Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jourová: Za průvody gayů lidé vidí zvrhlý sex. Sama zářila na duhové lodi

Autor: Tomáš Polák - 
8. srpna 2016
17:45

Průvody sexuálních menšin jsou kontroverzní a provokativní. Pro zvýšení sociální přijatelnosti menšin je ale potřebné se jich účastnit. Ve Studiu Blesk to řekla eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. Podle ní existují v Evropě ještě silné nedostatky v otázce rovnosti lidí před zákonem. Česká verze festivalu sexuálních menšin Prague Pride začala v pondělí, hlavní průvod proběhne v sobotu.

Jourová se stala nekorunovanou královnou evropského festivalu sexuálních menšin EuroPride 2016 v Amsterodamu, když stála hned v první řadě na lodi, kterou poprvé vyslala Evropská komise. „Tyhle průvody jsou kontroverzní a provokativní. Pro spoustu lidí je to něco, co je, bohužel, ztotožňováno s nějakým zvrhlým sexem,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz.

„Já jsem byla v Amsterodamu na evropském Pridu a tam jsem z toho sexu neviděla nic. To byla čistá oslava radosti, tolerance a respektu,“ dodala s tím, že názor na podobné akce nezměnila. „Já si pořád myslím, že jsou to kontroverzní akce, ale mně se jeví, že dnes v Evropě potřebujeme si znova říct, tohle jsou hodnoty, které uznáváme, a pro mě je hodnota rovnost lidí před zákonem,“ uvedla.

Jourová zářila na evropském Pridu. Jourová zářila na evropském Pridu. | ČTK, Reuters, EPA

Eurokomisařka proti vyhazovu pro gaye a lesbičky

„Musím udělat maximum, abych v Evropě prosadila, že gayové a lesbičky se nebudou vyhazovat z práce, jenom protože to jsou gayové a lesbičky, že nebudou postihováni nedej bože trestním právem, že nebudou speciálně vyšetřováni a stíháni jenom kvůli tomu, že nebudou diskriminováni v oblasti služeb nebo legislativou,“ řekla Jourová. Podle komisařky se toho dá daleko lépe než legislativní cestou docílit zvyšováním sociální přijatelnosti ve společnosti a zlepšením pohledu na homosexuály. Tomu může pomoct i její účast na podobné akci.

Na Prague Pride ale komisařka z časových důvodů nedorazí. Festival probíhá celý týden 8. až 14. srpna. Vrcholem bude „pochod hrdosti“ skrz hlavní město. 

Přestože například ve Spojených státech se na federativní úrovni řešila otázka manželství, Jourová má prý velkou práci s tím vysvětlovat, že Evropská unie se do rodinné problematiky státům míchat nechce. „Jeden z mých úkolů je neustále vysvětlovat státům i veřejnosti, že nechceme jako Unie zasahovat do rozhodování například o registrovaném partnerství, o manželství, o rodinných věcech. Tohle je a zůstane věcí toho státu,“ řekla ve Studiu Blesk.

V jakých zemích vidí komisařka největší nedostatky? A proč ji ještě bolí ruce z amsterodamského gay průvodu? Podívejte se na rozhovor:

Video  „Lidé bohužel průvody ztotožňují se zvrhlým sexem,“ říká Jourová. Sama se LGBT zastává.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa