Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Češi mají menší minimální mzdu než Slováci a Turci. Ekonomka: Podvod na voliče

Ekonomka Šichtařová o minimální mzdě
Ekonomka Šichtařová o minimální mzdě  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
11. srpna 2016
16:25

Přes dvě stě korun na hodinu pobírají jako minimální mzdu Australané, Češi proti nim mají třetinovou, kolem 70 korun. Shrnují to údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ekonomky Markéty Šichtařové to ale není ukazatel toho, že by se lidé měli hůře či lépe. Jde prý o vábničku politiků na voliče.

Austrálie, Lucembursko, Belgie… dlouho nic… a Česko. Tak vypadá porovnání 27 zemí světa pro Českou republiku. Před námi se v porovnání výše hodinové minimální mzdy umístilo Slovensko, Turecko nebo Řecko.

Hodinová minimální mzda byla podle údajů OECD v roce 2013 kolem 70 korun, na Slovensku téměř 74 korun, v Turecku 86 korun a v Řecku dokonce přes 109 korun.

Porovnání hodinové minimální mzdy 27 států světa. Česko je šesté od konce. Na špatnou životní úroveň to ale podle ekonomky neukazuje. Porovnání hodinové minimální mzdy 27 států světa. Česko je šesté od konce. Na špatnou životní úroveň to ale podle ekonomky neukazuje. | OECD

Podle ekonomky Markéty Šichtařové to ale o blahobytu Čechů nic neříká. „Řecko má vyšší minimální mzdu než ČR, ale také loni zbankrotovalo (i když se tomu bankrot oficiálně neříká) a tamní nezaměstnanost je vysoce dvouciferná,“ komentovala překvapivé umístění balkánské země na 17. místě.

Podobně špatně je na tom finančně také Španělsko, a to skončilo dokonce ještě o tři příčky lépe. „Vysoká minimální mzda není žádnou zárukou blaha zaměstnanců, spíš naopak,“ poznamenala k ukazateli expertka a poukázala na to, že třeba ve Skandinávii vůbec minimální mzda neexistuje. A jak vidno, lidé tam chudobou netrpí. I proto ji ostře kritizuje.

Po zvyšování volají odboráři

Češi pobírající minimální mzdu si v posledních dvou letech polepšili. Zatímco koncem roku 2013 byla měsíčně 8500 korun, teď už je 9900 a vláda ji chce dotáhnout až na rovných 11 tisíc korun. Po těchto krocích totiž tvrdě volají odboráři. Ti chtějí dokonce ještě o pětistovku více.

Cena práce je v ČR podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly (v popředí) příliš nízká. V pozadí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Cena práce je v ČR podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly (v popředí) příliš nízká. V pozadí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). | ČTK

Prvním důvodem je velmi dobrý výkon ekonomiky. A druhým to, že vláda má v programovém prohlášení cíl dosáhnout 40 procent průměrné mzdy a toto přesně vyhovuje tomuto propočtu při navýšení průměrného výdělku,“ prohlásil už začátkem roku odborový předák Josef Středula. „Není to ani nic, co by mělo ohrozit firmy,“ argumentoval.

Motivace vlády je pak podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jednoduchá. Pracovat se musí vyplatit. „Chceme ale, aby minimální mzda byla vyšší než sociální dávky, protože jinak se nestane práce zajímavější,“ říká často.

Zda to ale bude pro zaměstnance znamenat skutečné „přilepšení“, je ale otázkou. Většina lidí s minimálním výdělkem totiž pobírá nějakou formu podpory od státu, například příspěvek na bydlení. A ten se jim se zvýšením mzdy sníží nebo na něj ztratí nárok. V celkovém součtu tak více peněz dostat nemusí.

Ekonomka: Podezírám je z neznalosti a vábení voličů

Opačný názor na celou věc má ekonomka Šichtařová. „Minimální mzda je úplně pomýlený koncept, vůbec by neměla existovat. Je to jenom hezká vějička odborářů a socialistů ve vládě, jak si získat masy zaměstnanců, aniž by jim ovšem současně vysvětlili, že ekonomice jako celku existence minimální mzdy škodí. Je to prostě podvod na voliče,“ nešetří kritikou.

Politici prý zřejmě nechtějí lidem škodit. „Spíš je podezírám z neznalosti. Když Obama vyhrál v USA volby, poměrně krátce nato zvýšil minimální mzdu. Výsledek? Pro střední a vyšší třídu zaměstnanců se nezměnilo nic, ale nejnižší, nejchudší třída zaměstnaných, zejména Afroameričanů, vykázala vzápětí nárůst míry nezaměstnanosti,“ ukazuje možný výsledek na příkladu ekonomka. I v Česku firmy hrozí tím, že budou muset kvůli navyšování minimálního výdělku propouštět.

Výsledek bude podle Šichtařové negativní pro všechny, dokonce i pro ty, kterých se minimální mzda netýká. „Úplně se přestanou nabízet některé služby v ekonomice (typu ruční umytí auta a podobně) a budeme muset živit víc nezaměstnaných,“ sečetla dopady.

Dlouhý: Odbory jsou už čtvrtou vládní stranou

Sílící vliv odborářů sledují s obavami podnikatelé. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý už je ironicky označil za čtvrtou koaliční stranu.

„Ani nejběžnějšímu pozorovateli nemohlo uniknout, jak se premiér stále více a více odvolává na odboráře a jejich požadavky. Lidé mluví o Josefu Středulovi jako o stínovém premiérovi a až příliš často nezbývá než souhlasit. Přestáváme mít tříbarevnou vládní koalici ANO – ČSSD – KDU-ČSL, máme vládu čtyřbarevnou, s odbory jako dalším koaličním partnerem,“ komentoval situaci bývalý prezidentský kandidát.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý | Blesk / Zuzana Štíchová

Vláda podle něj na vlně vstřícnosti až podbízivosti k odborovým předákům utahuje podnikatelské sféře šrouby. I když podle Dlouhého stále existují nepoctiví podnikatelé, většina z nich tvrdě pracuje a takové jednání si od vlády a odborů nezaslouží. „Moc dobře vědí, že za tím vším je jen chladná populistická úvaha, jejímž cílem není vyšší blahobyt zaměstnanců, ale touha po volebním úspěchu a po moci,“ souhlasí šéf komory s ekonomkou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ladybug ( 11. srpna 2016 23:27 )

Přestaňte si furt stěžovat. Google popisuje Česko jako jeden z 31 nejbohatších států světa s nejvyššími finančními přijmy.

pepen ( 11. srpna 2016 22:31 )

Politici vědí,že jsme hloupý národ-proto si s námi dělají co chtějí!!!Polovina národa včele s politiky krade,tuneluje a podvádí a mi ostatní na to čumíme s otevřenou hubou a nadáváme!!!Jenže je nám to na dvě věci!!!!Hlavně,že se říká blbý Slováci a jsou na tom lépe!!!Nyní se to bude říkat o Češích!!!Národe Český už se konečně proberte!!!!!!!!!

ccir ( 11. srpna 2016 19:14 )

V krátkom čase bude na Slovensku minimálna mzda zo súčasných 405 € zvýšená na 450 €! Skôr sa dá povedať že ako kto hospodári, tak sa aj má. Čo bude potom hovoriť tá prekvapená česká ekonómka?

Samo ( 11. srpna 2016 18:19 )

Zalez do boudy, ty hnuse proruský rudý!

Samo ( 11. srpna 2016 18:17 )

Kozel zahradníkem je Babiš. Zdá se, že vůbec nevíte co znamená toto přísloví. Znamená to, jak to dopadne, když uděláte zahradníkem kozla, tak vám sežere všechnu zeleninu. A Babiš, když se stal ministrem financí, tak zvýšil daně všem živnostníkům a ještě je nutí formou zákona, aby si kvůli EET koupili počítačové vybavení a platitli za internet a další věci. Naopak , korporacím jakou je i jeho Agrofert, naopak snížil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa