Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kandidáti na prezidenta budou muset mít podpisy i s číslem občanky. Neověřené

Autor: ČTK, val - 
24. srpna 2016
11:33

Kdo bude chtít kandidovat na prezidenta, bude muset jako minule nastřádat 50 tisíc podpisů svých podporovatelů. Ti ale nově budou muset do petičních archů zapsat také číslo občanského průkazu. Vláda tak chce bojovat proti množství nepravých podpisů, kdy se na arších objevovaly fiktivní osobnosti nebo filmové postavy.

Vláda na svém středečním jednání odmítla variantu, aby se počet nutných podpisů snížil na 8 tisíc, ale úředně ověřených signatur. Ministři se shodli, že nechtějí měnit Ústavu, takže si vystačí se změnou týkající se doplnění čísla dokladu.

Další úpravy v zákoně se týkají snazšího využívání elektronické cesty třeba pro delegování zástupců kandidátů do okrskových volebních komisí. Mění se také ustanovení zákonů týkající se hlasování na českých zastupitelských úřadech v zahraničí.

Podle důvodové zprávy změn zákonů totiž při volbě prezidenta v roce 2013 vyvstal problém kvůli přechodu na zimní čas u zastupitelských úřadů v Jižní Americe, když zákon nepočítal s tamním časovým posunem. Hlasy by se tam při dodržení doslovného znění zákona začaly sčítat ještě v době, kdy mohli lidé hlasovat. Situaci musela tehdy vyřešit rozhodnutím Státní volební komise. Změna zákona by tak měla podobné situaci předejít.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na Twitteru doplnil, že vláda odmítla rozšířit volební právo pro cizince ze zemí mimo EU.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa