Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senát doporučil Zemanovi 27 lidí na vyznamenání. Padla i jména Nagyová a Klaus

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. července 2016
19:15

Jana Nagyová, předseda Dělnické strany Tomáš Vandas nebo exprezident Václav Klaus - i tato jména dorazila do Senátu v rámci zasílání návrhů na udělení či propůjčení státních vyznamenání. Nikdo ze senátorů jejich nominaci ale nepodpořil. Naopak odsouhlasili konečný návrh, který čítá 27 osobností, včetně válečných veteránů či vědců. 

Do rozpravy se s námitkou k předloženým 27 jménům nepřihlásil jediný senátor, a tak se hlasovalo o celém balíčku jmen jako o celku. Při něm se z 50 přítomných senátorů vyslovilo 43 pro návrh, proti nebyl nikdo. 

Ceremoniálu loni přihlížel tradičně plný Vladislavský sál. Ceremoniálu loni přihlížel tradičně plný Vladislavský sál. | Blesk / Zbyněk Pecák

Mezi návrhy na Řád bílého lva figuruje čtveřice veteránů RAF Alois Dubec, Jaroslav Hofrichter († 2016), Karel Janoušek († 1971) a Antonín Velebnovský († 1941). Dále také člen střeleckého pluku a ruský legionář Ondřej Mézl († 1968). Kromě Dubce by všichni dostali řád in memoriam.

Za zásluhy by mohli medaili dostat lékaři Jiří Bártek, Renata Cífková, Pavel Haninec, sochař Milan Knobloch, trenér Jarmily Kratochvílové Miroslav Kváč, podnikatel Pavel Dragoun, diplomatka a velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi nebo Evžen Plocek, stoupenec Pražského jara, který se upálil na protest okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Prezident Miloš Zeman se seznamy, které na Pražský hrad pošlou, jak Senát, tak Poslanecká sněmovna, nemusí řídit a 28. října může ocenit, koho bude chtít.

Dorazila Nagyová, Vandas i Klaus. Odmítl Pithart

Už dvakrát byl neúspěšně nominován na státní vyznamenání disident, bývalý senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Petr Pithart. Ani z rukou Václava Klause, ani Miloše Zemana se však metálu nedočkal. A potřetí už to zkoušet nechce. Požádal proto Senát o stažení nominace.

Svoji medaili si podle Zemana po zásluze vysloužil i hudebník František Ringo Čech. Svoji medaili si podle Zemana po zásluze vysloužil i hudebník František Ringo Čech. | ČTK

„Už se to v minulosti stalo, ale je to výjimečné. To riziko existovalo od samého počátku, víme, že pan prezident a Petr Pithart mají rozdílné názory na společenské a politické dění jak v současnosti, tak i v minulosti. My jsme se ho ptali, ale on neřekl, že to odmítne. Rozhodl se až v určité fázi. Mě to mrzí, ale je to jeho právo,“ komentoval velmi neobvyklou situaci předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Prozradil také, že Pithart poslal vysvětlení v dopise. „Myslím, že tam napsal, že by mu to pan prezident Zeman stejně nedal. Bylo to velmi stručné,“ dodal s tím, že se seznamem návrhovaných tak, jak prošel senátním podvýborem, problém nemá. Preferovat ale nikoho z postu šéfa Senátu nemůže.

Stejně jako Pithart se zachoval také astrofyzik Jiří Grygar. Jeho nominace byla doručena do Sněmovny a ta jeho přání podobně jako horní parlamentní komora akceptovala.

Seznam Senátem navžených jmen

ŘÁD BÍLÉHO LVA:

Pplk. v. v. Alois DUBEC

Plk. v. v. Jaroslav HOFRICHTER in memoriam

arm. gen. i. m. RNDr. Karel JANOUŠEK in memoriam

div. gen. Ondřej MÉZL in memoriam

plk. i. m. Antonín VELEBNOVSKÝ in memoriam

 

ŘÁD T. G. MASARYKA:

Mgr. Jan LORMAN

Evžen PLOCEK in memoriam

 

MEDAILE ZA HRDINSTVÍ:

MUDr. Václav PROVAZNÍK in memoriam

Josef SOUSEDÍK in memoriam

pplk. František ŠTAMPRECH in memoriam

 

MEDAILE ZA ZÁSLUHY:

Prof. MUDr. Jiří BÁRTEK, CSc.

Prof. MUDr. Renata CÍFKOVÁ, CSc.

Pavel DRAGOUN

PhDr. Eva FILIPI

Jan GAJDOŠ in memoriam

Jindřich GOETZ

Prof. MUDr. Pavel HANINEC, CSc.

PhDr. Antonín KLIMEK, CSc. in memoriam

Milan KNOBLOCH

Ing. Miroslav KVÁČ

Ivo MRÁZEK

Josef PEKSA in memoriam

Jaroslav POVŠÍK

Prof. RNDr. Blanka ŘÍHOVÁ, DrSc.

JUDr. et PhDr. Miloslav STINGL

Prof. Ing. František VEJRAŽKA, CSc.

prof. MUDr. Jan ŽALOUDÍK, CSc.

Vše o státních vyznamenáních čtěte zde >>>

mirkazam ( 20. července 2016 09:32 )

Tak s tou Nagyovou to má být snad vtip ?? I když v našem Kocourkově se nemůžeme už ničemu divit.Viz její nevina ...

majojo ( 15. července 2016 04:28 )

Ti navrhovaní, kteří vyznamenání z rukou nemilovaného prezidenta hrdě odmítají, by si měli uvědomit, že to není prezidentské ocenění, ale pocta, kterou jim dává stát za jejich zásluhy. Takže: Pithart je normální politická prostitutka, v tomto případě je to v pořádku a jeho názor je správný. Pan Grygar se naopak hluboce mýlí. I když metál je v jeho případě zcela nepotřebný, úctu lidí už má.

Hops_alive ( 15. července 2016 00:41 )

Je na seznamu i Ransdorf im memoriam?

Hops_alive ( 15. července 2016 00:29 )

hops.1 ( 15. července 2016 00:06 )

A ležim

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa