Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Senátu chtějí hlavu Ťoka a Brabce. Kvůli průtahům u dopravních staveb

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) čelí v Senátu kritice.
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) čelí v Senátu kritice.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. července 2016
12:50

České republice hrozilo zastavení stovky důležitých dopravních staveb. Vládě se sice podařilo vyjednat výjimky alespoň pro deset z nich, jenže je potřeba také novela zákona, kterou ve čtvrtek schválili senátoři. Opozice ale kvůli špatné práci požaduje rezignace ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Zastaralé posudky vlivu dopravních staveb na životní prostředí (EIA) – tedy ve zkratce zastaralá administrativa – stojí za problémy, které zastaví stavbu desítek dopravních komunikací. Ty mají totiž posudky ještě z doby, kdy Česká republika nebyla členem Evropské unie.

Jednání horní komory Jednání horní komory | Blesk

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) hasí požár teprve poslední měsíce, kdy projednal možnosti udělit alespoň některým projektům výjimky. Evropská komise přislíbila jejich povolení sotva před měsícem. Kvůli laxnímu přístupu členů kabinetu teď volá opozice po odstoupení ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra dopravy Dana Ťoka (oba ANO).

„Podle mého názoru jde o absolutní selhání ministra životního prostředí a ministra dopravy a bohužel také premiéra. Myslím si, že by měli hlavně ti dva ministři zvážit, zda nepoškozují zájmy České republiky a zda by se neměli vzdát svých funkcí,“ prohlásil na tiskové konferenci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podívejte se na jeho komentář i vyjádření Martina Tesaříka z ČSSD:

Video  Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a olomoucký exhejtman Martin Tesařík (ČSSD) o zákonu, díky němuž by se mělo stavět alespoň někde.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Výjimky se týkají staveb na dálnici D1, obchvatů Českých Budějovic a Frýdku-Místku nebo třeba dvojice projektů na dálnici D11 kolem Hradce Králové. Nezískalo ji ale třeba pokračování Pražského okruhu, což je předmětem největší kritiky.

Samo ( 14. července 2016 15:18 )

99 procentní podíl na problému má vždy ta vláda, která zrovna vládne. A ta se vždy snaží svést na předchozí vlády. To, že mají zastaralé posudky vlivu na životní prostředí je jenom problém této vlády a žádné předchozí. Kdyby se Brabec nestaral o to po čem je mu jedno velké, pak by měl i čas na věci podstatné - tj. sledoval by evropskou legislativu a podle ní by reagoval novelami stavebního zákona. Shodou okloností jsou to oba nominanti ANO a jako správní bývalí komunisté umí blbě kecat ale odborně jsou pod úrovní stavebníka rodinného domku, ten ví o stavebním zákonu více.

eda22 ( 14. července 2016 14:44 )

Od ODS, která má na problému podíl 99%, je to obzvláště drzé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa