Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrad zavřel lidem Bránu gigantů. „Vyvolávají nový level strachu,“ štve Prouzu

Autor: val - 
17. srpna 2016
12:00

V rámci zpřísňování bezpečnostních opatření na Pražském hradě už návštěvníci neprojdou majestátní Bránou gigantů. Na přilehlém Hradčanském náměstí se tak tvoří dlouhé fronty turistů, kteří musejí projít bočním vchodem, kde podstoupí kontrolu. Opatření kritizují bezpečnostní odborníci, k nimž se teď přidal i vládní tajemník Tomáš Prouza.

„Vyvolávání strachu je čím dál oblíbenější hra některých politiků. Toto je ale úplně nový level,“ napsal Prouza na Twitteru k fotografii, na které před Bránou gigantů čekají desítky lidí.

Nová opatření, kvůli kterým teď lidé při vstupu do areálu Hradu musejí čekat v dlouhých frontách na bezpečnostní prohlídku, už zkritizovali i někteří odborníci. Podle nich právě podobné srocování lidí nahrává útočníkům.

Jak navíc upozornili reportéři MF Dnes při svém pokusu, nejsou kontroly důsledné. Novináři přes ně bez problémů prošli s pistolí za pasem a dlouhými noži v tašce. 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ale odmítá, že by opatření byla kvůli hlavě státu, jsou podle něj pro bezpečnost veřejnosti. Opřel se i do Prouzy, když na Twitteru uvedl, že jeho fotografie zachycuje situaci při střídání hradní stráže, nikoli fronty na bezpečnostní kontroly.

Situaci už krituzují i cestovní agentury. Přísnější kontroly se jim nelíbí s tím, že turisty zdržují a jim prodražují prohlídky. 

Ovčáček dále dodal, že Pražský hrad má s bezpečnostními opatřeními více plánů. U kontrolních stanovišť by měly být v blízké době postaveny stříšky chránící turisty před špatným počasím. Na počátku podzimu by také mohly být v katedrále sv. Víta nainstalovány bezpečnostní rámy.

Opatření se budou postupně zpřesňovat a upravovat. Bránou Gigantů nyní turisté z Hradu pouze vycházejí. „Je to zjednodušení toku návštěvníků Hradu a zároveň to nikterak neomezuje možnost podívat se na první nádvoří,“ řekl Ovčáček. Důvodem podle něj bylo, aby se fronty netvořily u prvního nádvoří, kde se konají ceremoniály střídání Hradní stráže nebo kde se vítají státní návštěvy.

K podobě stříšek Ovčáček řekl jen to, že nebudou vypadat jako bílé budky před Spolkovým sněmem v Berlíně. „To rozhodně neplánujeme. Musíme dbát na důležitou věc, a tou je estetika Pražského hradu,“ podotkl.

V minulosti se objevily spekulace, že Hrad chce zavést kamerový systém, který dokáže rozpoznat obličeje. „Určitě využijeme dostupné finanční prostředky k nákupu velmi moderních technologií, které mohou být i nenápadné a zároveň usnadní celý přístup na Pražský hrad a umožní například, abychom odstranili některé prvky, které budou vypadat trošku neesteticky,“ poznamenal nakonec Ovčáček. Nevyloučil, že se v zimním období u vstupů na Hrad objeví také přenosné bezpečnostní rámy.

Podívejte se na fronty na Hradě:

jarda304 ( 17. srpna 2016 14:37 )

tyhle kontroly se stále zpřísňují po celém světě a je s podivěm, že Pražský hrad byl tak dlouho volně přístupný. Viníkem je jednoznačně obava z islámských teroristů. A zrovna Prouza a pornoherec Janda přísun muslimů k nám podporují. Jestliže se Prouza s jandou ještě takto chovají, je to od nich jen "chucpe", hnus, fuj. A vůbec - Prouzu nikdo nevolil, tak ať drží hubu a krok a "maká".

bohdazi ( 17. srpna 2016 13:21 )

Mluvila jsem nedávno s kamarádkou, která hodně jezdí do Francie. Tam prohlížejí už léta, když chcete navštívit nějakou památku. Naposledy se s tím setkala v Avignonu. Takže? Ve světě normálka , u nás se z toho dělá humbuk, protože se to tady nikdy nedělalo.

Velemak ( 17. srpna 2016 13:08 )

Ta "studnice moudrosti" a "duševně nemajetný" Prouza, by měl někam zalézt. I když tuším kam, tam je jak doma: do recta SS válečných zločinců a jejich protektora u nás, "Šapita". Nebo k Frau Merkel. Vzpomeňme si na "heknuté mejly" našeho "čestného a nezávislého "předsedy vlády, kde se "duševní gigant" Prouza táže, zda se má zeptat tajemníka Merkelové, co chce slyšet v projevu "NAŠEHO" předsedy vlády!!!!!! FUJ A HANBA!!!!!!

ivoadler ( 17. srpna 2016 12:46 )

S Hradem už jsem skončil a tak je mi to celkem jedno. Jen žádný strach, co se může stát? Maximálně vás podřízne nějaký terorista event. se vedle vás vyhodí do vzduchu (i s vámi). Ale taky můžete mít štěstí a nic se nestane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa