Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Naháč“ Hilšer jako prezident? Zeman taky chodí svlečený do půl těla, hájí se

Autor: Tomáš Polák - 
27. července 2016
18:36

Profiluje se jako běžný občan a jako prezident by chtěl razit bezpečnou a sebevědomou politiku. Marek Hilšer (40) ve středu oznámil svůj zájem kandidovat na prezidenta České republiky. Téměř neznámý aktivista, pedagog a lékař chce svůj konkrétní volební program upřesnit až po setkáních s lidmi po celé republice. Blesk.cz v den začátku kampaně poskytl exkluzivní rozhovor.

„Společně s mými podporovateli chceme nabídnout české veřejnosti mladého a nezávislého občanského kandidáta, který nemá vazby na politiku devadesátých let ani politiku opoziční smlouvy a který se pokusí překlenout nějaké šrámy z minulosti, které nás v současnosti rozdělují,“ řekl lékař Blesk.cz. „V současnosti zaznívá spousta urážek a já bych tohle chtěl změnit jiným stylem politiky,“ dodal.

Politické zkušenosti nejsou potřeba

Jedním z témat, která českou společnost jednoznačně rozdělují, je uprchlická krize. K ní Hilšer nezaujímá jednoznačně vyhraněný postoj. „Já ji (uprchlickou otázku – pozn. red.) vnímám jako velkou humanitární krizi a také si myslím, že samozřejmě musíme být racionální v této otázce a musíme myslet i na naši bezpečnost,“ řekl pro Blesk.cz.

Hilšer se momentálně věnuje výzkumu a pedagogické činnosti. To, že nemá žádné politické zkušenosti, podle něj nevadí. „Já si myslím, že pokud máme na mysli takovou tu politickou zkušenost ve stranických sekretariátech a tak dále, tak si myslím, že pro prezidenta není tak důležitá. Prezident by měl být především nezávislý, být tím spravedlivým moderátorem mezi všemi stranami,“ uvedl.

Marek Hilšer na sebe upozornil polonahým protestem na Úřadě vlády. Marek Hilšer na sebe upozornil polonahým protestem na Úřadě vlády. | reprofoto Česká televize

„Na polonahý happening jsem hrdý“

Širší veřejnost si Hilšera pamatuje z happeningu z října 2014, kdy na tiskové konferenci Úřadu vlády vystoupil polonahý, aby tak protestoval proti ruské politice na Ukrajině. „Já jsem na to, co jsem dělal, hrdý, dělal jsem to na základě nějaké vážné rozvahy. A vždycky jsem se zastával obyčejných lidí, a proto když přišla krize na Ukrajině a viděl jsem, jak se tam do lidí střílí, tak jsem se rozhodl, že nechci, aby to bylo jako v šedesátém osmém u nás,“ vysvětlil a hned si píchl i do současného prezidenta Miloše Zemana.

„Když se podíváme třeba na našeho pana prezidenta, který je hlavou státu, také chodí svlečený do půl těla, takže proč by obyčejný občan nemohl,“ řekl s tím, že k prezidentovi se ale nahota moc nehodí.

Hilšera teď čeká sbírání celkem 50 tisíc podpisů, aby se mohl do prezidentského boje oficiálně zapojit. Má jich zatím 300. Sbírat je chce hlavně osobně na svých cestách do krajů s dodávkou polepenou sloganem Marek na Hrad. „Já si myslím, že to zvládnu, jinak bych do toho nešel. Chtěli bychom to mít asi do půl roku,“ uzavřel.

Jak bude kampaň financovat? A co na jeho kandidaturu říká manželka Monika? Podívejte se na reportáž:
Video  Marek Hilšer chce být prezidentem: Manželka byla proti!  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
suov ( 6. září 2016 07:07 )

Kocáb ma na seznamu i hulváta Halíka, který prohlásil, že ve státě nebude rozhodovat lůza, plebs ma chátra, tak ty Halíku to určitě nebudeš, a Kocáb také ne,,,důchodci by se měli spojit, a vyhraji každé volby, a smetou kavárenské povaleče,,,

suov ( 6. září 2016 07:03 )

noram:

st.rec ( 28. července 2016 09:06 )

Aktivisto prezident nejen byl do půl těla,věřím že i kašle a prdí,tak se na kandidování vykašli a vypr*dni

speaker ( 27. července 2016 22:42 )

Pomijim pubertalniho vyrostka, jako nesouhlasim aby se takto nas prezident zamerne predvadel. neni to tak uchvatnypohled.

cestr ( 27. července 2016 22:10 )

Já to ani nečtu. Dojímá mě Erdogan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa