Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda zvažuje žalobu na Evropskou komisi, Česko má vrátit desítky milionů

Autor: ČTK, Mii - 
19. července 2016
11:10

Další žaloba u Evropského soudního dvoru kvůli vrácení peněz do rozpočtu Evropské unie? Je to možné. Vláda o třetí žalobě z oblasti zemědělství kvůli 12,5 milionu korun rozhodne ve středu. V minulých týdnech schválila předložení žalob, kterými chce napadnout rozhodnutí Evropské komise o vrácení 817 milionů korun. 

Podle auditu, který v ČR Komise udělala, nekontroloval stát dostatečně aktualizace systému evidence využití půdy a neměl účinně zpracované analýzy rizik při kontrolách na místě. Ministerstvo zemědělství se závěry Komise nesouhlasí. Podle něj unijní auditoři prakticky nereagovali na odborné argumenty české strany, proto se chce hájit u soudu. O peníze bude ČR zkrácená na některé dotační platbě.

Vláda tak v minulém týdnu rozhodla, že bude o peníze bojovat. Hlavně o vrácení přibližně 17 milionů korun, o které má ČR přijít kvůli nedostatečným kontrolám investic do vinic mezi lety 2009 a 2013. Podle Komise mělo ministerstvo kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich. V osmi případech stát financoval nákup zařízení, které si vinaři zakoupili již před začátkem dotačního programu v roce 2009.

 

Na začátku června pak vláda schválila, že se ČR bude bránit i proti vracení 800 milionů korun. EK požaduje po Česku vrácení peněz kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel u zemědělců mezi roky 2010 a 2013. Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz nebo zda včas hlásili přesuny zvířat. Vláda již také schválila novelu nařízení, která má výtky napravit.

1pepan ( 20. července 2016 10:35 )

Kde se má neplatit, nevracet, podvádět a krást, tam nastrčte Sobotku s Chovancem, na to jsou oni experti.

deep_ass_flsting ( 19. července 2016 12:13 )

Kam ti cpe imigranty a proč tě mají zneškodnit, debile?

anno ( 19. července 2016 11:22 )

A penízek bude dost, Sobotko z Babišem ????!!!!! Bude třeba 2% na zbrojení do NATO, učitelům, na Imigranty, na Neziskovky atd, zradvotnictví, na nevím co ještě!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa