Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda zváží prodej domu U Hybernů. Sousední klášter koupil slovenský miliardář

Autor: simao, ČTK - 
7. srpna 2016
15:13

Vláda zvažuje prodej domu U Hybernů, který se nachází v centru Prahy naproti Obecnímu domu a Prašné bráně. A v těsném sousedství bývalého kláštera, který loni v „dražbě roku“ koupil podle HN slovenský miliardář Milan Fiľo. Proti prodeji domu U Hybernů, ve kterém je v pronájmu Divadlo Hybernia, je však Státní fond kultury.

Rada Státního fondu kultury (SFK) nesouhlasí s prodejem domu U Hybernů naproti Obecnímu domu v centru Prahy, o němž uvažuje vláda. Dům patří fondu a nájemce v něm provozuje divadlo. Smlouva o nájmu skončí příští rok, řekl ČTK člen rady fondu Karel Král.

O domu U Hybernů koncem července jednali ministři financí Andrej Babiš (ANO) a kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Výsledek jednání není známý, SFK však podle všeho potvrdil svůj odmítavý postoj k prodeji.

Loni stát prodal v dražbě přilehlý objekt bývalého kláštera. Vítěz dražby za něj zaplatil 790 milionů korun. Hospodářské noviny nedávno na konci července uvedly, že majitelem, který nebyl do té doby potvrzen, je pátý nejbohatší Slovák Milan Fiľo.

Muž, který má patrně dobré kontakty i s Hradem, neboť se podle Hospodářských novin objevil i mezi gratulanty v Letohrádku královny Anny při oslavě padesátin Martina Nejedlého, „pana Lukoila“ a ekonomického poradce Miloše Zemana.

Právě jedna z Fiľových společností provozuje v přilehlém domě U Hybernů, někdejším kostelu, Divadlo Hybernia. Naskýtá se tak otázka, zda také o dům U Hybernů projeví v případě prodeje slovenský miliardář zájem.

Historický objekt domu U Hybernů je však také spojený se stamilionovými dluhy po zkrachovalé loterii z počátku 90. let. Jeho současný majitel – tedy zmiňovaný Státní fond kultury – totiž vznikl v roce 1992, aby rozděloval na podporu umění peníze z tehdy připravované loterie.

Světle oranžový je dům U Hybernů, kde sídlí Divadlo Hybernia. Bílá, nižší budova v těsném sousedství, je bývalý klášter, prodaný státem loni v dražbě. Světle oranžový je dům U Hybernů, kde sídlí Divadlo Hybernia. Bílá, nižší budova v těsném sousedství, je bývalý klášter, prodaný státem loni v dražbě. | Profimedia.cz

Kvůli rozjezdu loterie Ministerstvo kultury zastavilo dům U Černé Matky Boží a právě palác U Hybernů. Loterie však zkrachovala a na fondu zůstal závazek uhradit úvěr u banky. Přibližně 80 milionů uhradil prodej technického zařízení loterie, zbylých 280 milionů bylo zaplaceno ze státního rozpočtu a fond měl tuto část splácet. Podle Karla Krále ale fond za celá léta splatil jen 33 milionů.

Příjmy fondu jsou totiž velmi nízké navzdory tomu, že vlastní několik nemovitostí na lukrativních místech v centru Prahy. Z domu U Hybernů ale fond příjmy nemá, protože nájemce investoval do opravy několik stovek milionů, a má tak nájem „předplacený“.

Když státní fond dluží peníze státu

Problémy má fond i kolem domu U Černé Matky Boží. V jeho případě zase SFK čelí žalobě seychelské společnosti WBC Capital, která chce zaplatit 300 milionů korun za rekonstrukci domu – jde o částku navýšenou o úroky z prodlení.

Kvůli případně prohrané soudní při nyní fond šetří peníze. Na podporu kultury, což je jeho hlavní smysl, fond ale v uplynulých třech letech rozdělil vždy přibližně 20 milionů korun. Předtím ale několik let nerozděloval peníze žádné, neboť poslanci nedokázali zvolit členy jeho rady.

Někteří ministři kultury již v minulosti mluvili o možnostech oddlužení fondu, neboť stát v jeho případě dluží peníze státu. Také však navrhovali zrušení fondu, proti čemuž kulturní obec protestuje. 

houser ( 8. srpna 2016 22:32 )

Zdeněčku, s tvým burešem začínáš nudit a je to na lék

pragmatik ( 8. srpna 2016 19:54 )

Kratší bude co Praze a ČR necháte.

dzery ( 8. srpna 2016 13:45 )

vypsdá to tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa