Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Prozrazeno: Merkelová přijede do Česka na konci léta, Zeman se těší

Autor: bru/ČTK - 
15. července 2016
15:39

Prezident Miloš Zeman na hospodářském summitu v Mongolsku řekl německé kancléřce Angele Merkelové, že se těší na jednání v Praze na konci léta. Na Twitteru to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Jak se ale zdá, termín ještě nebyl stanoven a setkání nebylo z německé strany oficiálně potvrzeno.

Při setkání s kancléřkou A. Merkelovou během slavnostní večeře v Mongolsku pan prezident uvedl, že se těší na jednání koncem léta v Praze,“ uvedl Ovčáček na Twitteru. Více nechtěl případnou návštěvu německé kancléřky v Česku komentovat.

O tom, že by Merkelová do České republiky přijela, se mluví již delší dobu. Čeští diplomaté věří, že se návštěvu podaří uskutečnit do konce roku, v minulosti se hovořilo o možném termínu na podzim. Pozvání Merkelové do Česka řeší úřad vlády.

Šéfka německé vlády měla původně do Prahy přijet již na jaře. Uvažovalo se o tom, že by se zúčastnila slavnostního setkání k 25. výročí od založení visegrádské skupiny (V4). Kvůli migrační krizi, v níž V4 a Německo zastávaly opačné postoje, se ale termín posunul.

Vhodnou příležitostí pro návštěvu Merkelové by mohlo být potvrzení dohody o založení Česko-německého fondu budoucnosti. Vznikl v roce 1997 a předpokládalo se, že bude fungovat deset let. Česká a německá vláda však jeho činnost podporovaly i nadále. Letos v květnu se česká vláda usnesla, že pro období 2018–2027 do fondu přispěje 270 miliony korun. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tehdy před novináři poznamenal, že ve druhé polovině letošního roku by mohla nastat vhodná příležitost, jak na nejvyšší politické úrovni potvrdit pokračování činnosti fondu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 17. července 2016 09:10 )

merkel zavita na svoji oblibenou lenin straße a dav ji bude vitat slovy: verräter europa.

lunatic ( 15. července 2016 20:38 )

Někteří ze státníků v ČR jsou bohužel,již ve věku,že slovo těšit se na cokoliv je vyřčením pouhé naděje a má tak - trochu prognostický náboj ,no a o prognózách je zase známo,že zdaleka ne všechny se vyplní

pekaaaros ( 15. července 2016 20:30 )

Merkelova přijede? Nezbyli nám ještě nějací parašutisté? jednou by se po nich jmenovaly ulice a vodní nádrže.

montevideo ( 15. července 2016 20:24 )

Ten kamion bych nechala zalít do betonu .

krdasseneda ( 15. července 2016 20:08 )

Třeba pro ni pošle kamion i s řidičem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa