Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dvě piva pro cyklisty jsou v pohodě.“ Lex Škromach našel v Senátu zastání

Autor: simao, ČTK - 
23. srpna 2016
17:56

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), bojující za ovíněné cyklisty, se raduje z dílčího úspěchu. Z poměrně velké šance, že Senát skutečně navrhne, aby cyklisté nebyli pokutováni za jízdu po vypití několika skleniček vína nebo piva. Předlohu totiž v úterý podpořily hospodářský i zdravotnický a sociální výbor. Cyklisté by podle ní mohli mít v krvi až 0,8 promile alkoholu.

„Toto je zákon pro slušné cyklisty,“ řekl na schůzi hospodářského výboru zástupce předkladatelů, místopředseda Senátu a milovník bazénků Zdeněk Škromach (ČSSD).

Škromach podotkl, že cyklista nebude smět vézt na kole dítě, bude se muset pohybovat na vedlejších stezkách, cyklostezkách, silnicích třetí třídy nebo místních komunikacích.

Přijetí novely doporučil už minulý týden rovněž výbor pro územní rozvoj. Ministerstvo dopravy i jeho organizace BESIP s ní ale nesouhlasí. Senát by měl návrh na změnu zákona o provozu na pozemních komunikacích posoudit na schůzi, která začne ve středu. Rozhodne, zda jej pošle do legislativního procesu, nebo ne.

Škromach: Nejsme ovce a tolerance je třeba

Našly se však i negativní hlasy. Senátor Petr Bratský (ODS) dnes upozorňoval na to, že odborná dopravní veřejnost se k návrhu staví negativně. Odmítavé stanovisko k návrhu vyjádřil senátor František Bradáč (KDU-ČSL). Poukazoval například na to, že v řadě míst tvoří komunikace třetí třídy velkou část silniční sítě.

Také šéf BESIP Martin Farář před návrhem varoval. Uvolnění tolerance alkoholu pro cyklisty umožní vznik prostředí, kde bude umírat víc lidí pod jeho vlivem, uvedl. „Legalizujeme slušné cyklisty, kteří si dají jedno dvě piva,“ kontrovala však ve zdravotnickém a sociálním výboru Dagmar Terelmešová (ČSSD), která stejně jako Škromach bude v říjnových senátních volbách obhajovat své křeslo.

Právě Škromach si dnešní další krůček ke schválení návrhu pochvaloval. „Senátoři se jasně staví na stranu zodpovědnosti svobodných slušných občanů po vzoru našich západoevropských sousedů! Jak jinak lidi přimět k zodpovědnému chování a uvažování než právě převedením zodpovědnosti na ně samotné?“ tázal se dnes Škromach na svém Facebooku během jednání výborů.

„Nejsme ovce, jsme svobodní a svéprávní občané stejně jako naši sousedé z Rakouska či Německa. Věřím, že i u nás jsou cyklisté schopni využít tolerance ke svému komfortu zodpovědně a s ohleduplností vůči svému okolí…,“ dodal senátor.

Nadhodili i kolečkové brusle: A co lidé na inlajnech?

Zpravodaj Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj) nicméně poukazoval během debat o novele, která má cyklistům dopřát trochu toho alkoholu, na to, že teprve jedno promile alkoholu má vliv na schopnosti řidiče. „Nula, kterou máme, je absolutní nesmysl,“ myslí si. Senátorka ODS Daniela Filipiová ale namítala, že ovlivnění lidí alkoholem je individuální.

Voseckému však vadí, že předloha nepojednává taky o jezdcích na koních nebo na kolečkových bruslích.

Předloha v současném znění má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Odpovídá to přibližně dvěma až třem pivům. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo.

Pokutu za jízdu na kole pod vlivem alkoholu nicméně novela zachovává, jen ji snižuje ze současných 2500 až 20 000 korun na nejvýše 500 korun. Sankce by se na cyklistu nadále vztahovaly i v případě, pokud by pod vlivem alkoholu zavinil dopravní nehodu.

Novelu předložila dvacítka senátorů nejen z ČSSD. Podepsali se pod ni například předseda hospodářského výboru Jan Hajda, někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, bývalý olomoucký hejtman Martin Tesařík (všichni ČSSD), starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) nebo Jan Veleba s Františkem Čubou (oba SPO).

a-z- ( 23. srpna 2016 20:32 )

Já je vážím. Bohužel, slušněji už to nešlo, ty vypitý játro.

a-z- ( 23. srpna 2016 19:35 )

Tebe to nemůže ovlivnit, dutohlave.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa