Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jurečka na muslimy vytáhl pokuty za bikiny. Po aféře burkiny chce svobodu všude

Autor: simao - 
18. srpna 2016
12:50

Francouzskými plážemi hýbe kauza zákazu burkin. Tedy celotělových plavek, které muslimské ženy nechtějí odložit. Burkiny se přitom staly tématem nejen na sociálních sítích. Premiér Manuel Valls upozorňuje, že toto oblečení na francouzské pláže nepatří. Český ministr (nejen) zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale dodává, že i sami muslimové pokutují mnohdy pro změnu pro Evropanky tradiční dvojdílné plavky.

Západ má své bikiny, muslimky zase burkiny. Jde to dohromady? Na plážích v Cannes, ale také třeba na Korsice v městě Sisco zakázali burkiny pod pohrůžkou pokuty. Proti burkinám se vyslovil i francouzský premiér Manuel Valls.

„Za burkinami je myšlení, že ženy jsou od přírody necudné, nečisté, že tedy musí být zcela zahaleny. To je neslučitelné s hodnotami Francie a republiky. Republika se musí vůči provokacím bránit,“ míní Valls.

Muslimky si však stěžují na to, že jde o jejich rozhodnutí a měly by mít svobodnou volbu, v čem oblečené chtějí jít k vodě. Jenže tahle argumentace některým lidem příliš nevoní.

Jurečka: Mnoho muslimů chápe svobodu jednostranně

Pozastavil se nad tím i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Zajímavá argumentace, kdy muslimské ženy v Anglii či USA v článku argumentují, ať má každý svobodu v tom, jak se obleče na koupání... Tak teď, aby to řekly svým spolubratrům ve víře v některých zemích, kde jsou jiné ženy pokutované za to, že si vezmou své tradiční dvojdílné plavky,“ upozornil Jurečka na Facebooku.

„To je problém přístupu mnoha muslimů k některým věcem, kdy aplikují otázku svobodné volby jednostranně. Bez pochopení a respektování křesťanských či židovských hodnot ze strany všech muslimů se těžko posuneme kupředu,“ poznamenal ministr, který se kromě záležitostí svého rezortu vyjadřuje bez zábran třeba i k migraci. 

Čech z Kataru: Naše ženy bikiny také nenosí

Jak to pro změnu vypadá na veřejných (nikoli hotelových) plážích v muslimské zemi, zmínil nedávno v Interview ČT24 Čech Martin Jaroš. Expert na komunikaci a marketing, který žije v Kataru. 

„Katar docela dobře zvládá interakci kultur. Katar má svoji vlastní kulturu – oni ji mají rádi a chtějí si ji nechat. Na nás není, abychom ji hodnotili, protože není naše. Já jsem tam jako host, takže samozřejmě tu kulturu musím respektovat. To znamená, že naše manželky nepůjdou na veřejné pláži v bikinách a nebudeme tam pít alkohol a jíst vepřové na veřejnosti. Tohle prostě respektujeme, pokud tam chceme zůstat. To si myslím, že dává smysl: pokud jste host, tak se podřídíte pánu domu. A ten pán domu má právo si určit, jak to bude fungovat,“ přinesl Jaroš pohled zvenčí a zmínil právě i vnímání bikin v islámském světě.

Italský ministr: Francouzský model fungovat nebude

Současné zakazování burkin ve Francii však odsoudila Organizace proti islamofobii CCIF. Své výhrady pak zmínil i italský ministr vnitra Angelino Alfano, který pro list Corriere della Serra uvedl: „Já si bohužel nemyslím, že francouzský model bude fungovat. Naše odpověď, byť drsná, se nikdy nesmí stát potenciální provokací, která by mohla přitáhnout teroristické útoky.“

Také italský politik upozorňuje, že jde o svobodné právo muslimek: „Můj přístup je konstituční, protože naše Listina zaručuje každému svobodu vyznání.“

K debatám o kulturních odlišnostech přitom došlo i v souvislosti s probíhající letní olympiádou v Riu de Janeiro. To když na kurt v aréně, která vyrostla na kraji pláže Copacabana, nastoupily egyptské plážové volejbalistky – a na rozdíl od svých sokyň v bikinách zahalily také celá těla. Doaa Elghobasyhová na hlavu oblékla i hidžáb.

„Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych měla odhalené ruce či nohy,“ vysvětlovala egyptská sportovkyně a dodala: „Hidžáb nosím už 10 let. Nedrží mě dál od věcí, které miluju. A beach volejbal je jednou z nich.“

Video se připravuje ...
Další videa