Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„ISIS prohrává, válku žene do Evropy. Kvůli poslední bitvě,“ říká český expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. července 2016
05:00

Prohrávají, jsou však o to nebezpečnější. Jako poraněná šelma. Islámský stát ztrácí v Sýrii a Iráku pevnou půdu pod nohama. Přichází o území, a tak se pokouší přenést válku jinam. Do ulic Evropy. Stále častějšími útoky provokuje, jeho stoupenci již zabili i katolického kněze přímo v kostele. Džihádistům jde o konfesijní válku, říká doktor Miloš Balabán, bezpečnostní analytik. Chtějí vyprovokovat ještě větší konflikt.

Islámský stát (IS) se dostal na Blízkém východě pod tlak. Strádá, hlavu však neztrácí. Tvoří ji totiž mj. i zkušené vojenské velení, které netvoří „jen“ fanatičtí džihádisté, ale také bývalí důstojníci z rozpuštěné armády Saddáma Husajna.

Tenhle nebezpečný mix vede i ke strategickým vojenským krokům. Jedním z hlavních se nyní jeví snaha přenést boj na území nepřítele – čím víc ztrácí IS v Sýrii a Iráku, tím nebezpečnější je v poslední době pro Evropu. Irácká armáda sice dobyla jednu z jeho bašt Fallúdžu, tím ale územní ztráty IS neskončily.

IS se bortí, stáhl se do Mosulu a brání se dál. Stejně tak ale dál sleduje svůj cíl, varují odborníci. „Islámský stát (IS) chce násilnými činy vyvolat něco jako poslední bitvu a nějakou formu vojenského vstupu křižáků na své území. Za tímto účelem hodlá rozpoutat konfesijní válku v Evropě,“ varoval v květnu Miloš Balabán, vedoucí Střediska bezpečnostní politiky, během konference k Auditu národní bezpečnosti. Na jeho slova nyní dochází.

IS se přihlásil již i k útoku ve francouzském kostele, kde dvojice mladých džihádistů zavraždila katolického kněze. A přišel tak s novou brutalitou, která se dál stupňuje. Chce vyprovokovat Evropany, otevřenou pozemní invazi by přivítal, uvádí nyní Balabán. Upozorňuje ale, že IS vedle toho útočí třeba i v Asii, kde hrozí jeho další bujení. Je vskutku jako rakovina.

V Evropě došlo od vašeho varování hned k řadě útoků. Dochází nyní na vaše slova, že chce IS rozpoutat konfesijní válku v Evropě?

Ta teze se do určité míry skutečně potvrzuje v praxi. Jak je Islámský stát pod tlakem na svém území ze strany mezinárodní koalice a Ruska, ztrácí území a ztrácí pozice, které zabral, tak úměrně tomu se zvyšuje počet teroristických útoků v Evropě. Jestliže řekne Europol, že je tu několik set foreign fighters, zahraničních bojovníků na území Evropy, kteří jsou potenciální hrozbou, tak to samozřejmě skutečně tak může být.

IS přichází o své pozice a oslabuje. V čem však vidíte úskalí současné situace?

Některé věci se nyní mohou v boji proti IS problematizovat. Jestliže v současné době počítáme s Tureckem jako s významným spojencem aliance, které má svoji roli v boji proti IS, tak pokud dochází k poměrně zásadnímu oslabování armády, velitelských kádrů, velících důstojníků, tak to samozřejmě může mít vliv i na efektivitu boje proti IS. Tady já vidím poněkud úzké hrdlo.

I když se Ankara snaží Evropu přesvědčit, že přes problémy Turků po nezdařilém puči problémy v boji proti IS nehrozí?

Vidím, kolik generálů je odstaveno, kolik vojáků bylo zatčeno, to na ozbrojené síly musí mít minimálně třeba psychologicky musí mít poměrně dost zásadní dopad.

Hrozí přitom rozmáhání ISIS na jiném území než v Sýrii a Iráku?

Měl jsem možnost slyšet na některých fórech, kterých jsem se zúčastnil, vysoké představitele asijských zemí od Bangladéše po Indonésii. Oni velmi s obavami analyzoval situaci a říkali, že v jejich zemích skutečně hrozí, že buňky Islámského státu mohou aktivizovat činnost. Když se podíváte na poslední teroristické útoky v Kábulu, masakr v Dháce v Bangladéši, vidíte, že je to skutečně realita a že džihád se rozhodně netýká pouze a jenom Evropy, ale že se to týká i asijských zemí. Podotýkám s oběťmi, které jsou mnohonásobně větší než v Evropě.

Útoky v Evropě však přinesly i ostré, radikálnější reakce, že jsme ve válce přímo s islámem. Jak je vnímáte?

To je samozřejmě velmi komplikovaná záležitost, není to úplně jednoduché. Když jsem však dnes ráno viděl v médiích, že se vysocí náboženští představitelé muslimského vyznání poněkud zdráhají nikoli odsoudit útoky, ale poukázat na to, že je to pro Francii skutečně velký problém a že se neustále relativizují některé věci, tak si myslím, že z toho vyplývá, že tu bude určitý problém, se kterým si v Evropě budou muset poradit především ty země, kde žije velká muslimská menšina, jako třeba Francie, kde je to v řádu milionu lidí. To náboženství si bude muset udělat pořádek mezi těmi, kdo páchají teroristické útoky ve jménu Alláha, protože to psychologicky musí neuvěřitelně destruktivně působit na tu populaci.

Zároveň na druhé straně může být cílem teroristů z IS třeba i to vyprovokovat Evropany k útokům na muslimy, aby měli záminku a ospravedlnění ke svému postupu?

Ano, pro ně by v podstatě byla v uvozovkách dobrá zpráva, kdyby začala třeba nějaká rozsáhlá mezinárodní invaze proti nim na území Blízkého východu. Ale myslím si, že přenesení té bojové fronty do západní Evropy a vyprovokování nespokojenosti obyvatelstva, nebo i nějaké útoky na ty muslimy, v jejichž pozadí stály právě teroristické útoky, to je, myslím si, hypotéza, kterou musíme brát velmi vážně.

Jak upozorňuje i německá kancléřka Angela Merkelová, k útokům může dojít na nejrůznějších místech, kde se Evropané běžně pohybují. A mohou za nimi stát lidé, kteří byli do této doby do určité míry „neviditelní“. Lze vůbec z vašeho pohledu nějak účinně zabránit tragédiím, jako byla ta v Nice, kdy zaútočí tzv. osamělý vlk, muž či v tomto případě mladík, který se pod vlivem okolí, radikálního kazatele či třeba internetu seberadikalizuje?

Upřímně řečeno, bránit se proti tomu dá velmi složitě. Je zde možná jeden prvek, ale to je patrně nad síly současné policie i zpravodajských tajných služeb. Vidět to bylo i u toho francouzského kostela, kdy člověk, který byl v hledáčku i trestně stíhán za to, že byl v Sýrii a měl radikální názory, přesto z toho síta proklouzl a spáchal teroristický útok, dokonce ve chvíli, kdy měl povoleno z domácího vězení odejít. Jestliže proklouzli i lidé, kteří byli v hledáčku a byli potenciálně vnímáni jako hrozba, tak samozřejmě zde máme desítky a stovky lidí, kteří v hledáčku nejsou a mohou se nějakým způsobem aktivovat, seberadikalizovat i díky propagandě.

Jedince, kteří donedávna nebyli ztotožněni s Islámským státem, ve spojení s tím, že jsou psychicky labilní, to může ‚nabít‘ že provádějí něco, co má smysl a to je potom žene k tomu útoku. Je to případ Nice, možná částečně i Mnichova, i když tam to bude složitější. Obecně platí ten problém, že v atmosféře, která je vyvolaná, i tito lidé, kteří dříve neinklinovali k IS a jsou v podstatě nějakým způsobem labilní, v tom mohou vidět ideologii, která legitimizuje ten čin. To je velký problém a v tom spatřuji velké nebezpečí. Osamělý vlk, když se rozhodne, že něco udělá, tak dnes to může být nákladní auto, zítra jako zbraň něco jiného.

zvonik54 ( 7. srpna 2016 06:49 )

 Myslím, že nezáleží na náboženství určitých radikálních skupin lidstva, ale na chtivosti si udržet nadstandartní životní úroveň bez činorodé práce a bez propadnutí se do krize. Neboli jde o oficiální nadstandartní zisk peněz za co nejmíň fyzické práce. V tom jsou přeborníci byznysmani v USA a nakonec všechny země, které zotročovaly a stále zotročují jiné národy k práci a k drancování jejich nerostného bohatství doma. Čili, nejde tolik o náboženské sklony jako takové, ale jde fakt o skrytý třídní boj. Živočich ,,člověk" obecně by si měl uvědomit, že pokud si chce zachovat životní úroveň menšinových novodobých otrokářů, MUSÍ VYTVÁŘET VÁLKY A LIKVIDOVAT všechny třídní nespokojence včetně IS. A těch stále přibývá. I v ČSSR vznikl samet jako třídní odpor vůči režimu, který zde byl. Akorát to bylo zneužito k větší sociální rozdělenosti obyvatelstva nepoctivým ,,odklonem" majetků na udržení drancující politiky Západu, když se náš tzv. chudý východní otrokář položil. Dali jsme se k bohatšímu a zchudli jsme. Pro IS úžasná šance k pohlcení Evropy a vytvoření válečné zóny za podpory úřednictva EU (u nás plešouna, nikoliv násosky), kdy úřednictvo včas zdrhne do USA.

kykyrykykvok ( 30. července 2016 16:37 )

Jen drakulina a Putin mají rudou svatozář

marais ( 30. července 2016 13:34 )

islám se šíří Evropou už desítky let ..! nutné je ukončit válku v Sýrii i Iráku a migranty vracet domu ...to je řešení ..NAVÍC, my jsme součástí EU a den ze dne nelze odejít, tak nehecuj proti Sobotkovi!

cestr ( 30. července 2016 13:30 )

My prcek státeček v srdci Evropy, můžeme tak držet radši huby. Nerozzlobit si nikoho.

marais ( 30. července 2016 13:28 )

ano, padouši jsou v každé společnosti, ale ten islamský odpor v tak velké a organizované míře začal až svržení HUSAJNA! A proč vznikla Al Kajda? ! Kdo za to může?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa