Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Protesty i uzavírky: Merkelová míří do Prahy. Bude řešit uprchlíky i vědu

Autor: Václav Lang - 
24. srpna 2016
19:03

Na státní návštěvu do České republiky přijíždí ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová. Ještě před summity ve Varšavě a Bratislavě se v Praze setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), několika ministry a prezidentem Milošem Zemanem.

Oficiální program Merkelové v Praze začíná ve 14 hodin jejím příjezdem do sídla vlády ve Strakově akademii. Tam bude napřed hovořit mezi čtyřma očima s premiérem Sobotkou, pak proběhne bilaterální jednání mezi oběma delegacemi. Na 15. hodinu je naplánovaná tisková konference.

Podle informací Blesk.cz se státníci budou bavit jednak o dopravním spojení s Německem, konkrétně vysokorychlostní železnicí do Berlína, o budoucnosti českoněmeckých vztahů a o spolupráci ve vědě a výzkumu. Řeč ale přijde také na bezpečnostní otázky a s nimi spojenou migrační krizi.

Z Úřadu vlády zamíří kancléřka do Dejvic, konkrétně na prohlídku moderního vědeckého centra ČVUT. Právě věda a výzkum má být do budoucna jedním z pilířů vztahů mezi Českem a Německem. Nakonec se neuskuteční původně zvažovaná debata se studenty. Důvodem je i to, že z německé strany připadalo v úvahu jen téma reformy EU, na které je ale zatím podle diplomatů brzy.

Z Dejvic se tedy Merkelová přesune na Pražský hrad za prezidentem Zemanem. Ten už deklaroval, že bude chtít s kancléřkou řešit právě i téma uprchlíků. Česká hlava státu striktně odmítá jejich přijímání, zatímco Merkelová je známá svou vstřícnější politikou vůči imigrantům.

Policie větší manévry nechystá

Návštěvu Prahy zakončí Merkelová pracovní večeří v Lichtenštejnském paláci se zhruba 50 hosty. Mezi nimi dorazí kromě premiéra Sobotky také vicepremiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nebo ministr dopravy Dan Ťok.

Během dne se plánuje také několik demonstrací, ať už na podporu Merkelové, nebo proti ní. Policie ale žádná zvláštní opatření nechystá. „Na den návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové připravujeme standardní bezpečnostní opatření odpovídací úrovni jejího postavení. Jistě ale pochopíte, že z taktických důvodů nebudeme veřejnosti sdělovat bližší informace k opatřením, ani k počtu policistů, kteří se na nich budou podílet,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

„Co se týká dopravního omezení, Policie České republiky neplánuje žádné větší dopravní omezení či uzavírky, které by omezily provoz v metropoli. Řidičů se mohou dotknout pouze dílčí a krátkodobá omezení v místech pobytu a na trasách přepravy oficiální státní návštěvy,“ dodala.

adhelaida ( 26. srpna 2016 22:29 )

omlouvám se, ale ta vaše tupost mě strašně bolí

hejhej ( 25. srpna 2016 10:38 )

Dakl: ČT a novináři budou natáčet ty pitomce, kteří budou "muslimskou" matku vítat, odpůrce, jak je u nás zvykem, budou nazývat xenofoby, extrémisty, rasisty a výsledky účastníků budou, jako vždy zkreslené. Budeme si počkat na reál.

st.rec ( 25. srpna 2016 09:56 )

Vytiskněte jí transparent z fotek: Centrum.cz,jméno merkel3.14 , heslo skutecna. číslo u jména je 3-tečka-14

fotrpjotr ( 25. srpna 2016 01:40 )

Doufám,že u nás domluví Czexit,aby jsme z toho vyděračského spolku co nejrychleji odešli.

dylina ( 25. srpna 2016 01:31 )

Právě teď! Merkelici už vypískali lidé v Tallinu v Estonsku. Tamní režim zakázal hromadné akce, povolil jen skupinky osob po 30 - 50 lidech.(Ať žije demokracie)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa