Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Černá proroctví nevyšla,“ jásá Chovanec. Obnoví útvar, který zrušil Langer

Autor: simao - 
4. srpna 2016
13:00

Útvar, který před deseti lety prosadil zrušit Ivan Langer (ODS), se vrací. Podle současného ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by totiž v rámci pokračující reorganizace policie měla od 1. ledna vzniknout finanční policie, proti které se Langer postavil. K její obnově vyzýval i prezident Miloš Zeman. Chovance zároveň těí, že se nenaplnila "černá proroctví", související s reorganizací.

Od 1. srpna funguje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která zastřešila dva elitní policejní útvary – protimafiánský a protikorupční. Samostatné ÚOOZ a ÚOKFK jsou minulostí.

„Zatím funguje z mého pohledu velmi dobře. Zatím evidujeme pět odchodů policistů, je avizováno ještě asi dva nebo tři odchody,“ uvedl ve čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dle něj ve všech případech jde o členy bývalého Šlachtova ÚOOZ.

Sám šéf útvaru Robert Šlachta odešel kvůli reformě do civilu, nyní se pro něj hledá nové místo ve státních službách, spekuluje se o pozici náměstka u celní správy, která spadá pod ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Nenaplnila se žádná černá proroctví některých našich politických soupeřů o tom, že budou následovat masivní odchody. Jsem i velice rád, že posledními debatami se státními zástupci jsme našli shodu,“ pochvaloval si Chovanec.

Návrat finanční policie na obzoru. Od příštího roku, věří Chovanec

Reorganizace policie, se kterou Babiš nesouhlasil, však dle Chovance bude probíhat i nadále. „My teď plánujeme další kroky, které by měly pokračovat. Dalším krokem z mého pohledu by mělo být vytvoření finanční policie (FIPO). Byl bych velice rád, aby start finanční policie byl od 1. ledna příštího roku. Na tom jsme se dnes při té debatě shodli,“ prozradil Chovanec.

Zrušení FIPO prosadil v roce 2006 v rámci reorganizace tehdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Její čelní představitelé se tehdy hájili, že šlo o jeden z dlouhodobě nejúspěšnějších útvarů policie, který při svých akcích zajistil miliardové výnosy z trestné činnosti. Spekulovalo se, že nezávislost a výkonnost FIPO se mohla stát trnem v oku, exministr vnitra František Bublan Langera kritizoval za nepřipravenou změnu.

Narážkám na nepřipravenost však musel čelit i Chovanec při reorganizaci, která nyní nadále probíhá.

„Pro přípravu finanční policie jsme připraveni jednat s ministerstvem financí s celní správou, se státními zástupci, s odbornou veřejností, protože další kroky organizačních změn budou ještě přicházet a budou přicházet v řádu let. Finanční policie by se měla prioritně zaměřit na otázky spolupráce s celníky, na otázky daňových úniků a měla by se samozřejmě i nadále zaměřovat na otázku korupce a spolupráce mezi jednotlivými subjekty v rámci NCOZ,“ upřesnil Chovanec.

Náměstek policejního prezidenta Tuhého, generál Zdeněk Laube přikyvoval. Finanční policie by se měla zabývat především daněmi a finančním šetřením, nutná bude právě diskuze s Generálním ředitelstvím cel. „Protože celníci dostali v současné době rozšířené pravomoci a my se budeme muset dohodnout na rozdělení kompetencí, aby byly optimálně využity síly a prostředky jak policie, tak celní správy,“ vysvětloval Laube.

Finanční policie má mít jinou náplň práce než Daňová kobra, jejíž prioritou je zajišťování výnosů. „Je to o další domluvě a nastavení parametrů, jak budeme spolupracovat,“ uvedl ředitel centrály Michal Mazánek.

Živé kauzy běží dál, ujišťoval Chovanec

Čtvrtečního jednání se současným ministrem vnitra Chovancem se účastnili i zástupci protidrogové centrály. Nedávno přitom došlo i k poněkud kurióznímu momentu, kdy kauzu policistů, kteří měli údajně vynášet informace z trestních spisů, neprověřuje nově vzniklá centrála, za kterou se Chovanec bil, ale protidrogová centrála, které tento úkol svěřila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

A to proto, aby vyšetřování zůstalo v rukách původního týmu z ÚOOZ, který se právě pod protidrogovou centrálu přesunul. „Je to výjimečný případ. Tým, který to vyšetřoval, byl od 1. srpna vyčleněn na nezbytně nutnou dobu na Národní protidrogovou centrálu. Tak dosáhneme toho, že nebudeme vyšetřovat sami sebe,“ vysvětloval Aktuálně.cz Michal Mazánek, nový ředitel nové Národní centrály.

„Bavili jsme se o tom, jestli živé kauzy jsou, nebo nejsou ohroženy. Byl jsem jednoznačně ubezpečen, že ohroženy nejsou, že je jim věnována plná pozornost a že tam nedochází k jakýmkoli prodlevám, které by měly znamenat, že by tyto živé kauzy nebyly vyšetřeny včas nebo bylo toto vyšetřování ohroženo,“ uvedl dnes obecně ministr Chovanec.

VIDEO: Podívejte se, jak začaly spory o reorganizaci policie

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VIDEO: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech hovořil o reorganizaci policie i schůzce s bývalým šéfem ÚOOZ Šlachtou

Video  Razie na vládě skončila jen u kabelek, vmetl Zeman Šlachtovi.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

VIDEO: Milan Chovanec ve Sněmovně obhajuje reorganizaci policie

Video  Milan Chovanec ve Sněmovně promluvil o reorganizaci policie a vyšetřovací komisi.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

pragmatik ( 4. srpna 2016 18:07 )

Chovanec vyžírka a lhář.

1pravda1 ( 4. srpna 2016 15:59 )

Černé proroctví teprve přijde po vyšetřovací komisi a po krajských volbách, ještě si ty úsměvy Chovanče, Sobotko a Hašku užijte.

moiaza ( 4. srpna 2016 14:38 )

 Ičko i Chovanec jsou duševní mrzáci. Likvidátoři vnitra!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa