Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ANO chce stopnout obstrukce: Nasazují nám náhubek, běsní sněmovní opozice

Poslanci mají aktuálně prázdniny. Sejdou se až 6. září.
Poslanci mají aktuálně prázdniny. Sejdou se až 6. září.  (Autor: Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: ČTK, zst - 
22. července 2016
09:24

Poslanci ANO předložili ve Sněmovně novelu jednacího řádu, která má bránit obstrukcím na schůzích. Počítají v ní například s tím, že by byl už při svolávání schůze stanoven časový harmonogram, kdy se začne daný bod projednávat a kdy skončí. Poslanecké kluby, tedy jednotlivé politické strany, by pak měly na vystoupení svých členů stanovenou dobu určenou počtem poslanců ve Sněmovně.

Sami předkladatelé uvádějí, že hlavním cílem jejich návrhu je zefektivnit práci Sněmovny. Pravicová opozice s návrhem nesouhlasí. „Na jedné straně tedy dochází k posílení úlohy organizačního výboru Poslanecké sněmovny a dále pak je možno očekávat mnohem efektivnější průběh jednání Poslanecké sněmovny a zabránění zcela neodůvodněným vystoupením poslanců a nežádoucím obstrukcím,“ stojí v důvodové zprávě.

Každému poslaneckému klubu se vyhradí celková doba na vystoupení, která bude odpovídat počtu členů klubu a předpokládané délce rozpravy podle harmonogramu. Omezí se také podmínky pro udělování přednostního práva k vystoupení předsedů poslaneckých klubů a předsedů stran.

Zatímco podle nynější úpravy se udělí slovo mimo jiné předsedovi a místopředsedům Sněmovny, předsedům klubů a předsedům stran, kdykoli o to požádají, nově by mělo toto právo zůstat jen hlavě státu a ministrům. Členům vedení Sněmovny, předsedům klubů a předsedům stran by předsedající mohl udělit slovo a mohl by jim přitom stanovit čas na jejich řeč.

Omezení demokratické diskuze, soptí opozice

Pravicové opozici se tento návrh nelíbí. „Jakékoli omezení demokratické diskuse je pro nás nepřijatelné a jsme připraveni tomu zabránit všemi prostředky,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Já myslím, že je to zbytečná snaha omezit práva opozice. Budeme určitě proti tomu návrhu,“ souhlasí předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dodal, že když vládní většina přijímá jeden zbytečný zákon za druhým, je špatně současně s tím omezit právo opozice vystupovat.

Obstrukce ze strany pravicové opozice zažila Sněmovna hlavně loni a letos při projednávání elektronické evidence tržeb. Třetí čtení návrhu se protáhlo od konce listopadu do začátku února. Koalice nakonec nechala při závěrečné diskusi ukončit rozpravu, ač do ní byly přihlášeny ještě desítky poslanců.

Návrh poslanců ANO nyní dostane k projednání vláda, poté ho dostanou k projednání poslanci. Zatím není jasné, kdy se návrh na program schůze dostane, nejbližší řádná schůze Sněmovny má začít v září.

moiaza ( 22. července 2016 10:41 )

 Tyto šaškárny jdou úplně mimo mě. Já ty žabomyší války mafiánů nemusím. Mám jiné záliby a starosti. Politický hašteřivý rynek mě nezajímá.

zadnice ( 22. července 2016 10:13 )

A není se co divit. Poslouchat žvanění např. Laudáta, Kalouska a mnoha dalších to je většinou skutečně "zážitek"! Škoda že čt24 tento "zábavný pořad" vysílá vždy až od 01,00 hod. tudíž ho normálně pracující, platící daně na jejich skvostný život nemůžou sledovat. Musí do opravdové a většinou zodpovědné práce!!!

hejhej ( 22. července 2016 10:04 )

To žvanění poslanců stejně nikdo neposlouchá. Je to k ničemu. Pokud by se to prosadilo, hodně by trpěli především arogantní žvanil Kalousek, Fiala, M. Benda, Stanjura. Ti vždy žvaní dlouho a o ničem. Za jedno a schválení ve velmi krátkém termínu jsou jejich zvýšování platů a přídavky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa