Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Valachová „podusí“ šéfa státních maturit. Zíka může přijít o místo

Autor: ČTK, kal - 
15. července 2016
12:40

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří Zíka bude muset obhajovat svůj post. Rezort školství Kateřiny Valachové (ČSSD) vyhlásil výběrové řízení na jeho funkci. Kromě ředitele Cermatu, který má na starost státní maturity a bude také organizovat jednotné přijímací zkoušky na střední školy, se hledá také šéf Domu zahraniční spolupráce. Pod něj spadá zejména výměnný zahraniční program Erasmus+.

Na přípravu výběrových řízení upozornil deník Právo. Výběrové řízení na šéfy podřízených organizací považuje ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) za cestu ke zlepšení spolupráce.

„Cílem je u více uchazečů ověřit různost pohledu na koncepční uchopení svěřených úkolů, které jsou pro školství klíčové. Cestu výběrového řízení a posouzení odbornou komisí pokládám za nejvíce transparentní. Cíle a úkoly obou institucí se za poslední roky významně posunuly,“ uvedla.

Uchazeči o obě pozice musejí předložit záměr rozvoje instituce na dalších pět let. Výběrové řízení na ředitele Cermatu se uzavírá v polovině září, vítěz by se měl ujmout funkce na začátku listopadu. Současný ředitel chce pokračovat. „Jsem připraven předložit koncepci a zúčastnit se výběrového řízení,“ řekl ČTK.

Zájemci o vedení Domu zahraniční spolupráce, jehož ředitelkou je nyní Iva Tatarková, se mohou hlásit do poloviny srpna. Vítěz by měl na ředitelský post nastoupit na začátku října.

O podobu státních maturit jsou stále spory

Zíka vede Cermat čtyři roky. V červnu 2012 byl pověřen jeho řízením po odvolání Pavla Zeleného kvůli problémům při maturitách, jmenován byl po úspěchu v konkurzu v prosinci 2012.

Zeleného tehdejší ministr školství Petr Fiala (ODS) odvolal po problémech s maturitními slohy. Tehdy tisíce maturantů kritizovaly posuzování písemných prací z češtiny hodnotiteli Cermatu, ale při odvolání uspěl jen zlomek nich. Hodnocení slohů se pak vrátilo na školy, ale podle poslední novely školského zákona se budou znovu hodnotit centrálně, podobně jako práce z angličtiny.

O smyslu a podobě státních maturit se dlouhodobě debatuje. Vysoké školy je nevyužívají jako součást přijímacích zkoušek. Letos na jaře skupina odborníků poukázala na to, že jejich obsah v některých případech neodpovídá tomu, co se má na gymnáziích a středních odborných školách učit. Ministerstvo školství ale tyto námitky odmítlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa