Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filmy už jen v angličtině? Zakažte dabování, volá z Bruselu Svoboda

Autor: Václav Lang - 
16. července 2016
05:00

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda vykročil do boje se špatnou jazykovou vybaveností Čechů. Uvítal by, aby se v Česku přestaly dabovat filmy. Pokud se tak stane, budeme podle něj ovládat angličtinu tak jako některé jiné národy.

„Jsem přesvědčen, že kdyby se u nás nedabovaly filmy, uměli bychom anglicky tak, jako to zvládají Švédi či Nizozemci. Najednou bychom měli otevřen obrovský svět alternativních názorů, nebyli bychom závislí na tom, který z politiků či oligarchů zrovna vlastní které médium – byli bychom méně manipulovatelní,“ prohlásil Svoboda na svém blogu.

A zabrousil i do hudební branže: „Jak je možné, že Švéd Max Martin je patrně nejhranějším popovým autorem současnosti? Proč třeba Karel Svoboda takového věhlasu nikdy nedosáhl? Možná je to druhem hudby, možná ale je to jazykem jeho textařů.“

Pavel Svoboda je sám muzikantem. Pavel Svoboda je sám muzikantem. | Blesk/Pavel Ryšlink

Právě Švédové nebo Nizozemci umějí podle něj anglicky perfektně proto, že jim v televizi neběží dabované filmy. Co tedy s tím, chystá se europoslanec proti „namlouvačům“ zasáhnout? „Chci na ten problém upozornit ministra kultury, ale tím asi skončím. Rozhodně neplánuji petice a podobně,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz. Reakci ministra kultury se Blesk.cz zatím nepodařilo získat.

„Já vím, jsme hrdí na úroveň českého dabingu, Filipovský přece překonal de Funèse, už slyším, že chci brát práci dabérům…, výdobytek české kultury! Ale nevyhovuje současný stav těm, kdo chtějí, aby český volič seděl s pivem u televize a rozuměl jen tomu, co naservírují?“ uzavřel tajemně Svoboda svůj příspěvek.

barkabarka3 ( 8. října 2016 07:27 )

 Tak uz jenom zbyva,aby se nasel nejakejj chytrolin(ktereho SI radne platime)kterej by mam zakazal mluvit cesky.Tak at SI ho za takovou perfektni praci platej ti co SI ho tam zvolili

palg ( 6. října 2016 20:34 )

súhlas, keď sa už do slovenčiny dabujú aj české rozprávky a naopak, tak to je už silná káva. Ti dva haj***vé vše rozdělili (nezákonně dle ústavy z doby ČSFR), naší vlast, aby si mohli každý krást na vlastním písečku. Trest smrti na ně!

gugga ( 30. července 2016 21:21 )

Ten chudák se zas jebnul do hlavy, nebo mu definitivně přeskočilo?

amalia ( 26. července 2016 16:07 )

pre starsich ludi by to bolo obtiazne a urcite by sa im to nepacilo, ale pre mladych a najma pre deti by to bol super sposob ako sa zlepsit v jazyku. treba to podporit este vhodnym kurzom, napriklad kurzy od imitum su skvele.

zaviracispendlik ( 19. července 2016 18:50 )

chudáci důchodci si pak ani nepřečtou titulky!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa