Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Džihád se ve vězení šíří jako rakovina, varuje Jourová. A podpořila Zemana

Autor: Tomáš Polák - 
9. srpna 2016
05:00

Větší bezpečnost za cenu menší svobody. Tak odhaduje vývoj Evropy česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Podle ní Evropané půjdou podobným směrem jako Američané, kteří jsou více ochotní se vzdát svobody, ale i soukromí výměnou za vyšší bezpečnost. Jourová to řekla ve Studiu Blesk v souvislosti se spuštěním nového mechanismu výměny dat právě mezi EU a Spojenými státy.

Evropská unie spustila nový štít na ochranu osobních údajů přenášených mezi ní a Spojenými státy. Pro Čechy to bude znamenat větší jistotu, že jejich soukromá data v Americe někdo nezneužije.

„Představte si, že dáte svoje soukromá data Facebooku, Microsoftu nebo Googlu a ta data vám z Evropy putují někam jinam – v tomto případě do Spojených států. No a Spojené státy nemají zrovna dobrou reputaci ohledně ochrany soukromých údajů, protože to tam mají trošku jinak nastaveno,“ řekla eurokomisařka s tím, že nejde jen o právní úpravu, ale i o celkovou momentální pozici.

Jourová tak měla zajistit, aby data Evropana z Evropy odcházela se stejnými právy někam jinam. Zároveň ale připouští, že nejde jen o ochranu práv běžných občanů. „Musela jsem se Spojenými státy, s ministerstvy, s administrativou i s bezpečnostními složkami dohodnout, že nebudou masivně sbírat data evropských občanů, že je potom nebudou zneužívat, že z toho nebudou posilovat svou pozici, že se nebude opakovat to, co odhalilo Snowdenovo odhalení, odposlouchávání evropských politiků,“ řekla komisařka.

Video  Jourová o ochraně osobních údajů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ochranný štít zajišťuje tři věci. „Jednak aby k tomu masivnímu řekla bych ‚špiclování‘ nedocházelo, aby to americké úřady dodržovaly a aby taky evropští občané měli možnost se bránit, pokud zjistí, že jejich data byla ve Spojených státech zneužita,“ uvedla v rozhovoru ve Studiu Blesk.

„Evropané se musí vzdát svobody

Podle Jourové trvala jednání dlouhou dobu a strany se různě přetlačovaly. „Pro mě bylo těžké se vůbec naladit na to vyjednávání, pochopit, o co Američanům jde, protože oni mají to právo na soukromí slabší než Evropané. Oni mají silnější právo na bezpečnost, proto tam ty bezpečnostní složky můžou do těch vašich dat, zatímco v Evropě je to složitější,“ myslí si. 

Podle ní jsou Američané ochotní se vzdát více své svobody než Evropané. To se ale už nyní podle komisařky pomalu mění. „Lidé čím dál tím více pod tlakem alarmujících teroristických útoků a toho barbarství, které se k nám dostává do Evropy přes agresivní džihád, budou samozřejmě volat, aby bylo bezpečněji, což samozřejmě nutně znamená, že se musí vzdát kusu své svobody,“ předpověděla.

Měli bychom mít možnost mít zbraně“

V Evropském parlamentu se teď hojně diskutuje směrnice, která zpřísňuje podmínky pro držení střelných zbraní. Ta by měla zakázat mimo jiné například historické zbraně na hradech a zámcích nebo výrazně zredukovat zbraně myslivců. S návrhem přišla právě Evropská komise.

„Nedostala jsem včasné avízo, že by to mohl být pro myslivce a sportovní střelce problém, pro držitele legálních zbraní, já teď čekám, jak celá ta směrnice dopadne, to jednání v Evropském parlamentu,“ komentovala Jourová.

Eurokomisařka sama ale sdílí podobný názor jako prezident Miloš Zeman, který v pořadu S prezidentem v Lánech řekl, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. „Já si myslím, že musíme bojovat proti nelegálnímu držení zbraní a proti obchodování na internetu ze strany těch, kteří nechtějí být registrovaní a ti, kteří chtějí být registrovaní a chtějí legálně držet zbraně, tak by měli projít velmi tvrdým testováním a měli by mít tu možnost,“ řekla Jourová.

Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Evropská komise bývá terčem kritiky, že se dostatečně neangažuje v otázkách mezinárodního terorismu, s tím ovšem komisařka nesouhlasí. „Nemáme ani policii, ani armádu, ale máme povinnost jednak zajistit, aby všude byla stejná legislativa, což jsme udělali nedávno ve směrnici proti terorismu… Jde o to, že když zjistíte, že někdo podporuje teroristickou akci, poskytuje peníze, auta, informace, zázemí, nebo se připravuje na dojezd ze Sýrie, tak je trestně stíhatelný,“ uvedla.

Unie podle ní úspěšně odstraňuje bariéry mezi státy. Kvalitní a včasné informace tak plynou efektivněji než dříve.

Radikalizace vězňů jako problém

„Samozřejmě, že i financujeme spoustu projektů, třeba na potlačení radikalizace vězňů. Protože tam se v některých západoevropských věznicích ten agresivní džihád šíří jako rakovina, oni si to tam skutečně předávají, je tam na to živná půda a není na to jednoduché řešení, ale já se snažím ministrům spravedlnosti i v tomhle pomáhat, financováním různých projektů, které mají tohle potlačovat,“ zmínila. Podle ní je ale největším nástrojem radikalizace především internet.  

„Tohle jsem musela řešit a musím říct, že jsem spokojená, že jsem se dohodla s velkými IT firmami, že budou ostražitější, že budou více pátrat po těchto výzvách, že je budou nahlašovat a že je budou odstraňovat,“ uzavřela eurokomisařka.

Video  Jourová: Pokud chceme větší bezpečnost, musíme se vzdát kusu své svobody.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 9. srpna 2016 19:16 )

Islámský stát založila USA a ti jsou provázání s Beruselem ,především s Merkelovou, Junckerem a Hollandem. Taky poskytli lodě na "dovoz" muslimských přiživníků a poskytli jim finance a mobily. Veškeré bláboly europoslanců jsou k ničemu.

gabreta ( 9. srpna 2016 17:27 )

To patří tgbg!

gabreta ( 9. srpna 2016 17:25 )

Nejsem si jistej, jestli ti nějaká léčba ještě pomůže. Ty seš zralej na klecový lůžko a dvakrát denně chinin, vypumpovat žaludek a navrch klystýr!!

tgbg ( 9. srpna 2016 16:25 )

Kecy, jen hloupé kecy, protože zakladatelem islámského státu bylo jednoznačně právě RUSKO , nikdo jiný. Rozbitím Sýrie, Gruzie, Ukrajiny a dalších okolních států! Putin a Rusko !!! Stejná ruská lež, jako bylo přepadení a ukradení Krymu Ukrajině!!!! Žádní teroristé, předem připravená akce FSB, jak jsem mělI možnost vidět v televizi. Rusko je ekonomicky na dně a snaží se ovládnout svět, přičemž se neštítí vůbec ničeho, tak je to...A číst výplody nějakého Zemana je ztráta času.

anno ( 9. srpna 2016 16:02 )

Hold volby se blíží a politici toho namluví?! Co bude říkat v listopadu, kdy Sobotka chce příjmout nové Islámisty domluvené již v Turecku ?! MLČET jako RYBA !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa