Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svoboda slova je těžko snesitelná, vzkázal Dientsbier Úsvitu po trestním oznámení

Autor: tmp - 
2. srpna 2016
22:24

Strana Úsvit – Národní koalice v úterý podala trestní oznámení na ministra pro lidská práva Jiřího Dientsbiera. Uvedla to ve svém tiskovém prohlášení. Podle strany se ministr pokoušel prosadit, aby společnost Facebook umožnila působení „cenzora“ placeného vládou ČR. Ministr obvinění odmítá. Podle něj se zástupci společnosti jednal jen o spolupráci při identifikaci nenávistného obsahu.

„Vyzýváme orgány činné v trestním řízení, aby prověřily, zda došlo ke spáchání trestného činu. Zejména jde o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestný čin sabotáže, neboť snahou o cenzuru se ministr Dienstbier pokusil poškodit ústavní zřízení České republiky a zavést v rozporu s Listinou práv a svobod v České republice cenzuru,“ zdůvodnil trestní oznámení předseda poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch.

Podle něj jde o normalizační praktiky ve jménu politické korektnosti. Trestní oznámení má být výstrahou pro všechny potlačovatele nepohodlných názorů. „My se nedáme,“ uzavřel Černoch. Jenže podle ministra pro lidská práva je realita jinde.

Dientsbier: Nenávist se nesmí šířit

„Ano, se zástupci Facebooku jsme jednali a shodli jsme se, že pro obě strany je šíření nenávisti na sociálních sítích nepřijatelné. Nešlo o moji snahu cenzurovat obsah na síti provozované Facebookem zřejmě na serverech někde v Americe (nereálnost je každému příčetnému zřejmá), ale o spolupráci při identifikaci nenávistného obsahu,“ napsal ministr na svůj Facebook a zároveň označil Úsvit – Národní koalici za „postfašistickou“ straničku.

Pro extrémisty všeho druhu je asi těžko snesitelné, že i svoboda slova má své limity, např. nemožnost šířit nenávist proti různě definovaným skupinám osob, a že některé nenávistné projevy jsou i sankcionovány českým trestním právem na základě naší společné evropské historické zkušenosti,“ dodal ministr.

Společnost Facebook se loni obrátila na Česko s otázkou, jak by chtělo bojovat proti nenávistným projevům na sociální síti. Setkání se účastnil mimo jiné ministr Dienstbier či zástupci iniciativy HateFree nebo Romea. Společnost nakonec odmítla přistoupit na to, aby osoba placená z externích či národních zdrojů administrovala nevhodné příspěvky. Facebook nakonec přislíbil zavést prioritu při vyhodnocování nahlášeného obsahu o uprchlících. Společnost vyjednává podobně ve státech po celé Evropě.

gabreta ( 26. prosince 2016 16:09 )

„Pro extrémisty všeho druhu je asi těžko snesitelné, že i svoboda slova má své limity" řekl soudruh Dientsbier. Pak tedy bolševik, kterej pravičáky a chartisty považoval za extremisty, taky postupoval s cenzurou správně! A to Havel vyřvával, že je konec cenzury! Začínám mít pocit, že bolševik byl proti týhle chátře, slabej odvar!!

rockyshowman ( 13. září 2016 18:41 )

 Co udělal občan USA D........ pro tuto zem, kdo jej tam dostal ? Jak může tento člověk rozhodovat o naší zemi ? Až bude nejhůř, tak dá palby za moře a řekne : Já nevěděl, že to tak dopadne !!!!!!!Měli jsme dost času, abychom pochopili, co se může stát a kdo škodí. Kdo má rád ty agresory může jít, sluničkáři a jiní, kteří žerou za naše daně a pomalu likvidují naši zemi. Lidé vy nevidíte kam se ženeme ? Jen, aby nás naše děti neproklínali! Jejich děti budou sedět v bezpečí za velkou vodou a budou se smát, jak jsme dopadli.

hejhej ( 3. srpna 2016 14:41 )

Ministr pro nic Diensbier by už měl mlčet. Nic za svoje funkční nevykonal nic , jenom vymýšlí jednu debilitu za druhou a okrádá státní pokladu o peníze, jako např. ta jeho přiblblá integrace cikánů, stálá několik milionů a cikání dál kradou, ničí byty, řvou všude, kde se objeví.Umějí jenom plodit děti, aby měli přísun peněz a tím přibývá nepřízpůsobivých.

jarypadlo ( 3. srpna 2016 12:20 )

Trestní oznámení na sluhapivo je možné i když řekne jen "dobrý den".

salto ( 3. srpna 2016 09:26 )

Neziskovka=zloděj a podvodník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa