Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišův střet zájmů v hledáčku: Teď ho za podezřelé dotace „cupuje“ německá ARD

Autor: tmp - 
27. srpna 2016
19:43

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se opět dostal do hledáčku světových médií. Tentokrát si jeho střetu zájmů všimla veřejnoprávní německá televize ARD. V reportáži o Babišovi vyzdvihuje 92 milionů eur dotací, které Babiš dostal pro své firmy během šéfování rezortu financí.

Televize připomíná, že 92 milionů eur získal ministr od ledna 2014. Přitom v předcházejícím desetiletém období získaly Babišovy firmy na dotacích „jen“ 160 milionů eur, což je velký nepoměr. Babiš je v pořadu uváděn jako jasný příklad směřování dotací do pochybných projektů. „Jeden příklad: český podnikatel, multimiliardář a ministr financí třetím rokem – Andrej Babiš,“ popisuje televize v reportáži.

Reportáž dále upozorňuje, že některé projekty už řeší Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Jako příklad televize uvádí i farmu Čapí hnízdo. Němečtí novináři si také všímají situace, kdy Babiš v předvolební kampani při rozdávání koblih věnuje pět tisíc bezdomovci.

Reportáž zaznamenal také 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. A hned ji sdílel na svém Twitteru.

Českému šéfovi státní kasy se už dříve věnoval například německý týdeník Die Zeit. Podle něj je Babišův vliv zásadní a má celoevropský dosah. List přirovnal Babiše k republikánskému kandidátovi na amerického prezidenta Donaldu Trumpovi.

Loni v dubnu o ministrovi financí psal také americký magazín Foreing Policy. Babiše tehdy nazval Babišconim podle bývalého italského premiéra a podnikatele Silvia Berlusconiho. Babiš se proti článkům zahraničních médií ohrazuje. Pro Die Zeit střet zájmů přiznává, tvrdí ale, že ho nezneužívá a při hlasováních, která se týkají jeho firem, se zdržuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

konecny ( 30. srpna 2016 09:07 )

Pane Ministře, podporuji hejtmana Nováka ve Vašem sporu kde jste ho označil za gaunera bez jakých koliv podložených důkazů pro toto tvrzení. I Vy jako ministr a miliardář byste se měl řídit zásadami slušného chování a jít příkladem.

DaVanek ( 30. srpna 2016 02:15 )

Ten střet zájmů je naprosto kolosální, to snad musí vidět i slepý! Naprosto ukázkové propojení byznysu a politiky tak, jak by to být nemělo. Jeden z největších podnikatelů zemi v roli ministra financí v podstatě sám sobě soudce. Úlevy na DPH, dotace... O čím dál více tendenčějším zpravodajství periodik z jeho MAFRY nemluvě. Babiš podezřelý z ovlivňování zakázek? To není možné, vždyť to nezdravé mléko a předražené ovoce do škol dodává Agrofert. S tím přeci Andrej nemá nic společnýho, to spadá pod nějakou firmu z holdingu! Nechce pana ministra dělat svou práci!

VladimirSedovsky ( 29. srpna 2016 22:59 )

Haha. A ekonomický migrant Babiš na postu ministra financí vám nevadí?

VladimirSedovsky ( 29. srpna 2016 22:53 )

Opravdu naprosto nerozumím tomu, jak může být zrovna tenhle člověk ministrem financí. O jeho střetu zájmů konečně neinformují pouze česká média! Doufám, že se přidají i další. Snad bude mít činnost OLAFu brzy nějaký výsledek, neboť tady to od samého začátku tolerujeme.

aleksandra ( 29. srpna 2016 15:02 )

Němci hlavně hájí zájmy svých občanů, taky by se nám nelíbilo, kdyby nás obíral nějaký Slovák ... počkat, my si to vlastně líbit necháváme!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa