti min. 5 min. největší silou, jakou byla schopna vyvinout, tlačila palcem na dáseň, než jsem omdlel. Až pak mně došlo, že mě neléčí, ale záměrně způsobuje bolest. Bože, kam to tady spěje už i s neprofesionalitou lékařů a jejich bezcharakterními povahami ? Za komunistů by se toto stalo těžko, výjimečně.

buban ( 31. srpna 2016 18:26 )

Vše je o tom, kam až necháte hranice zajít - a to nejen ve zdravotnictví.

buban ( 31. srpna 2016 18:21 )

Tedy nevím, jak kde, ale v ordinaci mého obvoďáka se střídají 3 lékaři, kteří také na střídačku slouží ve špitále. Všichni 3 se velmi podrobně zajímají o zdrav. stav svých pacientů, pravidelné prohlídky, apod. Pokud mně některý z nich nevyhovuje, vím naprosto přesně, kdy přijít, aby tam byl "ten můj". Vše je o lidech.

brum ( 31. srpna 2016 18:11 )

Naše zdravotnictví,přes veškeré nedostatky,má pořád vynikající úroveň.Bohužel - čím dál tím víc jenom pro někoho!!!V tomto problému ten nejpotřebnější - PACIENT - tahá jednoznačně za kratší konec.

HahaBimbi ( 31. srpna 2016 17:57 )

Jen at nakusou do provozu...potrebujou prohnat odborne perka....i po strance hodin, nas obvodak "maka" 2 hodiny denne a pak, pry jen zvani...v jeho podani ma padla, ona jim 8 hodinova smena neublizi a jejich prebujely ego dostane pasana).Klinicky MUDr. obvodakama pohrdaji ).....krome toho za komancu byly staze povinny, prave pro doplneni novych znalosti.....Jedou na pausal 43,3 hodiny mesicne pro nemocne a 43,3 h mesicne pro zvane.....mi reknete kdo odmaka 88 hodim mesicne za plny plat....pry hooodne administrativy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa