Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahá voda je tahák voleb. „Poškodí to občany,“ tepe Brabce už i ODS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. srpna 2016
15:00

Zdražení vody se stalo velkým předvolebním tématem posledních dní. ČSSD nesouhlasí s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), který to schytává i od odborů, lidovci jsou nejednotní, naopak na poplach bije ODS. Skokový nárůst ceny podzemní vody podle ní poškodí občany a obviňuje ČSSD z populismu. Odborník na vodu Bohumír Janský, objevitel pramenů Amazonky, pak upozorňuje na další problém.

Jde ještě o dražší či levnější vodu, nebo o politické body? „Celá situace opět ukazuje na nekompetentnost ministrů za ANO. Konkrétně pan ministr životního prostředí Brabec všude tvrdí, že cenu vody je potřeba zvednout i proto, aby se s ní neplýtvalo. To by bylo hezké, kdybychom na tom se spotřebou vody nebyli nejlépe v Evropě, hned za pobaltskými státy. Ve vládě zjevně pravá ruka neví, co dělá levá,“ zaútočil Jan Skopeček, ekonomický expert opoziční ODS.

Brabec ale není jediným, kdo to schytal. Když se proti zdražení vody ohradila ČSSD, ministr životního prostředí, ale i občanští demokraté za tím viděli blížící se volby. „ČSSD si až nyní zřejmě uvědomila, že i mezi zahrádkáři jsou voliči, a tak nyní populisticky odvolává, co dříve schvalovala,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka, který se za ODS chystá rvát ve Středočeském kraji.

ODS si stěžuje na to, že neproběhla odborná debata. Ministr Brabec však s odborníky debatuje pravidelně. Při jednom takovém setkání – na lodi zakotvené přímo u pražské náplavky – upozorňoval, že doba vodního blahobytu skončila. A přitakával mu i Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Odborníci nabádali, že by se s vodou mělo více šetřit. Jenže šetření a zdražování nejsou ideální předvolební hesla. Ale ministr Brabec mezitím předložil novelu vodního zákona se skrytou daní na vodu, která zdraží vodné i stočné.

Novela už prošla meziresortním připomínkovým řízením a je připravena k projednání na vládě. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí, pro zdražením vody naopak vyjádřil podporu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sobotkův poslanec: Postihne to rodiny s dětmi a seniory

Na Sobotkův nesouhlas se zdražováním vody navázaly i další jeho „ovečky“ z ČSSD. „Představoval bych si, že boj se suchem bude veden tak, že se bude především lépe hospodařit s vodou,“ uvedl na svém webu poslanec Ladislav Velebný (ČSSD) a apeloval na budování menších nádrží a rybníků, dešťových jímek a nových studní.

„Zaráží mne také očekávaný rozsah zamýšleného zdražování pitné vody. Je totiž jasné, že růst cen vodného postihne především domácnosti s nižšími příjmy, seniory a rodiny s dětmi, jejichž zájmy sociální demokracie vždy hájila,“ dodal Velebný, který je místopředsedou zemědělského výboru.

Ze zdražení vody je tak rázem i sociální otázka. Velebný protestuje proti tomu, aby se na jedné straně domlouvalo přidání důchodcům a daňové úlevy pro rodiny s dětmi. A na straně druhé aby stát tahal peníze z kapes poplatníků třeba právě vyšším vodným a stočným.

„Vezměte si, o kolik pitná voda podražila v posledních 25 letech. Dneska už kubík stojí běžně stonásobek toho, co na začátku devadesátých let. Žádná jiná komodita u nás nezdražila po roce 1989 o tolik jako právě pitná voda,“ argumentuje Velebný.

Na rozdíl od svého stranického kolegy Jurečky je proti zvýšení cen vody i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Myslím si, že tím trestáme ekonomicky a ekologicky smýšlející obyvatele… To, co bychom měli volit, je spíš odměňovat lidi, kteří se chovají ekonomicky a ekologicky, než je zatěžovat dalším zdaněním,“ uvedl v Interview ČT24. I on se vyjádřil pro podporu zadržování vody v krajině. „Je to téma, ke kterému se dostaneme na předsednictvu KDU-ČSL,“ dodal.

Proti zdražení se postavily i odbory

Ke kritice Brabcova návrhu se pak přidaly i odbory. Podle expertů ČMKOS a Odborového svazu dřevo – lesy – voda (OS DLV) by novela mohla znamenat postupný nárůst průměrné ceny vodné a stočného až o 17 procent. „A to je již opravdu zásadní sociální rozhodnutí,“ burcují odboráři.

„Pokud by se zvedly poplatky tak, jak jsou navržené v zákoně, tak by to přineslo sedm až osm korun zvýšení na metr krychlový pitné vody, což by se projevilo u pětičlenné domácnosti s nízkými příjmy až o 1700 korun ročně. Jak říká pan ministr životního prostředí Brabec, že to bude dvacetikoruna měsíčně, to vůbec není pravda,“ tvrdí Pavel Růžička, místopředseda OS DLV.

Hydrolog: Někde zůstávají peníze. A v Praze to není

Argumentem na šetření vodou se zabývají přitom i odborníci. „Něco říkáme studentům na VŠ, snažíme se jim říkat něco o šetření a hospodaření s vodou a pak slyším v médiích představitele třeba Pražské vodárenské společnosti nebo Pražských vodovodů a kanalizací.

„Pánové z managementu říkají lidem: Nešetřete s vodou, protože když ušetříte spotřebu vody, tak my vám zvýšíme cenu, protože my musíme vydělat. To je samozřejmě problém. Pak se těžko ta mladá generace vychovává, když tito manažeři říkají národu úplně něco jiného,“ postěžoval si pro Blesk.cz hydrolog Bohumír Janský, objevitel pramenů Amazonky a profesor Přírodovědecké fakulty UK.

„V Praze dodává 3,5 metru krychlového za sekundu Želivská přehrada a přivaděč vody ze Želivky a 1,5 kubíku vodárna Kárný na Dolní Jizeře v Brandýse nad Labem. Základní problém Pražanů je ten, za kolik vyrobí kubík vody vodárna Želivka - za docela málo peněz - a za kolik peněz ji prodává Pražská vodárenská společnost Pražanům,“ poznamenal Janský, aby zdůraznil: „Ten rozdíl je několik řádů, cena kubíku vody na Želivce je někde kolem sedmi korun. Ať si to každý dopočítá, kolik platí za kubík vody. To znamená, že ty peníze někde zůstávají. A rozhodně na tom nevydělává město Praha.“

Podle odboráře Růžičky však nejsou na vině vodárny, ale i stát. „Ve veřejnosti, u občanů ani u řady výše postavených lidí není jasné, z čeho se skládá cena vodného a stočného, jakým způsobem se stanovuje. Většina občanů si myslí, že vodárenská společnost přijde, určí si, jaká cena pro daný rok bude a přes to nejede vlak. Ono tomu tak není. Cena vodného a stočného je věcně regulovaná cena, to znamená, že pod ministerstvem financí je oddělení, které to kontroluje,“ uvádí Pavel Růžička z OS DLV. Cenu vody tak tvoří podle něj přiměřené náklady, které mohou být plus inflace plus přiměřený zisk.

Cena vody v Praze za metr krychlový pro rok 2016 se za vodné a stočné dostala na 79 korun, republikový průměr přitom činí 83 korun za metr krychlový.

Bartošek: Ztráta kontroly nad vodou je problém

A lidovec Bartošek má jasno. Voda, respektive infrastruktura by měla být ve vlastnictví měst a město by nikdy nemělo ztratit možnost cenové politiky.

„Bez spousty věcí žít můžete. Bez vody ne. Je to jako všude. Když nad věcí ztratíte kontrolu a moc, tak ji nemůžete žádným způsobem korigovat. Jestliže ztratíte moc nad vodními zdroji a infrastrukturou, jste vydáni na milost a nemilost těm, kterým to patří. Myslím si, že voda je strategická věc, kterou by neměla města pustit ze své moci,“ uvedl Bartošek v ČT.

deep_ass_flsting ( 17. srpna 2016 18:25 )

NAS.RAT, SOUDRUHU!

deep_ass_flsting ( 17. srpna 2016 17:55 )

NAS.RAT

Desterz ( 17. srpna 2016 16:31 )

Jo aha! Bylo nutno vymyslet nějakou zápletku, na kterou by lidi přesměrovali svou pozornost. Nikoli, páni politici. Voda vůbec není tahák voleb. Imigranti a islamizace jsou tahák voleb!

aaobcanka ( 17. srpna 2016 15:09 )

A k tomu soudci a SZ (st. zástupci) dostanou k např. 100 000 Kč/měs. přidáno dalších x tisíc : https://www.novinky.cz/diskuse?id=454585&articleId=/domaci/412022-o-tisice-si-polepsi-i-soudci -a-zalobci.html&sectionId=8&page=1#c15918885 ********************************************** ************************* František K. : Konečně se pravda a láska začínají projevovat v plné nahotě : Pravda je to, že je všechno jinak. Láska se stále více zviditelňuje v touze po penězích. Jedině ty "demokratické" strany v parlamentě dovedou "spravedlivě" ocenit hodnotu lidské práce. Z lásky k soudcům a SZ jim schvalují několikatisícové navýšení platů. "Nejdemokratičtější" partaj ve sněmovně TOP09, která odsuzuje zločiny minulého KSČ-režimu, toto navýšení schvaluje jednohlasně ! Pro navýšení důchodů, které je v porovnání almužnou, nezvedl ruku ani jeden poslanec této "superdemokratické" strany TOP v čele s předsedou Kalouskem ! K jednorázovému příspěvku 12OO Kč k důchodu se hrdě hlásí jménem ČSSD předseda Sobotka. Jaksi zapomněl dodat, že to byl návrh poslance KSČM, čili strany "nedemokratické". V PSP, plné rádoby chytráků, by mělo být víc obyčejných sedláků s rozumem. Volme SPD Okamuru, ANO Babiše a komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! Nevolte ODS, TOP, a bohužel, už ani ČSSD. Tj. strany, které si 26 let přehazují moc a pravicové kradou nejvíc. ODS+TOP zavedly zdrav. poplatky do kapes "chudákům" privátním lékařům (berou cca 100 000 Kč/měs.), stoply zvyšování důchodů a vytunelovaly st. kasu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa