Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

U piva nás nesmí odposlouchávat, tvrdí obviněný hejtman. Soud námitky smetl

Autor: ČTK - 
22. července 2016
15:05

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) a dalších dvou mužů obviněných v takzvané kauze Vidkun. Stížnosti směřovaly proti usnesení o zahájení stíhání, objevila se v nich řada argumentů. Některé výhrady soud označil za předčasné, jiné za nedůvodné, celkově stížnosti odmítl jako zjevně neopodstatněné, stojí v usnesení.

Kromě Rozbořila stíhaného za podplácení podal stížnost také někdejší ředitel olomouckého odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a bývalý náměstek krajského policejního ředitelství Karel Kadlec. Stížnost proti zahájení trestního stíhání nejprve neúspěšně podali k Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Poté přišly na řadu ústavní stížnosti, s nimiž se soud vypořádal v červenci bez veřejného jednání.

Rozbořil poukazoval mimo jiné na domnělou nezákonnost odposlechu jeho rozhovoru s Kadlecem, pořízeného v jedné olomoucké hospodě. Stížnost výslovně poukazovala na „komunikační svobodu v hospodě u piva“. Podle ústavních soudců však musí relevanci a použitelnost odposlechu nejprve posoudit justice po případném podání obžaloby. Zásah ÚS by prý byl předčasný.

Ani jiné porušení základních práv zatím ústavní soudci nezjistili. „V posuzované věci nedošlo k zjevnému excesu orgánů činných v trestním řízení a porušení ústavně zaručených práv stěžovatelů, pro něž by měl ÚS zasáhnout do dané věci již v této fázi řízení,“ stojí v usnesení, které nedalo za pravdu ani námitce, že kauzu řeší nepříslušný policejní útvar.

Případ označovaný Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. Jde údajně hlavně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Policisté Petrůj a Kadlec byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Obviněn je v případu také vlivný podnikatel Ivan Kyselý, který se zodpovídá z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Rozbořil, který se podle policistů snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu, v minulosti vinu popřel. Žádného korupčního jednání se podle svých slov nedopustil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 23. července 2016 07:34 )

Další socbolševický křišťál!!!!

luttansky ( 22. července 2016 17:59 )

 Hejtman napadl svědka v kauze prodeje lukrativního domu. Nazval ho psychopatem. 5.5.2015 11:27 Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) v úterý slovně napadl u soudu v kauze prodeje městského domu jednoho z hlavních svědků, bývalého vedoucího oddělení prodeje domů na magistrátu Ladislava Kleisla. Nepřímo ho označil za psychopata a svou výpovědí podpořil obžalované Hanu Kaštilovou-Tesařovou (ČSSD), někdejší náměstkyni olomouckého primátora, a soudního znalce Jana Dostála (KDU-ČSL). Podle Kleisla provázely prodej bývalého polygrafického učiliště podezřelé okolnosti, domy se prodávaly pod cenou a často známým politiků. Podle žalobce město prodejem učiliště přišlo o 6,3 miliónu korun.

luttansky ( 22. července 2016 17:33 )

 Takže pokud si dám u korupčního jednání pivo, tak jsem v jakési "pivní imunitě" a vše je v pohodě. Ale jakmile si dám minerálku, tak mě můžou odposlouchávat. .. To zní logicky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa