Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš finišuje „porcování“ rozpočtu. Ministerstva dostanou 11 miliard navíc

Autor: ČTK, val - 
16. srpna 2016
18:11

Jednání o rozpočtu na příští rok se blíží k závěru. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po úterním kole vyjednávání řekl, že nevidí žádné zásadní rozpory mezi požadavky jednotlivých resortů a možnostmi státního rozpočtu. Ministerstva si podle něj vyjednala pro příští rok navýšení rozpočtů celkem o téměř 11 miliard korun.

Babiš se v úterý sešel s ministryní školství Kateřinou Valachovou, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (oba ČSSD) a ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO). Na úrovni náměstků pak na financích jednali ještě zástupci ministerstva práce a sociálních věcí.

Tak na co to chcete? Andrej Babiš jednal s ministry o jejich rozpočtových požadavcích na příští rok. Tak na co to chcete? Andrej Babiš jednal s ministry o jejich rozpočtových požadavcích na příští rok. | ČTK

Valachová si odnesla příslib asi jedné miliardy navíc na pedagogickou činnost a ohodnocení pedagogů na vysokých školách. To ale vysokým školám nestačí, žádaly 1,3 miliardy, aby se dostaly na úroveň rozpočtu v roce 2015.

Spokojen odcházel z jednání Ťok, jehož resort může počítat s dvěma miliardami korun v příštím roce a třemi miliardami ještě letos. Peníze půjdou především na deset prioritních staveb, které mají výjimku kvůli starému posudku EIA.

Dokončena byla i debata o rozpočtu ministerstva průmyslu, které si podle Mládka přilepší zhruba o miliardu na celkových 30,72 miliardy korun. Kromě dotací na obnovitelné zdroje jsou prioritami peníze na nevyužívaná území, takzvané brownfieldy, a Českou obchodní inspekci.

Návrh předloží ve středu

Asi 300 až 400 milionů korun z požadovaných 6,5 miliardy korun dostane rovněž ministerstvo práce a sociálních věcí. Na politické úrovni hodlá jednat ještě o penězích na dotace na sociální služby.

Babiš chce nyní návrh rozpočtu dokončit a plánuje předložit materiál na jednání vlády příští týden. Kromě peněz na rok 2017 ministerstvo financí řeší i požadavky resortů na letošní rok, které podle Babiše činí 12 miliard korun nad schválený rozpočet. Finance podle svého šéfa nakonec asi deset miliard korun ušetří na obsluze státního dluhu a tyto peníze rozdělí.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu 60 miliard korun. Návrh počítá s růstem platů učitelů, zdravotníků a státních zaměstnanců, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů. Vláda musí návrh rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

VladimirSedovsky ( 17. srpna 2016 21:11 )

Babiš by měl mít nějakou vizi do budoucnosti. Jenže teď nás akorát svým nesmyslným rozhazováním a nepromyšlenými investicemi dovede zpět k ekonomické krizi. Zatím některé jeho kroky nemají hlavu ani patu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa