Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kauza Lidový dům: Soudce měl vazby na ČSSD, Altnerovu stížnost nesmí řešit

Autor: ČTK - 
4. srpna 2016
09:07

Ústavní stížnost právníka Zdeňka Altnera v kauze Lidový dům nemůže jako zpravodaj řešit soudce Radovan Suchánek. Podle ostatních ústavních soudců by to kvůli dlouholeté vazbě na ČSSD mohlo vyvolávat pochybnosti o jeho objektivitě. Sám Suchánek, někdejší člen sociální demokracie, vyjádřil přesvědčení, že je schopen stížnost nestranně řešit, podjatý se necítil. Čtvrtý senát soudu ale dospěl k opačnému závěru a z projednávání jej vyloučil.

Také proto, že široká veřejnost ‚kauzu Lidový dům‘ mnoho let sleduje, musí se ÚS při své rozhodovací činnosti citlivě vyvarovat veškerých kroků, které by mohly vést k pochybnostem o jeho nikoliv nestranném rozhodování. Právě v tomto případě bude jistě transparentnější a pochyby méně vzbuzující, bude-li jako soudce zpravodaj určen soudce jiný,“ stojí v usnesení podepsaném zpravodajem Jaromírem Jirsou.

Jméno soudce, který Altnerovu stížnost převzal, z usnesení neplyne.

Altner na konci března vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně určily, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5 734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč, a další soudní poplatky. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusí.

Altner reagoval ústavní stížností, v níž zpochybnil tezi Nejvyššího soudu, že okamžité vyplacení peněz by mohlo způsobit závažnou újmu. Altner připomněl, že sociální demokracie peníze k dispozici měla, a to díky bankovnímu úvěru. „Usnesení Nejvyššího soudu žádnou konkrétní závažnou újmu hrozící ČSSD nepopisuje,“ citovaly nedávno ze stížnosti Lidové noviny.

Pochybnosti o objektivitě

Stížnost zároveň upozornila na možnou podjatost Suchánka i předsedy soudu Pavla Rychetského. A právě Suchánkovi podle rozvrhu práce připadla. Soudce podle usnesení kolegům sdělil, že se „necítí být podjatý ani ve vztahu k věci, ani k účastníkům řízení“.

Čtvrtý senát, který následně o podjatosti rozhodoval, připomněl, že prosté dřívější členství v politické straně v obecné rovině nemůže být důvodem pro vyloučení soudce z věci, v níž strana vystupuje jako účastník. „V daném případě se ovšem jedná o výjimku z pravidla, o natolik specifické a silné okolnosti, že zakládají důvodné pochybnosti přinejmenším o objektivní nepodjatosti soudce zpravodaje,“ stojí v usnesení.

Altner ve stížnosti zmínil, že Suchánek kromě svého působení v akademické sféře spolupracoval jako asistent či poradce s několika politiky ČSSD, například Zdeňkem Jičínským, Jitkou Kupčovou, Zdeňkem Škromachem. Radil poslaneckému klubu ČSSD v otázkách práva a legislativy. Měl i stranické funkce, například v ústřední právní komisi. Členem ČSSD byl podle svého životopisu na webu ÚS v letech 1998 až 2013.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 7. srpna 2016 18:09 )

Altner by měl pohledávku střelit těm Slovákům za polovinu a užít si zbytek života ve vatě. A ti Slováci jsou jiní čímani, ti by se s tou socanskou pakáží tak ne$rali.

pragmatik ( 4. srpna 2016 11:20 )

Sobotka a Chovanec socany dobře zazdili. Celá ČSSD je dnes hnusná verbež.

2aaa2 ( 4. srpna 2016 10:31 )

soudci korupčnici

1pepan ( 4. srpna 2016 10:17 )

ČSSD je horší a vražednější než KSČ.

1pravda1 ( 4. srpna 2016 10:06 )

ČSSD se ničí sama .... naprosto nepřipravenou policejní reformou k nějakému osobnímu účelu, neboť arogance Chovance a jinak laxního Sobotky v tomto směru bije do očí a hodně to smrdí, dále promigrantskou politikou, kdy jsou ochotni přijímat muslimy na naše území i když vědí, že se dokáži zradikalizovat během měsíce a nikdo jim do hlavy nevidí a nebezpečí pro české občany je příliš vysoké. Dále neskutečným rozhazováním peněz, kdy můžou být rádi, že kasu hlídá Babiš, protože oni by byl schopni v době růstu udělat schodek rozpočtu i sto miliard a pak by to hodili na Babiše, že špatně hospodařil přidejte pučistu Haška, který prý neví, kdo mu roky dělá mluvčí, bezcitnou Marksovou, opilého Škromacha z bazénku, sluníčkářského Dientsbiera.... inkluzivní Valachovou a spol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa