Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

40 milionů pro Čechy unesené v Libanonu? Zeman: Drzost, to oni mají platit

Autor: simao - 
23. srpna 2016
13:26

Za nehoráznou drzost považuje prezident Miloš Zeman odškodné, které po státu požadují Češi unesení v Libanonu. Na tiskovce to uvedl Jiří Ovčáček. Podle Hradu by naopak měli unesení zaplatit náklady, které vznikly státu. Vedle toho hradní mluvčí řešil návštěvu kancléřky Angely Merkelové, pro kterou má prý Zeman „originální dárek“. A opět se ohradil proti kritikům důkladných kontrol na Pražském hradě.

„Pan prezident se účastnil jednání o jejich propuštění, protože od únosců obdržel dopis. Právě proto považuje za nehoráznou drzost vyžadovat od státu finanční odškodnění. Zmínění by měli naopak zaplatit veškeré náklady, které státu vznikly,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček,

Čtyři z pěti Čechů, kteří byli loni v červenci uneseni v Libanonu, chtějí totiž po státu odškodné v celkové výši 40 milionů korun. Výjimku tvoří vojenský zpravodaj Martin Psík. Žádost o úhradu nemajetkové újmy již obdrželo ministerstvo financí.

Pro Merkelovou má Zeman „originální dárek“

Hradní mluvčí však také prozradil, jaký bude Zemanův program po zbytek týdne – včetně přijetí velvyslanců, kde Zeman přednese dle Ovčáčka „zásadní projev“, návštěvy výstavy Země živitelka či přivítání Angely Merkelové ve čtvrtek v podvečer na Pražském hradě a následného půlhodinového jednání mezi čtyřma očima. „Pro paní kancléřku má pan prezident připraven originální dárek,“ uvedl Ovčáček.

Nevyhnul se ani tématu Zemanova pozdně zářijového výjezdu na řecký ostrov Rhodos, kde by měl prezident vystoupit na konferenci Dialog civilizací – jde přitom o akci pořádanou ruským oligarchou Vladimirem Jakuninem, přítelem, donedávna i blízkým spojencem Vladimira Putina.

Ovčáček se bránil, že na Rhodu vystoupí řada intelektuálů. „Doplnit mohu, že sídlem organizace, která pořádá tuto konferenci, je Berlín. Nikoliv Moskva,“ uvedl Ovčáček. Jakunin, který je na sankčním seznamu USA, totiž s Putinovým požehnáním zřídil svůj výzkumný institut pro mezinárodní politiku právě v Německu.

Ovčáček: Kvůli informacím, co máme, jsou kontroly nutné

Samotného Pražského hradu se přitom týká čilá debata kolem bezpečnostních kontrol, kvůli kterým se před Hradem tvoří v některých částech dne fronty, a kritici odmítají strašení lidí teroristickým útokem v Praze.

Že útok hrozí, Ovčáček zopakoval. „Zdůrazňuji, že tato opatření byla zavedena s cílem ochránit návštěvníky Hradu před teroristickým útokem, nikterak tedy nesouvisí se zajištěním bezpečnosti pana prezidenta. Ostatně, když byla spuštěna, tak po celý týden byl pan prezident v Lánech,“ ohradil se Ovčáček proti kritice.

V plánu jsou i nové technické prostředky, které se budou postupně instalovat při vstupech do areálu. A také rámy u katedrály sv. Víta. Ovčáček si od nových opatření slibuje i větší plynulost toku návštěvníků Hradu. „V každém případě platí, že u areálu typu Pražského hradu by taková opatření v této situaci a za informací, které máme – a ty také nemohu specifikovat – měla být aplikována,“ dodal.

Vedle Konvičky si Zeman už nestoupne

Když došlo na skandální vystoupení Martina Konvičky na Staroměstském náměstí se svými stoupenci převlečenými za teroristy z ISIS, Ovčáček přirovnal Konvičkův protiislámský „happening“ k akci Ztohoven, kteří v přímém přenosu ve vysílání ČT odvysílali atomový výbuch. Na dotaz, zda by si i po tomto vedle Konvičky Miloš Zeman stoupl na jedno pódium, Ovčáček odvětil: „Pokud jde o pana Konvičku, já už jsem mnohokráte říkal, že taková situace, jaká byla loni 17. listopadu, se opakovat nebude.“

Koho naopak Ovčáček chválil, byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Pan prezident vysoce ocenil, že ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý dodrželi slib, který mu dali při jednání s ním, a sice že od 1. ledna 2017 bude obnovena finanční policie. Pan prezident si velice váží politiků, kteří dodržují dané slovo,“ poznamenal mluvčí.

O nutnosti obnovy finanční policie mluvil Zeman i během zatím posledního dílu pořadu Blesk TV S prezidentem v Lánech. Finanční policii přitom zrušil někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

VIDEO: Podívejte se na to, jak líčil únos jeden z Čechů z Libanonu

Video  Unesený Čech: Fajádova bratra zavřeli pod zem do kobky.  - Lukáš Červený,Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 20. listopadu 2016 16:44 )

Měli je tam nechat !

rockyshowman ( 20. listopadu 2016 16:42 )

Ty musíš být strašný primitiv,běž se s tím slovníkem vyfotit !

..krakonos500 ( 24. srpna 2016 21:39 )

To je zvláštní, že náš soudruh prezident to nekvalifikoval jako zku.rvenou misi, což je jeho slovník.

salto ( 23. srpna 2016 14:41 )

To že jsou hovádka boží, dokázali tím, že tam jeli a to že jsou prachobyčejné hyeny dokazují tím že chtějí odškodné. jediné co si zaslouží je řádně nakopat (_!_)

hanka666 ( 23. srpna 2016 13:44 )

Já bych vám poslala fakturu, že byste se z ní osypali. Když jste takoví kriplové, tak máte čučet doma na zadku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa