Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodinný dům i bazén si postavíte bez povolení úřadů, plánuje Šlechtová

Autor: simao - 
26. července 2016
11:45

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) se zasazuje o změnu, jež by měla potěšit ty, kteří plánují stavbu rodinných domů či bazénů u nich. Prosazuje totiž novelu stavebního zákona, podle které by nemuselo být pro výstavbu domku nutné stavební povolení, ale stačilo by pouhé ohlášení. Otázkou je, zda novelu podpoří i další ministři. Podnikatel a developer Evžen Korec upozorňuje, že boj Šlechtové nemusí být úspěšný.

V čele ministerstva pro místní rozvoj se Karla Šlechtová pustila do prosazování novely stavebního zákona, kterou by měla vláda projednat v srpnu, jak upozornily Hospodářské noviny. Obsahuje mj. i to, že by se v Česku nemusely rodinné domky stavět až po obdržení stavebního povolení.

Ohlášení stavby už dnes platí pro domky do 150 metrů čtverečních, Šlechtová však chce plošnou změnu. Stavění má být snazší pro všechny, apeluje ministryně. Otevřít by se měla mj. i možnost podat ohlášku elektronicky bez nutnosti osobní návštěvy úřadu.

„Stavební zákon patří k zákonům, které se týkají nejširších vrstev obyvatel. Většina z nás alespoň jednou v životě něco staví nebo přestavuje. A proto víme, jak je někdy složité získat všechna povolení a doklady, než můžeme vůbec se stavbou začít,“ uvádí na stránkách svého resortu Šlechtová.

Smyslem změny má být podle ministerstva zejména zjednodušení a ulehčení nejen povolování staveb, ale i procesu jejich realizace. Novela má ulehčit život zejména drobným stavebníkům.

Ministerstvo vypočítává příklady toho, co by jim mělo pomoci. Mj. umožnění svépomocné výstavbu u všech typů rodinných domků bez určení zastavěné plochy, která je dnes limitována zmíněnými 150 metry čtverečními.

„Bazén nebo skleník si na pozemku rodinného domu nebo na pozemku pro rodinnou rekreaci bude moci postavit každý pouze na základě jejich umístění a bez následného povolování (tedy bez ohlášení nebo stavebního povolení). Doposud ještě platí omezení, kdy taková stavba může mít maximálně 40 metrů čtverečních rozlohy a 5 metrů výšky. To však chce novela zrušit,“ slibuje ministerstvo.

Šlechtová a spol. pracují na novele dlouhodobě, už od léta 2014. Ministryně věří, že snadnější realizace větších i menších staveb bude mít pozitivní dopad na oživení stavebního průmyslu v Česku a prospěje i realitnímu trhu.

Odborník: Změna je nutná, včera bylo pozdě

Generální ředitel společnosti Ekospol a podnikatel Evžen Korec upozorňuje, že proces povolování staveb v Česku je extrémně složitý. „Snaha zjednodušit komplikované povolování staveb, které v Česku patří k nejsložitějším na světě, je bez jakékoliv pochyby správná a nutná. Už nyní stráví malý investor plánující vybudovat ‚jen‘ vlastní dům bojem s byrokracií při získávání všech povolení často více času než vlastní stavbou,“ uvádí.

Snaha ministerstva vedeného Šlechtovou podle Korce však přichází pět minut po dvanácté. „Otázkou také zůstává, co se MMR podaří prosadit. Na setkání s představiteli stavebních společností letos na jaře si ministryně postěžovala, že tolik potřebné změny blokují některé resorty, které se nechtějí vzdát svých kompetencí. Obávám se proto, že se tyto spory nepodaří odstranit ani při projednávání nového zákona a proklamace současné vlády o nutnosti podporovat české stavebnictví opět zůstanou jen prázdnými slovy na papíře koaliční smlouvy,“ varoval Korec.

Zda se stavby na ohlášku podaří ministryni prosadit, není jasné. Kompetence v oblasti stavebnictví jako takového mají i resorty průmyslu, životního prostředí, dopravy či zemědělství. V přípravě je i nový stavební zákon, ten však Sobotkova vláda do příštího roku, kdy jí končí mandát, prosadit nestihne. Návrhem Šlechtové se již v červnu zabývala i legislativní rada vlády. Projednávání však přerušila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 4. srpna 2016 00:46 )

Tahle země se čím dál rychleji mění v jeden velký bordel. Už nyní se při stavbách ignoruje a porušuje spousta zákonů a ještě vám to nestačí? Tak hurá ke světlejším betonovým zítřkům. Čím víc betonu v krajině, tím větší blahobyt. Dnešním mottem je trvalý růst a roztahování až do nekonečna. Mrakodrap do každé zahrádkářské osady a na václavák by se jich vešlo ještě tak deset...

santini ( 26. července 2016 13:00 )

Dáma zase myslí na množení nepovolených a posléze doschválených staveb popř. na Karlovarsku.Aby s tím neměli Rusové a další,problémy ANo ať jde tam kam patří,ať prosadí vymahatelnost zákonů a ne jejich mrzačení

astia ( 26. července 2016 12:58 )

povolování staveb není složitý problém , složitá je legislativa a čím dál nesmyslnější požadavky na dokladovou část dokumentace. Dřív na povolení stavby stačil jeden výkres v měřítku 1 "100 a razítko stavitele, dnes výkresová část tvoří 30% dokumentace, zbytek jsou stanoviska o ničem , souhlasy s ničím a vyjádření o zbytečnostech

bre-burda ( 26. července 2016 12:52 )

 Povolování staveb je složitý proces, protože dnešní stavba je poměrně složité dílo. Kdo chce urychlit tento proces rezignací na kvalitu, pak jen přenáší problematiku do doby užívání a pozdějších nákladných oprav. Tam se to vymstí. Povolování staveb netrvá dlouho díky byrokracii ale díky nekvalitnímu vypracování projektové dokumentace. Bývá neúplná, polovičatá, odbytá ... díky tomu, že dnes projektuje kdejaký fušer a diletant. Honí se za výdělkem, věci nepromyslí, neprováže s ostatními aspekty stavby, nenajde optimální řešení. Pak je mu vše vraceno k dopracování a vše vázne. Tam je jádro pudla!

e.44 ( 26. července 2016 12:50 )

ANO začíná jít do kopru, tak se populistickým prosazováním líbivých nesmyslů (hloupě a neodborně podaných ) snaží získat přízeň blbců, co si nedokáží domyslet důsledky toho kdyby to nedej bůh prošlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa