Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala: Jsme ve válce, kterou jsme si nevybrali. Klause ml. se Zaorálkem odmítli

Autor: simao - 
26. července 2016
10:35

„Platí, že jsme ve válce, ve válce, kterou jsme my nevyhlásili, kterou jsme si my nevybrali,“ varoval šéf ODS Petr Fiala v pořadu Události, komentáře na ČT. Podle něj je potřeba si uvědomit, že s námi válku vede radikální islám. Partnerem v debatě o migraci a bezpečnosti mu byl ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD). Shodli se například na odmítnutí myšlenky Václava Klause mladšího o vystoupení z Evropské unie. Zaorálek odmítl, že bychom se měli zamknout a postavit elektrické ploty jako za socialismu.

Fiala v ČT vyzýval k tomu, aby byl veden jasný boj. Ne se dojmout a říkat, že je třeba s tím něco dělat, rýpl si nikoli poprvé do představitelů EU. Vyzdvihl proto nejen boj proti Islámskému státu jako takovému, ale třeba i proti radikálním duchovním v Evropě i nenávistným verbálním projevům. A boj za to, abychom mohli kontrolovat, kdo do Evropy přichází. „Není možné, aby sem přicházely co statisíce, miliony lidí, o kterých nevíme, kdo jsou,“ pokračoval.

Šéf ODS nechce prý žít ve společnosti, která se přitom bude bát. „My se tady nemůžeme bát, my musíme udělat všechno pro to, aby prostor Evropy byl bezpečný. Ať se bojí ti ostatní, ať se bojí toho, že když na nás zaútočí, tak my jim to vrátíme,“ dodal.

Zaorálek: Nelze zamknout Českou republiku

Další debaty o bezpečnosti v Evropě vyvolaly poslední útoky z Německa. Nejen ten z Mnichova, ale třeba i odpálení se syrského žadatele o azyl na festivalu v bavorském Ansbachu. 

„Jsme součástí Evropy a dotýká se nás i to, co se děje v Nice, v Bruselu, v Paříži. Člověk má přátele, známé, kteří mají děti, které cestují dnes po Evropě. Takže si bohužel myslím, že to, co se děje v Evropě, se nás dnes bezprostředně dotýká. A nemá cenu si říkat, že jsme někde v závětří a že nás ještě nic nepotkalo. Nás to vlastně svým způsobem potkává a to, co se děje v Německu, se do určité míry děje i nám,“ upozorňoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V té souvislosti přitom došlo i na slova Václava Klause mladšího, experta ODS na školství, který na Facebooku apeloval: „Nevidím jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice.“

Zaorálek upozornil, že i v ČSSD zaznívají různé názory, které se člověku nemusí vždy jen líbit. Představu, že se „zamkneme do České republiky, postavíme ploty, jako jsme měli za socialismu, a nabijeme je elektrickým drátem“ označil za „cestu do nikam“. 

Fiala upozornil, že se rád baví s lidmi, kteří mají názor. S tím Klausovým však nesouhlasí, k EU je kritický, ale chce v ní jednoznačně zůstat. „Václav Klaus je odborník na školství, v té věci si ho vážím, v té věci mluví za nás. Toto je názor, se kterým já naprosto nesouhlasím a nesouhlasí s ním ani vedení občanské demokratické strany,“ uvedl v České televizi Fiala. 

Má si Česko žádat o výjimku? Podle ministra nikoli

Fiala však zároveň bouřil, že bruselské recepty na migrační krizi nefungují a jsou nulové. Požaduje proto, aby si Česko vyjednalo výjimku z azylové a migrační politiky, aby nemuselo přijímat nesmysly, na kterých se jiní dohodnou. Upozornil přitom i na donedávna „sebevražednou migrační politiku Německa“.

V tomto momentě se však se Zaorálkem neshodl. Ministr se totiž proti výjimce ohradil, chtěl by účinnější azylová pravidla pro celou Evropu. Dle Fialy to ale nevypadá realisticky. Během debaty došlo přitom i na dohodu EU s Tureckem.

Zaorálek upozornil, že Turecko sice nyní požadavky neplní, ale je nadále významný člen aliance na jižním, nejistém břehu Evropy. Fiala však označil případný bezvízový styk za šílený a varovně zdvihl prst, že žádný z tureckých představitelů neuvedl, že by jej Turci momentálně nepožadovali.

salto ( 26. července 2016 15:32 )

Ve válce už jsme dávno, ale to přitroublo Fialovic v tom nejede

kukuku ( 26. července 2016 14:15 )

A ODS také nemusíš ? Přece i když Fialu necháš stranou, tak předsedou byl jeden idiot za druhým.

cestr ( 26. července 2016 13:02 )

http://brno.idnes.cz/zemanovec-jarosek-zadrzeni-v-nemocnici-d9w-/brno-zpravy.aspx?c=A160726_095302_b rno-zpravy_krut

maryfox ( 26. července 2016 12:32 )

Klaus ml. se jen zviditelňuje, ať vypadne z EU a taťku vezme sebou. Nahrabáno mají na několik životů, narozdíl od nás.

pomoc-hori ( 26. července 2016 12:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa