Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zmatek na tiskovce k V4: K dotazu na Trumpa v angličtině se vteřiny nikdo nehlásil

Autor: red - 
21. července 2016
18:29

První summit V4 pod polským předsednictvím okořenily dotazy novinářů v rámci tiskové konference. Po jednání premiérů padl dotaz na Donalda Trumpa v angličtině. Tlumočníci ale byli připraveni pouze na národní jazyky a angličtinu neovládali. Podle Úřadu vlády navíc nebylo jasné, na koho dotaz směřuje. Nastalo tak několik vteřin ticha...

Summit V4 ve Varšavě zažil lehce napjatou chvilku. Na tiskové konferenci po jednání o brexitu, změnách v EU a situaci v Turecku přišel dotaz v angličtině. Trochu podrazem bylo, že z řad českých novinářů, konkrétně České televize. Tím redaktorka zaskočila nejen Bohuslava Sobotku z ČSSD, ale i slovenského premiéra Fica a oba předsedové vlád se tak chvilku museli radit, kdo odpoví. Platí totiž nepsané pravidlo, že se premiérů ptají novináři ze svých zemí a národním jazykem.

„Novinářka České televize položila dotaz v anglickém jazyce a protidohodnutým pravidlům na všechny přítomné předsedy vlád. Premiér Sobotka dotazu rozuměl, společně se slovenským premiérem Ficem se domlouvali, kdo dotaz, který obsahově vůbec nesouvisel s agendou summitu V4, zodpoví. Dotaz nakonec zodpověděl český předseda vlády,“ uvedl Úřad vlády ve svém prohlášení.

Vše by se obešlo bez zaškobrtnutí, kdyby byli na situaci připraveni alespoň tlumočníci. Ale zatímco z maďarštiny, polštiny i slovenštiny bylo tlumočení poměrně plynulé, po dotazu v angličtině nastalo ve sluchátkách trapné ticho. Nikdo z tlumočníků nevěděl, co dělat. Do sluchátek novinářů, ale také českého premiéra, tak chvíli proudilo jejich handrkování, aby se následně ozvalo: „Bohužel neznáme angličtinu“.

Podle novinářů na místě to vypadalo, jako kdyby český premiér dotazu v angličtině nerozumněl a pomohl mu až překlad slovenského kolegy, to ale Úřad vlády popřel a dodal, že si oba pánové jen rychle dali znamení, kdo bude reagovat.

Na situaci se můžete podívat zde:

Video  Tisková konference po jednání premiérů zemí V4. Podle Úřadu vlády šlo o chybu redaktorky ČT a výpadek v tlumočení.  - TV Nova
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 23. července 2016 19:32 )

Sobotka na tiskovce V4 se projevil, že buď, že má dlouhé vedení, nebo neumí anglicky. Co vlastně Sobotka umí? NIC , jenom žvanit.

zadnice ( 22. července 2016 10:18 )

Jak je možné, že nás mají reprezentovat a vyjednávat v EU např. Sobotka, Chovanec a jiní, kteří neovládají žádný světový jazyk a bez tlumočníků jsou vyřízení!!!

zelena.karkulka ( 21. července 2016 23:27 )

 Takže on se za tolik let v politice nenaučil aj? A v jakým jazyce teda dostává ty notičky?

hadenda ( 21. července 2016 21:24 )

Je to možný, že tenhkle blb nás může reprezentovat na mezhináriodní úrovni ? Možná mu tady ještě pár stejných tupců ty jeho přiblblé žvásty ještě baští, ale prosím - tohle je fakticky jen a jen buran, co nic neumí, hlavně blbě kecat a hlavně o h.o.v nu a lézt do zádele všem, kdo se jen naskytne. Bože můj, co jsme to za národ, že máme v čele takové jelito ??

demiro ( 21. července 2016 19:14 )

Český premier je sice žvanil, ale normální blb...

Zobrazit celou diskusi