Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praha se chystá na Merkelovou. „Do boje“ vyrazí sluníčka i islamofobové

Autor: Václav Lang - 
18. srpna 2016
05:50

Příští čtvrtek bude v hlavním městě rušno, dorazí totiž německá kancléřka Angela Merkelová. Žena, která kvůli svému přístupu k uprchlické krizi dělí společnost na dva nesmiřitelné tábory. Čeští zástupci obou proudů už vymýšlí hesla a ladí detaily pro demonstrace.

„Deset tisíc protimerkelovců bude ve smluvený moment nečekaně na Merkelovou bučet a pískat. Bude dobré tam být asi již brzy od rána, protože policie asi zřejmě zabrání velkým davům skandujícím protimerkelovská hesla se dostat později přímo k ní,“ radí svým souputníkům organizátor Protestu proti Merkelové, kterému na Facebooku přislíbilo účast pět set lidí.

Německou kancléřku chce takto vítat už na letišti. A přikládá proto návod, jak obelstít policii i konkurenční „sluníčkáře“: „Nejlépe bude, když policistům a sluníčkářům ukážete třeba nápis ‚Mám rád Merkelovou‘ a oni vás v pohodě pustí bezpečnostními zónami. Pak stačí jen fixou dopsat na nápis NE a vznikne ‚NEmám rád Merkelovou‘.“

Premiér Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Premiér Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | ČTK, EPA, Reuters

Podobných výzev je na internetu více a hlásí se k nim několik stovek internetových uživatelů. Pravdou ale je, že žádná taková akce nebyla do středečního odpoledne zanesena do oficiálního přehledu oznámených veřejných shromáždění v Praze.

Zatím jsou v něm nahlášené jen dvě akce na podporu Merkelové. Jedna z nich se má uskutečnit mezi 17. a 22. hodinou na Hradčanském náměstí před Pražským hradem, druhá má probíhat de facto po celý den na různých místech Prahy – například na Václavském náměstí či nábřeží Edvarda Beneše. Pořadatel tam nahlásil příchod tisíce účastníků.

Merkelová se v Praze zdrží jen krátce. Podle serveru Aktuálně.cz bude návštěva trvat pět hodin a poběží striktně podle plánu: napřed se setká mezi čtyřma očima s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), poté proběhne jednání mezi delegacemi obou zemí a následně se Merkelová přesune na prohlídku moderního vědeckého centra ČVUT v Dejvicích. Odtud pojede kancléřka na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem a na závěr se zúčastní večeře, kterou pořádá český premiér.

Návštěva zmíněného vědeckého centra je podle serveru zástěrkou, která má Sobotkovi pomoci před volbami odvést pozornost od tématu uprchlíků. Jakkoli se nabízí, aby státníci tuto problematiku probrali, nebudou se jí prý zabývat.

To Miloš Zeman si takovou příležitost nenechá ujít. „Diskuse s paní kancléřkou bude jistě velmi zajímavá a důležitá. Oproti panu tajemníkovi Prouzovi, a tím tedy i panu premiérovi, chce pan prezident debatovat o celé škále témat. Od brexitu po migrační vlnu, se kterou jsou spojeny teroristické útoky v EU,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

adhelaida ( 24. srpna 2016 22:49 )

Ty mediální mrdky jsou snad ještě víc prodejný než kdejaká šlápota na ulici. Kdo nesouhlasí s přijímáním muslimáků, tak má okamžitě nálepku islamofob. Ano, kdejaký důchodce, vysokoškolák a člověk celý život pracující a platící daně tomuto státu - všichni jsou hrozní islamofobové, rasisti, xenofobové a radikálové)). Je dobré si vždy pamatovat, kdo na jaké straně stojí.

hejhej ( 18. srpna 2016 11:50 )

repelos:

andorea ( 18. srpna 2016 11:23 )

rockyshowman ( 18. srpna 2016 10:43 )

Chce to novou partu, která tuto zemi vyvede z marasmu, ne ty, co tam již sedí od převratu a mají zadky jako paviáni, plné pusy řečí a skutek utek. A komouši také nic pro lidi neudělali, . Stačí se jen podívat na ty pikantní vypasené obličeje. ČT musíme platit, programy jsou z normalizace, olympiáda čumíme jak puci do obrázku, který připomíná 60 léta, samá přestávka. Tak , když vysílají OH, tak aď to vypnou. Ušetří tak alespoň el. energii. Za komančů byli cenzoři, teˇje tam kdo......?

hejhej ( 18. srpna 2016 10:24 )

Tu odporná baba Merkelová , která má rukou krev nevinných lidí má v sobě drzostí více jak ho.ven po tom všem, co zasvinila Evropu vrahy a násilniky. Přesto se najdou pitomci, podporovaní Schapirem- americkou ambasádou, kteří tu zrůdu budou vítat. Potřebovala by pořádně plivnou mezi oči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa