Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Česko nemá příjímat žádné uprchlíky,“ volá Babiš. Sobotka i Kalousek mu oponují

Autor: sou - 
27. července 2016
08:55

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je proti plánu vlády přivézt do konce října 80 syrských uprchlíků z táborů v Turecku. Pro deník Právo uvedl, že nevěří tomu, že se dokážou integrovat v naší společnosti. ANO se tak v názoru liší od ČSSD i lidovců, ale také od opoziční TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že vláda program, podle kterého se má příjem 80 migrantů uskutečnit, schválila před rokem.

„Upřímně nevěřím tomu, že se dokážou integrovat do naší společnosti. Je to obrovské riziko, když vidíte, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu. Takže Česká republika by v této situaci neměla přijímat žádné uprchlíky,“ uvedl pro Právo Babiš, podle kterého by uprchlíci měli zůstat v hotspotech v Turecku nebo na hranicích se Sýrií, aby se po skončení války mohli vrátit do vlasti a nešli do Evropy.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ale všichni ze 400 uprchlíků, které má Česká republika přijmout ze zemí mimo EU, projdou důkladnou bezpečnostní prověrkou a říjnový termín je pouze orientační.

„Správné je plnit závazky a ministerstvo vnitra musí dobře žadatele prověřit,“ komentoval pro Právo plán vlády vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Plány podpořil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který podle svých slov důvěřuje zpravodajské službě, „že jeden každý uprchlík bude prověřen, aby nepředstavoval bezpečnostní riziko pro Českou republiku“

Z Hradu mluví o jezinkách

Naopak další sněmovní opoziční strany – ODS, Úsvit a Svoboda a přímá demokracie – jsou proti. Kriticky se k plánu postavil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Premiér Sobotka a jeho tým začíná metodou ‚jezinky‘ naplňovat bruselské kvóty na migranty. Pro začátek k nám doveze 80 Syřanů. Kdo takto činí, ponese plnou odpovědnost za důsledky,“ napsal na Facebook. 

Složky migrantů, kteří chtějí v ČR získat azyl, ministerstvo vnitra obdrželo od Vysokého komisariátu OSN před dvěma týdny. „V tuto chvíli jsou všechny osoby prověřovány bezpečnostními službami. V návaznosti na výsledky zorganizuje rezort vnitra misi do Turecka a následně dojde k finálnímu výběru a transferu těchto osob,“ uvedla mluvčí vnitra Martina Němcová. Ve výběru nebude hrát žádnou roli náboženství ani zaměstnání. Podle Práva ale dává česká strana přednost rodinám s dětmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa