Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman o brexitu: Prohráli všichni. Česko má v EU zůstat pro peníze z Bruselu

Autor: mb - 
31. července 2016
13:25

Jako selhání Británie i Evropské unie vnímá prezident Miloš Zeman takzvaný brexit. Česko by pak podle jeho názoru nemělo z Evropské unie za žádnou cenu odcházet, řekl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Jako hlavní důvod zmínil evropské finance, ke kterým má Praha přístup, a volný pohyb českých občanů po Evropě.

„Já se obávám, že když se občas při uzavírání různých mezinárodních dohod mluví o tzv. win-win strategii, tedy o strategii, kde vyhrávají obě strany, tak toto (brexit) je typický příklad lose-lose strategie, tedy strategie, kde obě strany prohrávají,“ prohlásil Zeman.

Z výsledků britského referenda pak prezident neviní pouze Londýn, ale i Evropskou unii. „Pokládám to za tragickou chybu, za kterou ovšem do značné míry může EU nebo Evropská komise sama. Mimo jiné tím, že se chová vůči migraci velmi váhavým způsobem – to jsou ty kvóty… Jinými slovy nemůžeme zbavit současné vedení Evropské unie spoluzodpovědnosti za brexit. Já sám budu dělat vše proto, aby vztahy s Velkou Británií byly co nejlepší,“ řekl prezident.

Podívejte se na celý záznam pořadu:

Video  Zeman o migrantech, zbraních a plotu kolem ČR. S prezidentem v Lánech: 7. díl 
Video se připravuje ...

Zeman ovšem připustil, že k jistému ochlazení vztahů zřejmě dojde. „Samozřejmě Velká Británie nemůže očekávat, že jí zůstanou výhody a nezůstanou jí náklady. To znamená, že velmi pravděpodobně dojde k oslabení vzájemných vztahů a mohou za to obě strany,“ odpověděl na dotaz, zda si Británie zachová volný přístup na evropské trhy v případě, že omezí volný pohyb osob.

Podle prezidenta by pak Česká republika za žádnou cenu neměla opouštět Evropskou unii. Ne ani tak z ideologických důvodů, ale z čirého pragmatismu. V Evropské unii vidí Zeman především zdroj financí.

„Pro Česko je výhodné udržet se v Evropské unii z velice cynického důvodu, kdybych nebral v úvahu důvody další. A sice to je objem prostředků, který dostáváme v dotacích z Evropské unie a který zhruba představuje šestinu našeho státního rozpočtu,“ vypočítal.

„Samozřejmě dalším důvodem je volný pohyb osob. Zaplať pánbůh Schengen odstranil hranice a zejména mladá generace má možnost cestovat a učit se v zahraničí a to je někdy nejúčinnější forma výuky. Byly odstraněny některé celní bariéry, takže ekonomiky nejsou svázané protekcionismem a tím pádem se zvyšuje konkurenceschopnost i produktivita práce. A tak bych mohl pokračovat dále a dále, ale myslím, že tyto důvody stačí,“ řekl prezident.

Video  Prezident Zeman o brexitu a setrvání ČR v Evropské unii  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

I když je prezident Zeman jasným zastáncem setrvání ČR v Evropské unii, moderátor pořadu David Vaníček připomněl, že Miloš Zeman též podporuje návrh zákona o referendu, který by umožnil hlasování o možném odchodu ČR z EU.

250 tisíc podpisů jako hráz proti vystoupení z EU

„Je podstatné, abyste vy, ale i někteří politici věděli, že jsem mluvil o tom, že je na stole zákon o obecném referendu a bude-li tento zákon schválen, tak je zapotřebí 250 tisíc a více podpisů, aby jakékoliv téma, pokud není přímo zakázáno zákonem, bylo součástí referenda. To za prvé. Občany nemá nikdo právo připravovat o možnost vyjádřit se k základním otázkám chodu státu, stejně jako bylo referendum o vstupu do Evropské unie,“ vysvětlil Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Britové se v červnovém referendu rozhodli pro odchod z EU. Rozhodnutí Britů šokovalo nejdříve Evropu a s odstupem času i samotné Brity. Skotsko například otevřeně mluví o opakování referenda o nezávislosti, Severní Irsko též nevylučuje možnost odtržení od Spojeného království a připojení k republice Irsko.

Ze strachu, že Britové přijdou o možnost žít v Evropě, velvyslanectví Irska, Švédska, Německa a dalších států zaznamenala výrazný nárůst žádostí o udělení občanství.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

MilanM ( 2. srpna 2016 18:08 )

Až zjistíte jaké náboženství je majoritní na Maledivách....

maledivy2016 ( 31. července 2016 20:02 )

KAŽDY MUSLIM je vzorek lidskeho odpadu,slizkeho uchylneho hnusu..Muslim!Arab!Islamista vyznávajíci Šariu,koran od uchyla Allaha a tep louše Mohameda,VŠICHNI JSOU OMYL PŘÍRODY!!!SMRT VŠEM!!!!A VŠEM KDO JE PODPORUJE

kurnika ( 31. července 2016 17:22 )

Pěkný rozhovor. Pan prezident je sympaťák.

houser ( 31. července 2016 15:27 )

Vilém Dostál, Jičín Máme obrovské štěstí, že ty jeho výplody poslouchá už jenom on sám a nikoho jiného z politiků už nezajímá. To, že nás v celém světě zesměšňuje, to je snad ještě horší než to, že nezřízeně požívá alkohol. Je to takový chudáček, který už, díky své alkoholové závislosti, nedokáže rozlišit mezi dobrem a zlem. On reprezentuje světové zlo, podporuje masové vrahy, kteří tu financují teroristické činy. Poté si odplivne vůči paní Merkelové, takové vděčné pro zdejší plebs. Ať si vezme ten svůj gumový člun a neotravuje už vzduch v té naší krásné zemi. Běž, Milouši, čapni člun a mazej hlídat hranice EU, naší zemi se uleví, že se zbavila jednoho devastátora naší demokracie a slušnosti ve společnosti.

dinguos ( 31. července 2016 15:24 )

Dá, pokud nejseš dědek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa