Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ministři letos rozdali miliony. Kdo dostal rekordní odměnu 395 tisíc?

Autor: zst - 
10. srpna 2016
08:59

Ministerstva už rozdala odměny za první polovinu roku 2016. Vůbec nejvyšší udělil svému člověku ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Komu konkrétně ale nechce říct. Zkrátka ovšem nepřišla třeba ani oštěpařka Barbora Špotáková. Ta si na ministerstvu obrany za reprezentaci země vysloužila 219 tisíc korun. Informace přinesla Mladá fronta Dnes.

Státnímu zaměstnanci č. 1 vyplatil rezort dopravy podle svých slov zatím nejvyšší letošní odměnu 395 tisíc korun. Podle deníku si ji vysloužil státní tajemník a Ťokův první náměstek Tomáš Čoček. Ministerstvo nechtělo jméno komentovat a ani samotný úředník informaci nepotvrdil.

„Nevidím důvod, proč bych na to měl odpovídat. Mně uděluje odměny pan Postránecký (náměstek ministra vnitra pro státní službu – pozn. red.), protože jsem státní tajemník. A pokud vím, tak ministerstvo dopravy zveřejnilo odměny pouze s uveřejněním čísel, nikoliv se jmény. Pokud tedy takto obvoláváte jednotlivé lidi, tak to trošku ztrácí ten původní efekt,“ řekl k tomu Čoček.

Státní tajemník na ministerstvu dopravy Tomáš Čoček dostal nejvyšší odměnu za první pololetí roku 2016. Státní tajemník na ministerstvu dopravy Tomáš Čoček dostal nejvyšší odměnu za první pololetí roku 2016. | Ministerstvo dopravy ČR

Nejvíce zaměstnanců dostalo pak odměny na ministerstvu vnitra Milana Chovance (ČSSD). Přilepšilo si hned 2078 lidí, a proto rozdal rezort nejvíce peněz. „V průběhu prvního pololetí 2016 byly zaměstnancům ministerstva vnitra poskytnuty odměny v celkové výši 31 473 854 korun,“ napsala Hana Malá z tiskového oddělení.

U Jurečky jméno netajili, brala i Špotáková

Druhou nejvyšší odměnu vyplatilo ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Na rozdíl od rezortu dopravy se ale jménem příjemce netajilo. Čtvrt milionu korun navíc dostal náměstek pro řízení sekce ekonomických a informačních technologií Zdeněk Adamec. Mimo jiné prý za vytvoření plánu revitalizace IT infrastruktury na tři roky.

U Martina Stropnického (ANO), tedy na rezortu obrany, si pak nejvíce přilepšila ženská oštěpařská jednička Barbora Špotáková. Ta na probíhajících olympijských hrách v brazilském Rio de Janeiru obhajuje prvenství. Špotáková je zároveň vojákyní z povolání a má hodnost kapitánky. Odměnu dostala za vzornou reprezentaci země.

Barbora Špotáková na červencovém mistrovství Evropy, kde obhajovala stejně jako v Riu první místo. Skončila nakonec pátá. Barbora Špotáková na červencovém mistrovství Evropy, kde obhajovala stejně jako v Riu první místo. Skončila nakonec pátá. | Reuters

Rozdalo se 278 milionů korun

Úřad vlády a jednotlivá ministerstva rozdaly během prvních šesti měsíců celkem 278 milionů korun 11 574 zaměstnancům. V průměru přilepšila každá instituce zhruba pětistovce lidí. Nejméně odměněných ohlásily rezorty kultury a spravedlnosti.

V porovnání s předchozím půlrokem vyplatily instituce zhruba o 20 milionů více. Odměny jsou ale v souladu se zákonem, podle kterého mohou úředníci ve státní službě dostat maximálně 25 % ročního platu.

strychnin ( 10. srpna 2016 11:42 )

 Kec, hltáš všude, i Farnou.

nezadat1 ( 10. srpna 2016 10:56 )

 Na to jak jsme zadlužení bych to nazval rozkradení a poslat je na 10 roků na výrobní linku s platem 13500 hrubého.

moiaza ( 10. srpna 2016 10:52 )

 Tyto články ze zásady nečtu. Nechci si kazit hezký den, přestože prší. A blít před obědem také nemám zájem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa