Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman před velvyslanci vyzval k útoku na mozek ISIS a pochyboval o migrantech

Autor: bru/ČTK - 
24. srpna 2016
16:05

Prezident Miloš Zeman při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě mluvil o migraci z islámských zemích, sankcím proti Rusku nebo o potížích Evropské unie. Islámští migranti podle něj vychází z dramaticky odlišné kultury a zapochyboval, zda je možné jejich začlenění do společnosti. Zkritizoval opět sankce proti Rusku, které jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů.

Zeman velvyslance přijal v rámci jejich tradiční porady. Ta začala v pondělí na ministerstvu zahraničí. V Černínském paláci s českými diplomaty hovořili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). V úterý se diplomaté zabývali ekonomickou diplomacií a rozvojovou pomocí a za přítomnosti státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) hovořili také o unijní agendě.

Zeman ve více než 20 minutovém projevu mluvil především o nebezpečí terorismu. Bezpečnostní situace se podle něj oproti loňskému roku zhoršila. Za hlavní důvod označil takzvaný Islámský stát a poznamenal, že na červencovém summitu NATO ve Varšavě vyzýval, aby se aliance odhodlala ke společnému zásahu proti tomuto protivníkovi. Zaútočit by podle něj měla na mozek, nikoli na tělo.

Prezident dále mluvil o migraci. V minulých desetiletích podle něj v Evropě probíhala především vnitrokontinentální migrace, kdy migrovali lidé s podobnou kulturou. Nyní je migrace interkontinentální a založená na odlišné kultuře.

V další části projevu Zeman mluvil o brexitu, který označil za chybu pro EU i Velkou Británii. „Nemůžeme si namlouvat, že na tom neneseme svou zodpovědnost,“ řekl. Ambasadory vyzval k podpoře českého exportu.

borka30 ( 24. srpna 2016 21:27 )

yourhero - choď do zadní části těla a neotravuj tady. Jsem ráda, že máme tak rozumného pana prezidenta. A ty zdenekk padej také, kde na tebe čekají.

yourhero ( 24. srpna 2016 17:41 )

Ovar je schopen znovu zlozit Lidove Milice, ktere budou strilet do vlastnich lidi, jak v devetasedesatem!!! nechapu lidi, jak muzete tohoto mstiveho opilce volit a dokonce obdivovat..Pohrdate svobodou zdravym rozumem. Al je to vase vec, ja uz nastesti bydlim v jenem state, a ten vas kral Buranu mne uz nemusi zajimat

nilud ( 24. srpna 2016 17:19 )

Milošu pošli na ně naši Lidově demokratickou armádu,stát za ně potom zaplatí výkupné.

tvujosudzmrde ( 24. srpna 2016 17:05 )

Zemane jsme s tebou Jsi prezident rozumnych a chytrych lidí,děkujeme ti a na debiláky z vysoka serreme!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa