Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku má být konzulát neexistující země. Hrad: Je to jako otevření obuvi

Čeští poslanci dostali podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška pozvánku na otevření konzulátu neexistující a neuznané republiky.
Čeští poslanci dostali podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška pozvánku na otevření konzulátu neexistující a neuznané republiky.  (Autor: Facebook / Marek Ženíšek, Reuters)
Autor: zst - 
29. srpna 2016
17:22

Nejen ukrajinský, ale už také doněcký konzulát má mít nově sídlo v České republice. Pozvánku na slavnostní otevření dostali v pondělí poslanci. Na sociální síti o tom informoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Dnes dostali všichni poslanci pozvánku na otevření prvního honorárního konzulátu v Evropě neexistující a ČR neuznané tzv. Doněcké republiky. To, že si pro takový nesmysl zvolili právě ČR, má z jejich strany logiku! A o nás to v čele s prezidentem Zemanem bohužel o něčem vypovídá,“ trefil se do hlavy státu druhý muž opoziční politické strany.

Doněckou republiku vyhlásili povstalci na východě Ukrajiny v rámci krize, která se v zemi táhne od konce roku 2013. Útvar neuznala ani jedna ze zemí OSN nebo Evropské unie, jinak se zachovala pouze téměř nikým neuznaná Jižní Osetie (sporné území na Kavkazu). Ukrajinská vláda povstalce z Doněcké lidové republiky označuje za teroristy.

TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem odmítá obsazení části Ukrajiny. Velkým odpůrcem ruské agrese je především její čestný předseda Karel Schwarzenberg.

„Jsem zvědavý, kolik poslanců se zajde podívat a jak zareaguje MZV (ministerstvo zahraničí – pozn. red.), aby paní vysvětlilo, že by titul honorární konzul něčeho, co ČR neuznává, neměla používat,“ napsal proto také Ženíšek.

„Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR akreditovaný zastupitelský úřad, protože ČR její existenci neuznává, a tudíž nemá mezinárodně právní subjektivitu,“ reagovala mluvčí resortu zahraničí Michaela Lagronová. Jde prý pouze o „zapsaný spolek registrovaný v Ostravě“ pod značkou Zastupitelské centrum DNR, „se kterým vzhledem k výše uvedenému nemůže a nebude ČR udržovat diplomatické styky“.

Marek Ženíšek (TOP 09) zveřejnil pozvánku na akci, která má oslavit vznik konzulátu republiky, kterou ČR neuznala. Marek Ženíšek (TOP 09) zveřejnil pozvánku na akci, která má oslavit vznik konzulátu republiky, kterou ČR neuznala. | Facebook / Marek Ženíšek

Jde o soukromou aktivitu, zní z Hradu

Na narážku prvního místopředsedy TOP 09 reagoval pro Blesk.cz Pražský hrad. „Nejde v žádném případě o diplomatické zastoupení státu, ale o jakousi soukromou aktivitu na úrovni otevření obchodu s obuví,“ vysvětlil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček důvod celé akce. „Česká republika plně uznává územní celistvost Ukrajiny,“ dodal.

Podle hradního mluvčího se TOP 09 aktuálně trefuje do prezidenta v rámci předvolebních bojů. Už 7. a 8. října totiž proběhnou volby nových hejtmanů, k těm Blesk připravil seriál debat. Více čtěte zde.

„Samozřejmě, probíhá kampaň před krajskými volbami, kdy ale TOP 09 nemá žádný program. A tak tuto absenci flikuje tradiční antizemanovštinou,“ kontroval Ovčáček.

joudajoudovy ( 30. srpna 2016 10:18 )

proc neeee, cesky kocourkov snese hodne.... p.werich se musi smichy placet do stehen.

speaker ( 29. srpna 2016 21:10 )

Neustale kazite diskuze, jste magor (slova Zemana!)jako Konvicka.

skane ( 29. srpna 2016 20:53 )

wfa01 NERVI TU DENNE JAKO PODSVINCE - KAZDY UMI CIST CLANKY BEZ TVYCH RADOBY RAD - POPLASNAKU

namoroman ( 29. srpna 2016 19:09 )

TOPka má bleskové reakce i na události, týkající se Ukrajiny a nebo Ruska, které se nestaly a nebo jsou lživé. Na to jsou v této straně kabrňáci. Je zábavné-až komické sledovat TOPáky, jak vždycky začnou povykovat a hystericky reagovat. Někdo by na ně měl hodit síť... Lidé proboha nevolte je ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa