Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Celníci jako policisté: Babiš vymyslel, Pelikán odkýval a Chovanec zuří

Autor: ČTK, Mii - 
31. srpna 2016
13:25

Ministerstvo spravedlnosti začalo chystat novelu trestního řádu, která by umožnila celníkům vyšetřovat trestné činy. Rozšíření jejich pravomocí navrhl minulý týden ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod něhož celní správa spadá. Novelu oznámil ve středu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který ji chce mít připravenou v řádu týdnů. Proti se postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). 

„Je to vlastně věc úspory a zrychlení řízení, protože dnes to tyhle zvláštní orgány, v tomto případě celníci, vyšetří, pak to musí předat policii, která se v tom musí zorientovat a vlastně to zopakovat. A to je zbytečné. Není důvod, aby to celníci nemohli dotáhnout až do konce,“ řekl Pelikán

Rozšíření pravomocí celníků požaduje ministerstvo financí. Nová pravidla chce úřad zavést od roku 2019. Ministr vnitra Chovanec považuje záměr za nesystémový a problematický. Navíc od ledna oznámil vznik finanční policie. Celní správa podle něj trestné činy vyšetřovat neumí a nemá na to ani dostatek personálu a odbornosti. 

Pelikán zmínil, že novelu podporuje od počátku. Ještě na začátku srpna se ale podle tiskového oddělení ministerstva novela trestního řádu nechystala. 

Příprava novely formálně spadá pod ministerstvo spravedlnosti. „To znamená, tu novelu musíme napsat a předložit my, my na tom pracujeme a úzce spolupracujeme s ministerstvem financí,“ poznamenal Pelikán. Na otázku, zda bude materiál diskutován s koaličními partnery, řekl, že má rád, když se debatuje už nad jasným materiálem. „My ten materiál teď chystáme, bude hotov, myslím si, v několika týdnech a pak uvidíme, co s ním dál,“ dodal.

joudajoudovy ( 1. září 2016 09:12 )

chovanec zuri, nebot nekdo konecne slapne na kuri oka jeho soukmenovcu i kamosu z plzenskych prav. kazdy zna akce topne oleje, zabavene zbozi v trznicich, padelky znacek, vyrobny cigaret, pestirny travy apod. snad chce chovanec popirat cisla, ktera byla opakove zverejnena na uniku dani? s nastupujicimi EET se jiz snizuji vetnamske obchody..... babis, jen tak dal!!!

pajaad ( 31. srpna 2016 16:11 )

Proč chce Babiskony mít stále nějakou policejní složku pod sebou, to už je fakt divné... Nevěřit mu ani pozdrav...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa