Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman v Riu: Vřelé objetí s „bratrem“ Kiskou, cesta za Kristem i recepce

Autor: simao - 
5. srpna 2016
10:41

Nejen do české olympijské vesnice mezi olympioniky zavítal v Riu de Janeiro prezident Miloš Zeman. Stihl se již sejít se svým slovenským kolegou Andrejem Kiskou, se kterým se při pozdravu srdečně objal. Došlo i na schůzku s Françoisem Hollandem. Zemana přijme v brazilském městě, které žije letní olympiádou, i brazilský prezident. Čeká jej také recepce pořádaná tamní vládou. Vydá se ale rovněž za Kristem.

„Srdečné přivítání přátel. Český a slovenský prezident před Slovenským olympijským domem,“ popsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček snímek Zemana a Kisky, ze kterého prýštila česko-slovenská vzájemnost.

Oba státníci si v Riu de Janeiro padli kolem ramen. „Ještě jako Československo jsme spolu byli na 19 olympiádách, získali celkem 49 zlatých medailí a dovolím si říct, že není dvou zemí na celém světě, které mají tak blízký vztah jako Česko a Slovensko,“ komentoval setkání Kiska. „Děkuji Tobě i Tvé manželce, že jste na otevření přišli,“ řekl slovenský prezident Zemanovi při otevření Slovenského domu v Riu.

Později došlo i na setkání Zemana s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, které Zeman také s předstihem avizoval. Hollande po vraždě kněze v kostele v Normandii zrušil plánovanou návštěvu Prahy, a tak se se Zemanem potkal alespoň v Brazílii.

Český prezident je však přesvědčený, že v dohledné době na francouzskou návštěvu dojde. „Předpokládám, že francouzský prezident v blízké budoucnosti přijede do České republiky. Tam máme dvě témata – mezinárodní terorismus a současná situace Evropské unie,“ prozradil totiž Zeman v pořadu Blesk TV S prezidentem v Lánech.

Francie se přitom vzpamatovává nejen z vraždy kněze v kostele, ale i z masakru v Nice, kde terorista zabíjel bezbranné lidi na promenádě náklaďákem. „Ani zlomený, ani odhodlaný. On už to zažívá poněkolikáté. Nezapomeňte – Charlie Hebdo, potom ten klub, tuším, že se jmenuje Bataclan, potom Nice, potom ten kostel. A pokud jsem na nic nezapomněl, to máte čtyři útoky za sebou,“ poznamenal Zeman ohledně toho, jak na něj Hollande působil při telefonickém rozhovoru.

Schůzku v Riu popsal Jiří Ovčáček: „Jednání s F. Hollandem bylo velmi otevřené. Témata: terorismus, brexit, situace v Turecku, Afghánistánu a protiruské sankce. Velká shoda.“

Ovčáček prozradil: Zeman má nejradši Šlechtovou

Do Ria kromě prezidenta odcestovala i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Při zveřejnění společné fotky Zemanův mluvčí Ovčáček prozradil, že právě ona je prezidentovou nejoblíbenější ministryní. V oblibě tak vede před dalšími členkami Sobotkovy vlády Kateřinou Valachovou a Michaelou Marksovou (obě ČSSD).

V pátek má Zeman v plánu prohlídku vodního kanálu pro vodní slalom, ale také návštěvu magického místa nad Riem – vrcholku Corcovado (v překladu Hrbáč), na kterém ční takřka čtyřicet metrů vysoká socha Krista Vykupitele s rozepjatýma rukama, od roku 2007 jeden ze sedmi nových divů světa a památník brazilské nezávislosti na Portugalsku.

Zemana však přijme také Michel Temer, brazilský prezident. V paláci Itamaraty je pak v plánu také recepce pořádaná brazilskou vládou. A po ní se již Zeman s manželkou Ivanou přesunou na zahajovací ceremoniál letní olympiády.

pragmatik ( 5. srpna 2016 16:31 )

Zeman za Kristem? To se neslučuje s jeho zpovědí z Lán

ohrazenice ( 5. srpna 2016 11:08 )

Asi byl Zeman soudruh z prognostického ústavu. Ale na rozdíl od Havla kterého si vybrala zločinecká KSČ za prezidenta se souhlasem SSSR v roce 1986 a uskutečnila volbu 30. 12. 1989 byl Zeman zvolen občany ČR. Na to se zapomíná nebo se o Havlovi jako prezidentovi KSČ nesmí psát?

svoboda ( 5. srpna 2016 10:57 )

Bude mít soudruh prezident v Riu možnost provést soudružský polibek s Putinem?V Soči to asi nestihl (podle medií!).Čeští soudruzi by zajásali!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa